Marktaandeel Specsavers naar 15% in hoortoestellenbranche

30 juli 2016
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Huizen – Specsavers heeft het boekjaar 2015-2016 afgesloten met een omzet stijging van 6.9% ten opzichte van het vorige boekjaar.  De grootste groei zat in de hoortoestellen, waar de retailketen een plus van  60% liet zien. Met deze verkoopcijfers heeft het bedrijf een marktaandeel van 15% in de hoortoestellenbranche weten te behalen.

Snelste groei binnen hoortoestellen

De snelst groei zat afglopen jaar bij Specsavers in de sector hoortoestellen. De retailketen zag haar marktaandeel in een jaar tijd van 10% naar 15% stijgen. Remko Berkel, algemeen directeur van Specsavers Nederland: “We gaan nadrukkelijk mee in de positieve trend van Specsavers wereldwijd. Met de Nederlandse business kijken we terug op een recordjaar, waarin we een groei in omzet én marktaandeel wisten te realiseren. Ons businessmodel, waarbij we betaalbare en kwalitatieve oog- en hoorzorg onder één dak aanbieden, spreekt de Nederlandse consument duidelijk aan. In de achttien jaar dat we actief zijn op de Nederlandse markt hebben we zo een solide basis weten te creëren voor verdere groei.”

marktaandeel specsavers hoortoestellen

Specsavers realiseert ook groei bij optiek

Ook in de optiek zat afgelopen jaar groei. Inmiddels wordt 1 op de 5 brillen in Nederland bij Specsavers gekocht. Volgens directeur Remko Berkel weet Specsavers met maar vijf procent van alle optiekwinkels in Nederland wel een vijfde van alle brillenverkopen te realiseren.
Om in de optiekbranche een nog stevigere positie te behalen heeft Specsavers geïnvesteerd in een webshop voor contactlenzen. Van deze onlineservice blijken inmiddels 25.000 klanten gebruik te maken.

Optiek- en hoorzorg op grond joint-venture

Het van oorsprong Britse familiebedrijf Specsavers opende in 1997 in Nederland de deuren van haar eerste winkel. De snelgroeiende retailketen  exploiteert in Nederland inmiddels 122 optiek- en hoorzorgwinkels op joint-venture basis onder leiding van lokale winkelpartners.
Volgens directeur Berkel slaat de formule waarbij moderne hoortoestellen tegen scherpe prijzen worden aangeboden aan. Specsavers is volgens Berkel daar toe in staat door de schaalgrootte en inkoopkracht. Wel wijst de directeur erop dat Specsavers in Nederland te maken heeft met een turbulente en vooral uitdagende markt, ondanks de groeikansen door de vergrijzing. Alle spelers zijn volgens hem hard op zoek naar verkoopvolumes vanwege de lagere prijzen in de door zorgverzekeraars gereguleerde markt.

Specsavers gaat  voor verdere groei

Specsavers kondigde begin dit jaar aan om fors te blijven investeren. In totaal heeft het bedrijf hiervoor 5 miljoen euro gereserveerd. Speerpunt in de strategie is het toegankelijk maken van kwalitatieve, betaalbare oog- en hoorzorg voor alle Nederlandse consumenten. Binnen nu en drie jaar is Specsavers van plan in totaal dertig nieuwe vestigingen te openen op A-locaties in middelgrote provinciesteden, ter verhoging van haar landelijke dekkingsgraad. De retailketen zegt vooralsnog volledig op schema binnen deze groeistrategie te liggen: in het eerste halfjaar van 2016 opende Specsavers winkels in Woerden, Winterswijk en Tilburg Heyhoef. Na de zomer volgen er onder meer vestigingen in Amsterdam en Den Haag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Herstel van het gehoor met gentherapie bij erfelijke slechthorendheid weer stapje dichterbij

17 juli 2024 | Onderzoekers van het Mass Eye and Ear instituut hebben het gehoor bij muizen met een [...]

MED-EL en Starkey gaan samenwerken op het gebied van Bluetooth-connectiviteit

16 juli 2024 | MED-EL en Starkey kondigen aan samen te gaan werken. De samenwerking zal zich met name [...]

Emotioneel Gewaarzijn en Expressie Therapie bij behandeling tinnitus heeft potentie

15 juli 2024 | De toepassing van ‘Emotional Awareness and Expression Therapy (EAET)’ bij de behandeling van tinnitus heeft [...]

Musi-CI training najaar 2024: muzikale training voor mensen met een cochleair implantaat

9 juli 2024 | Vanaf september vinden er weer Musi-CI trainingen plaats voor mensen met een cochleair implantaat. De [...]