Gehoorcapaciteit gaat vooral achteruit vanaf het 50e levensjaar

9 juni 2015
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 1 min

Promotieonderzoek van Mariska Stam laat zien dat de gehoorcapaciteit vooral achteruitgaat vanaf het 50e levensjaar. Mariska Stam zegt hierover: “Juist in deze leeftijdscategorie van mensen die midden in het leven staan en vaak werken, kan een verminderde gehoorcapaciteit een grote impact op hun leven hebben”.

Het onderzoek van Mariska Stam laat verder zien dat diabetes, duizeligheid met vallen en chronische reuma gerelateerd zijn aan slechthorendheid.
Ook bleken deelnemers met een slechtere hoorcapaciteit significant minder vaak een hoger opleidingsniveau te hebben. De slechthorende deelnemers bleken ook minder vaak betaald werk te hebben of student te zijn in vergelijking met goedhorende deelnemers aan het onderzoek.
Mensen met een verminderde gehoorcapaciteit waren daarnaast vaker op zoek naar werk en waren vaker (deels) arbeidsongeschikt dan deelnemers met een goed gehoor.

Stam vindt dan ook dat aandacht voor het aan werk helpen en houden van mensen met gehoorproblemen belangrijk is in de praktijk.

proefschrift Mariska Stam

Op woensdag 10 juni zal Mariska Stam haar proefschrift verdedigen aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Mariska haar proefschrift is een vervolg onderzoek op het reeds eerder gestarte grootschalige Nederlandse longitudinale Hooronderzoek (www.hooronderzoek.nl). De officiële naam van dit ‘Hooronderzoek’ is Nationale Longitudinale Studie naar Horen, afgekort NL-SH.

De NH-SH is in 2006 van start gegaan en heeft tot doel om de gevolgen van slechthorendheid in het dagelijks leven van een volwassenen over een langere periode te bestuderen. De deelnemers aan het onderzoek wordt gevraagd een uitgebreide vragenlijst in te vullen over hun gehoor, gezondheid, ziektes, psychosociaal welzijn, werk, medicijn- en zorggebruik. Daarnaast wordt op verschillende meetmomenten een gehoortest afgenomen. Dit is een zogeheten spraak-in-ruistest die via internet wordt afgenomen via www.hoortest.nl.
Mariska Stam analyseerde de gegevens van de VUmc NL-SH. Zij vergeleek de startmeting met een herhaalmeting die vijf jaar later werd uitgevoerd. Het is voor het eerst dat de achteruitgang in spraakverstaan op zo’n grote schaal is onderzocht.
Mariska Stam zegt hierover: “Onze resultaten zijn uniek in de wereld. Er zijn maar weinig studies die gefocust zijn op het gehoor van volwassen over zo’n grote leeftijdsrange. De meeste studies naar gehoor vinden namelijk plaats bij oudere mensen, terwijl de effecten op bijvoorbeeld werk, inkomen en relaties in deze jongere leeftijdsgroepsgroep anders kunnen zijn.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Geeske van Voorthuijsen Uitblinker bij Ctalents Diamond Awards 2024

15 juni 2024 | Bij de uitreiking van de Ctalents Diamond Awards 2024 kreeg Geeske van Voorthuijsen als ‘Uitblinker’ [...]

Hoortoestellen zorgen voor betere balans bij ouderen

13 juni 2024 | Gehoorverlies bij ouderen verhoogt het risico op vallen door een verminderde balans. Een recente studie [...]

Webshop op HOorzaken gesloten

6 juni 2024 | Vanaf vandaag is het niet meer mogelijk via deze website hoorhulpmiddelen en andere producten te [...]

Het ervaringsverhaal van Oliver (1969): “Dankzij mijn CI heb ik een groot stuk van mijn oude sociale leven weer teruggekregen.”

4 juni 2024 | Ik werd geleidelijk steeds slechthorender, als gevolg van – onder andere – otosclerose. Doordat ik [...]