Marvel cochleair implantaat-platform ontvangt CE-goedkeuring

8 februari 2021
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 5 min

Advanced Bionics en Phonak maken bekend dat het Marvel cochleair implantaat platform CE-goedkeuring heeft. Eerder werd bekend dat de Amerikaanse FDA goedkeuring gaf voor het toepassen van de Marvel technologie in de geluidsprocessoren Naida CI Marvel en Sky CI Marvel. De fabrikanten waren in afwachting van de CE goedkeuring om de producten ook in Europa te kunnen introduceren. Nu de goedkeuring er is, krijgen dragers van een cochleair implantaat van Advanced Bionics ook in Nederland toegang tot de bekende Marvel-hoortechnologie.
De CE-goedkeuring geldt voor zowel voor de producten voor volwassenen als kinderen. Naast de nieuwe Naida CI Marvel is er namelijk voor kinderen de Sky CI Marvel: een spraakprocessor met Marvel technologie die Advanced Bionics speciaal ontwikkelde voor zeer ernstig slechthorende en dove kinderen.
Gebruikers van een Marvel geluidsprocessor die op het andere oor ook een hoorapparaat dragen, kunnen nu ook gebruik maken van de super-power hoorapparaten ‘Naida Link Marvel’ en ‘Sky Link Marvel’. Beide werken naadloos samen met de Marvel CI geluidsprocessoren.  

marvel cochleair implantaat platform ce goedgekeurd

Naída CI Marvel cochleair implantaat

Met de introductie van het Marvel Cochleair implantaat (CI) platform, waaronder de Naida CI Marvel valt, maken de fabrikanten de goed doorontwikkelde Phonak Marvel technologie beschikbaar voor volwassenen die een CI van Advanced Bionics dragen. Het Marvel platform dat toegepast wordt in hoortoestellen van Phonak staat bekend om zijn goede geluidskwaliteit en prestaties in uitdagende luistersituaties.
De rekenregel in de nieuwe Naída CI Marvel analyseert in minder dan een halve seconde alle geluiden in de omgeving van de CI-drager. Daarmee is de geluidsprocessor instaat te herkennen in wat voor soort geluidsomgeving de drager zich bevindt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een druk restaurant, een auto, een receptie, een grote concertzaal of een rustige thuissituatie. Vervolgens schakelt het cochleaire implantaatsysteem de juiste functies in om de hoorervaring van de CI-drager op basis van de unieke kenmerken van de luisteromgeving te optimaliseren.

Naida CI Marvel Advanced Bionics

Handsfree bellen met vrijwel alle Bluetooth apparaten

Het Marvel Cochleair implantaat van Advanced Bionics heeft een unieke eigenschap: het is de eerste CI-spraakprocessor die direct verbinding kan maken met vrijwel elk Bluetooth-apparaat. Daarmee ondersteunt het ook de mogelijkheid om handsfree te bellen met zowat alle (smart) telefoons. De behuizing van de nieuwe Naída CI Marvel is ergonomisch ontworpen en heeft een fraaie dunne zendspoel. Het toestel is daardoor comfortabel en discreet te dragen. Advanced Bionics heeft natuurlijk ook een app voor op de smartphone ontwikkeld. Met deze app kan de drager van de Marvel CI op een handige en snelle manier de instellingen van de spraakprocessor aanpassen.

Sky CI Marvel Advanced Bionics

Sky CI Marvel cochleair implantaat: eerste spraakprocessor specifiek voor kinderen

De Sky CI Marvel combineert het Marvel-platform van Phonak met de geluidsbewerking van Advanced Bionics. Het operating systeem met de naam AutoSense Sky OS 3.0, werkt op nagenoeg dezelfde manier als de versie voor volwassenen in de Naída CI Marvel, maar is tegelijkertijd speciaal ontwikkeld voor de typische luistersituaties waarin een kind zich bevindt. De fabrikant zegt daarmee in iedere luistersituatie van het kind zowel een uitstekende geluidskwaliteit als ook prestatie te leveren.

Naida CI Marvel Sky CI Marvel kleuren
De Sky CI Marvel is verkrijgbaar in veel kleuren en natuurlijk ook met waterdichte accessoires

Kleuren Sky CI Marvel

De Sky CI Marvel is natuurlijk ook in flink wat kleuren verkrijgbaar. Met de waterdichte accessoires geeft het de jonge dragers alle flexibiliteit om te kunnen spelen waar en welke situatie ze maar willen.

Roger apparatuur
Roger apparatuur om beter te verstaan in lastige luistersituaties: Roger tafel microfoon, Roger Pen, Roger Microfoon en Roger Select

Standaard Roger technologie in huis

De Sky CI Marvel heeft standaard de Roger-technologie in huis. Deze Roger technologie helpt kinderen om hun klasgenoten en leraren in klaslokalen en andere grotere ruimtes rechtstreeks in hun oren te horen. Het voordeel daarbij is dat het lawaai uit de omgeving niet meekomt. De directe connectie met de smartphone via Bluetooth helpt bovendien kinderen om in verbinding te blijven met de wereld om hen heen. Natuurlijk hebben ook kinderen de beschikking over een app op hun smartphone om zo de instelling van de geluidsprocessor aan te passen aan hun voorkeuren.

“Dit is één van de belangrijkste productlanceringen die Advanced Bionics ooit heeft gehad.”

