Maximale vergoeding hoortoestellen in aanvullend pakket lager

30 november 2023
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Flink wat zorgverzekeraars schroeven de vergoedingen die verzekerden krijgen vanuit hun aanvullende pakketten in 2024 terug. Anderen schaffen de duurdere pakketten van waaruit verzekerden een hoge vergoeding kunnen krijgen van de zorgkosten zelfs helemaal af. Dat is te lezen op prijsvergelijkingswebsite overstappen.nl. Zorgverzekeraars reageren hiermee op de strategie van cliënten die alleen in het jaar dat ze zorgkosten voorzien een (duurdere) aanvullende verzekering nemen. De prijsvergelijker geeft ook aan dat het maximale bedrag dat aanvullende verzekeringen voor hoortoestellen vergoeden is gedaald. Komend jaar is de hoogste vergoeding voor de eigen bijdrage nog maar 500 euro.

Maximale vergoeding hoortoestellen in aanvullend pakket zorgverzekering lager
De maximale vergoeding voor hoortoestellen vanuit aanvullende verzekeringen is in 2024 lager

Vergoeding hoortoestellen

Van de kosten van een hoortoestel wordt 1x in de vijf jaar 75% vergoed vanuit de basisverzekering (lees meer). De overige 25% betaal je als cliënt vervolgens zelf als eigen bijdrage. Voor dit bedrag dat je zelf moet betalen kun je je aanvullend verzekeren. In 2023 kon dat voor hoortoestellen nog tot 1000 euro. In 2024 is 500 euro de hoogst mogelijke vergoeding die bij de aanvullende verzekeringen is terug te vinden. Een andere prijsvergelijkingswebsite (zorgkiezer.nl) laat zien dat er in 2024 zeven zorgverzekeraars zijn die 500 euro vergoeden voor hoortoestellen vanuit hun aanvullende verzekering. Deze staan in onderstaande tabel vermeld met de naam van het pakket. Er zijn ook pakketten met een lagere premie. Deze keren dan ook weer een lagere vergoeding voor de eigen bijdrage van hoortoestellen uit.

Nationale Nederlanden Compleet 55,50
Ohra Uitgebreid 54,45
ONVZ Vrije Keuze Topfit 80,00
UnitedConsumers ZorgZeker 3 54,75
Univé Aanvullend Best 41,00
VGZ Aanvullend Best 43,60
VvAA Top 80,00
Premies bij verzekeraars die 500 euro voor hoortoestellen vergoeden vanuit hun aanvullend pakket in 2024. Bron: Zorgkiezer.nl

Premies voor aanvullende verzekering voor hoortoestellen

In de tabel is te zien dat de premies voor de aanvullende verzekeringen die het maximale bedrag van 500 euro vergoeden uiteenlopen van 41 euro tot 80 euro per maand. Natuurlijk is het goed om zelf te berekenen of een aanvullende verzekering interessant is. Dit gezien de eigenbijdrage van de hoortoestellen en de eventuele andere te maken zorgkosten. Vergelijkingswebsites kunnen daarbij behulpzaam zijn.

Reden lagere vergoeding en verdwijnen duurdere aanvullende pakketten

Er is een goede reden waarom verzekeraars de duurdere aanvullende zorgverzekeringspakketten afschaffen en/of vergoeding terugschroeven: het kan aan hun kant niet meer uit. Veel van hun cliënten sluiten namelijk een duurder aanvullend pakket af op het moment dat ze bepaalde zorgkosten verwachten. Denk daarbij aan fysiotherapie na een inplanbare knieoperatie en/of wanneer zij een nieuw hoortoestel nodig hebben. Wanneer cliënten vervolgens verwachten het jaar of de jaren erop weinig extra zorgkosten te maken, zeggen ze in de periode dat overstappen mogelijk is, het aanvullende pakket gewoon weer op. Deze strategie is logisch vanuit de cliënt gezien, maar vanuit het perspectief van de zorgverzekeraar ongunstig. Dit is dan ook de reden dat de pakketten steeds duurder en minder uitgebreid worden.

Krimpflatie ook bij zorgverzekeraars

De website overstappen.nl geeft aan dat ook bij aanvullende zorgverzekeringen sprake is van krimpflatie. Zorgverzekeraars laten oude pakketten verdwijnen en introduceren er nieuwe pakketten met een hogere prijs voor in de plaats. Zorgverzekeraars verbloemen zo dat ze een forse prijsverhoging doorvoeren. In 2024 stijgt de prijs van een aanvullend pakket met gemiddeld zo’n 7%. Ook blijken vergoedingen lager te worden. Dat geldt bijvoorbeeld voor hoortoestellen, huidtherapie en fysiotherapie. In 2024 is er geen onbeperkte vergoeding meer voor fysiotherapie mogelijk en is zoals eerder vermeldt de maximale vergoeding voor de eigen bijdrage van een hoortoestel gedaald van € 1.000 naar € 500.

Vooral duurdere pakketten verdwijnen

Overstappen.nl ziet dat met name duurdere pakketten verdwijnen. Van de 76 pakketten die dit jaar verdwijnen heeft bijna 30% een premie van meer dan € 25. Ook zijn er pakketten die zorgverzekeraars in stand houden voor bestaande klanten, maar die nieuwe cliënten niet meer kunnen afsluiten.

Eva van Erk werkzaam als zorgexpert bij overstappen.nl zegt daarover: “Ieder jaar verdwijnen er pakketten. Maar dit jaar zien we veel pakketten met een relatief hoge dekking verdwijnen. Soms mag je jouw huidige pakket met bijbehorende premie behouden, maar dit is niet altijd het geval. Bedenk goed of je behoefte hebt aan deze dekking, want zodra je het oude pakket opzegt kun je niet meer terug.”

Kosten hoortoestellen aftrekken bij belastingaangifte

Betaal je als verzekerde een deel van het bedrag van het hoortoestel zelf of het volledige bedrag zelf, dan kan je in bepaalde gevallen deze kosten aftrekken bij de belastingaangifte. Zie voor voorwaarden en rekenvoorbeelden de website van de belastingdienst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Herstel van het gehoor met gentherapie bij erfelijke slechthorendheid weer stapje dichterbij

17 juli 2024 | Onderzoekers van het Mass Eye and Ear instituut hebben het gehoor bij muizen met een [...]

MED-EL en Starkey gaan samenwerken op het gebied van Bluetooth-connectiviteit

16 juli 2024 | MED-EL en Starkey kondigen aan samen te gaan werken. De samenwerking zal zich met name [...]

Emotioneel Gewaarzijn en Expressie Therapie bij behandeling tinnitus heeft potentie

15 juli 2024 | De toepassing van ‘Emotional Awareness and Expression Therapy (EAET)’ bij de behandeling van tinnitus heeft [...]

Musi-CI training najaar 2024: muzikale training voor mensen met een cochleair implantaat

9 juli 2024 | Vanaf september vinden er weer Musi-CI trainingen plaats voor mensen met een cochleair implantaat. De [...]