MED-EL en Starkey gaan samenwerken op het gebied van Bluetooth-connectiviteit

16 juli 2024
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

MED-EL en Starkey kondigen aan samen te gaan werken. De samenwerking zal zich met name richten op Bluetooth waardoor MED-EL haar gebruikers betere connectiviteitsmogelijkheden kan bieden. De bedrijven kondigden de samenwerking aan in Vancouver tijdens de 17e Internationale Conferentie over Cochleaire Implantaten en andere implanteerbare technologieën, de CI2024.

| Bedrijfsnieuws

Starkey en MED-EL samenwerken bluetooth connectiviteit samenwerking Starkey MED-EL
Starkey en MED-EL werken samen op het gebied van Bluetooth connectiviteit

Samenwerking MED-EL en Starkey op gebied van Bluetooth

Voor het oversturen van telefoongesprekken, podcasts en muziek e.d. vanaf een smartphone, tablet, tv of computer gebruiken hoortoestellen en de geluidsprocessoren van implantaten Bluetooth. Bluetooth is een draadloze technologie die wordt gebruikt voor het uitwisselen van audio en gegevens. Het is ontworpen om apparaten zoals smartphones, oortjes, hoortoestellen, geluidsprocessoren, computers, tv’s en andere elektronische apparaten met elkaar te verbinden zonder dat daarvoor bekabeling nodig is. MED-EL en Starkey kondigden op de CI2024 aan op het gebied van Bluetooth samen te gaan werken.

Sinds 2023 maakt Auracast onderdeel uit van Bluetooth (vanaf versie 5.2). Auracast is een nieuwe technologie die draadloze audio-uitzendingen mogelijk maakt naar meerdere Bluetooth-apparaten tegelijkertijd. Deze technologie is ontworpen om audio-ervaringen te verbeteren in openbare en privéruimtes en is inmiddels in een aantal merken hoortoestellen terug te vinden (lees meer).

Bimodale aanpassing

Flink wat dragers van een cochleair implantaat of ander implantaat dragen op het andere oor een hoortoestel. Het dragen van een implantaat op het ene oor en aan de andere zijde een hoortoestel, noemt met ook wel een ‘bimodale aanpassing’. Het kunnen horen met twee apparaten geeft de drager een rijkere en natuurlijkere hoorbeleving. Wanneer er sprake is van restgehoor aan het oor dat niet is geïmplanteerd, kan een hoortoestel meerdere voordelen bieden.

Allereerst kan het binnenkomende geluid natuurlijker klinken doordat beide oren gestimuleerd worden. Het door het hoortoestel aangeboden akoestische geluid draagt daaraan bij. Daarnaast is door het horen met twee oren ook beter te bepalen van waaruit een geluid komt. Het goed kunnen richtinghoren heeft niet alleen voordelen vanuit het oogpunt van veiligheid. Ook voor het verstaan van spraak in geroezemoes en lawaai heeft het met twee oren horen voordelen. Dat geldt ook bij het luisteren naar muziek.

Bij zo’n bimodale aanpassing is het ook prettig als de audio vanaf een smartphone, tablet, tv-streamer, externe microfoon of computer naar beide apparaten is over te sturen. Dat geldt ook voor het ontvangen van (toekomstige) Auracast uitzendingen. Ook het oversturen van audio naar twee oren (streamen) verbetert het verstaan en het is ook voor de geluidskwaliteit een pre. Daarnaast is het natuurlijk fijn als de gebruiker de toestellen vanuit een en dezelfde app kan bedienen.

Samenwerking bij andere merken

Advanced Bionics en Phonak

Bij leverancier van cochleair implantaten Advanced Bionics is de samenwerking tussen de geluidsprocessor en de hoortoestellen al een flinke tijd goed geregeld. De fabrikant van hoortoestellen Phonak en Advanced Bionics vallen namelijk sinds 2010 onder hetzelfde moederbedrijf (Sonova) dat ook de soloapparatuur / externe microfoons van Roger levert. Het cochleair implantaat van Advanced Bionics en de hoortoestellen van Phonak werken niet alleen samen op het gebied van connectiviteit bij het streamen van audio, ze delen onderling ook informatie om zo tot een optimaal verstaan van spraak te komen.

Cochlear en GN ReSound

Fabrikant van implantaten Cochlear is op zijn beurt zo’n 10 jaar geleden een samenwerking aangegaan met GN ReSound. Dat heeft ertoe geleid dat het streamen van audio en ook de bediening vandaag de dag goed is geregeld (lees meer).

MED-EL start samenwerking met Starkey

Bij MED-EL was het weliswaar mogelijk om te streamen, maar voor de samenwerking met een hoortoestel op het gebied van streaming en bediening op het andere oor had de fabrikant nog geen mogelijkheden. Door de samenwerking aan te gaan met Starkey op het gebied van Bluetooth zal hier verandering in komen.

John Sparacio, President en CEO van MED-EL USA zegt over de samenwerking: “Vorig jaar, tijdens mijn eerste ACIA-bijeenkomst sinds mijn aantreden bij MED-EL, beloofde ik dat MED-EL onze klanten meer vragen zou stellen en naar de antwoorden zou luisteren. Met de aankondiging van deze opwindende samenwerking met Starkey vandaag, verwachten we samen oplossingen te ontwikkelen om de binaurale gehoorervaring van uw MED-EL-patiënt te verbeteren. Precies zoals u vroeg.”

Over MED-EL

Het in Oostenrijk gevestigde MED-EL (Medical Electronics) levert implanteerbare hooroplossingen. Het bedrijf dat in particulier eigendom is, is mede opgericht door industriepioniers Ingeborg en Erwin Hochmair. Hun baanbrekende onderzoek leidde tot de ontwikkeling van het eerste micro-elektronische meerkanaals cochleair implantaat (CI) ter wereld. Dit werd met met succes geïmplanteerd in 1977, wat de basis vormde voor moderne CI’s en de succesvolle groei van het bedrijf. Vandaag de dag heeft MED-EL meer dan 2.700 medewerkers wereldwijd in dienst. Kijk voor meer informatie op de website van MED-EL.

Over Starkey

Net als MED-EL is Starkey een particulier bedrijf. Het heeft zijn hoofdkantoor in Eden Prairie, Minnesota. Sinds 1967 is Starkey eigendom van Bill Austin en staat bekend om zijn innovatieve hooroplossingen. Onder leiding van President en CEO Brandon Sawalich is Starkey gegroeid naar een bedrijf met meer dan 5.000 werknemers. Het heeft 29 verstigingen en is actief in meer dan 100 markten wereldwijd. Kijk voor meer informatie op de website van Starkey.

Bron: persbericht

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Als je het weer hoort, weet je pas wat je miste – over geluid, natuur en verbinding

27 maart 2025 | Wie slechthorend is, denkt vaak aan één ding: moeite met het verstaan van spraak in [...]

B-Audio Lentebijeenkomst 2025: ‘Music to our Ears’ | Professional

21 maart 2025 | Op 2 en 22 april 2025 organiseert B-Audio de online Lentebijeenkomst 2025: ‘Music to our [...]

Cochleaire implantaten effectief bij gehoorverlies dat verband houdt met WFS1

19 maart 2025 | Mensen met zogeheten mono-allelische mutaties in het WFS1-gen, geassocieerd met Wolfram-achtig syndroom en DFNA6/14/38, kunnen [...]

Intelligente geluidslokalisatie met DNN-chip tilt hoortoestellen naar een hoger niveau

18 maart 2025 | Moderne hoortoestellen worden steeds slimmer. Dankzij technieken uit de kunstmatige intelligentie (AI) – en specifiek [...]