Directeur van Advanced Bionics Victoria Carr-Brendel zegt het volgende over de nieuwe producten: “Dit is één van de belangrijkste productlanceringen die Advanced Bionics ooit heeft gehad. Voortbouwend op het enorm succesvolle Phonak Marvel-platform, zullen Naída CI Marvel, Sky CI Marvel en Target CI gamechangers worden voor de cochleaire implantaat-industrie en een revolutie teweegbrengen in de manier waarop onze CI-dragers kunnen horen met hun cochleaire implantaatsystemen en de manier waarop hun audiologen het CI-systeem instellen”.

Marvel cochleair implantaat platform met Naida Link Marvel en Sky Link Marvel Advanced Bionics Phonak

De meeste CI-dragers hebben slechts één cochleair implantaat. Dit ondanks het feit dat ze ernstig of zwaar slechthorend zijn aan beide oren. Het andere oor zonder implantaat heeft vaak baat bij een superkrachtige hoortoestel dat goed samenwerkt met het cochleair implantaat. Dit staat bekend als ‘bimodaal horen’. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat dat de combinatie van een hoortoestel met een cochleair implantaat resulteert in aanzienlijk beter verstaan van spraak. Ook zorgt het voor een betere geluidskwaliteit dan wat met een cochleair implantaat of hoorapparaat alléén mogelijk is. Om het verstaan van spraak en de geluidskwaliteit te optimaliseren zijn er nu ook hoortoestellen beschikbaar voor het andere oor die gebruik maken van de Marvel technologie. Hiervoor levert Advanced Bionics het nieuwe Phonak Sky Link Marvel en Phonak Naída Link Marvel hoortoestel.

Samenwerking tussen CI en hoortoestel

Doordat zowel de nieuwe CI-geluidsprocessoren als de nieuwe hoortoestellen gebaseerd zijn op dezelfde technologie, kunnen de spraakprocessor en het hoortoestel draadloos met elkaar samenwerken. Eenmaal verbonden met elkaar, communiceren ze op een gecoördineerde en ook dynamische manier.
Ook de Phonak Sky Link Marvel en Phonak Naída Link Marvel hoortoestellen beschikken over RogerDirect ™. Ook is er handsfree mee te bellen doordat ze met ieder platform via Bluetooth een directe verbinding kunnen maken.

tarhet-CI-NOAH-wireless-Bimodaal-aanpassen
Target CI aanpassoftware van Advanced Bionics met draadloosaanpassen via Noahlink (ideaal bij kinderen) en bimodaal aanpassen (CI en hoortoestel) vanuit één programma

Target CI: aanpassen van hoortoestel en CI vanuit één programma

Natuurlijk moeten cochleair implantaten net als hoortoestellen worden afgesteld. Bij CI’s gebeurt dit door de audioloog. Advanced Bionics heeft voor het afstellen een speciaal programma: Target CI. Het programma werkt samen met de NoahLink Wireless. Daarmee is het draadloos aanpassen van de geluidsprocessor mogelijk. Advanced Bionics maakt met de nieuwe software het ook mogelijk om vanuit één en hetzelfde programma zowel het cochleair implantaat als het compatibele hoortoestel aan te passen.
Het programma Target CI werkt volgens de fabrikant intuïtief en ook gebruiksvriendelijk. Hierdoor verlopen de aanpassingen sneller. Er blijft zo meer tijd voor de audioloog over om aandacht aan de CI-drager te besteden in plaats van aan de software.

Samenwerking Advanced Bionics en Phonak

Cochleair implantaat fabrikant Advanced Bionics en hoortoestel fabrikant Phonak maken allebei onderdeel uit van het aan de beursgenoteerde moederbedrijf Sonova. Beide bedrijven werken zeer intensief samen bij de ontwikkeling van hoortechnologie.

CE goedkeuring Marvel cochleair implantaat-platform

Het Marvel cochleair implantaat platform dat eerder al FDA goedkeuring kreeg, is nu ook CE goedgekeurd. Dragers van een cochleair implantaat van Advanced Bionics krijgen daarmee ook in Europa nu toegang tot de bekende Marvel-hoortechnologie.
CE-markering die op veel producten te vinden is geeft aan dat het product voldoet aan de daarvoor geldende regels binnen de Europese Economische Ruimte. CE staat voor Conformité Européenne, wat betekent dat het product in overeenstemming met de Europese regelgeving is. Met het aanbrengen van de CE-markering geeft een fabrikant aan dat het product voldoet aan alle Europese regels die erop van toepassing zijn.

Kijk voor meer informatie over het Marvel Cochleair implantaat op de website van Advanced Bionics

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Bebird oorcamera voor inspectie en schoonmaken van het oor. Is het veilig? | Review

20 mei 2024 | Via diverse webshops zijn meerdere types van de Bebird oorcamera te verkrijgen. De Bebird is [...]

Widex SmartRIC: nieuwe L-vormig vormgeving zorgt voor beter verstaan | Review

17 mei 2024 | Deze week introduceerde Widex op haar hoofdkantoor in Denemarken het nieuwe Widex Smart RIC hoortoestel [...]

Sony verbetert toegankelijkheid voor mensen met een beperking, ook voor slechthorenden

16 mei 2024 | Sony presenteerde vandaag in Hoofddorp op de Global Accessibility Awareness Day verschillende producten en functies [...]

Musi-CI muziekmiddag voor mensen met een cochleair implantaat

10 mei 2024 | Op 25 mei 2024 vindt er een Musi-CI muziekmiddag plaats voor mensen met een cochleair [...]