Man verliest bij val in rotsspleet zijn hoortoestel en hoort hulpverleners niet

28 juni 2019
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Een 64 jarige Nederlander is in Spanje tijdens een bergwandeling ten val gekomen en in een rotsspleet terecht gekomen. Doordat hij tijdens de val zijn hoortoestel verloor, kon hij de mensen die op zijn hulpgeroep af waren gekomen niet horen. Daardoor kon hij ook niet reageren op zijn hulpverleners. 

man verliest hoortoestel tijdens val

Twitterbericht van 112 Asturias

Evenwicht verloren

De 64 jarige man was in het noorden van Spanje aan het wandelen toen naar eigen zeggen de GPS hem een verkeerd pad opstuurde. Zo kwam hij langs een smalle spleet terecht waar een flinke afdaling nodig was. Na een paar meter kon hij niet meer voor of achteruit. Door het gewicht van zijn rugzak verloor hij zijn evenwicht en kwam ten val.

Hoortoestel verloren tijdens val

De 10 jarige Rubén die in de buurt met zijn ouders aan het wandelen was, hoorde de slechthorende man om hulp roepen. Deze waarschuwden zijn ouders en samen gingen ze op zoek naar de man. Doordat de man zijn hoortoestel tijdens de val was verloren, kon hij niet antwoorden op de reacties op zijn hulpgeroep van de jongen en zijn ouders.

Geen reactie op hulpverleners

De ouders waarschuwden de hulpdiensten omdat ze de man niet konden zien en hij ook niet reageerde op hun geroep terug. Ze dachten daardoor dat er ergens een audio-opname met hulpgeroep werd afgespeeld. Het hulpgeroep leek zich namelijk met vaste tussenpozen voor te doen.

Gekneusde rug

Uiteindelijk zagen de hulpdiensten die met een helikopter op zoek gingen lichtsignalen uit de rotsspleet. De 64 jarige Nederlander lag daar met een gekneusde rug. De man is met een lier de spleet uit getakeld en met de helikopter in veiligheid gebracht. Hij ligt nu in het ziekenhuis om te herstellen.

Hoortoestellen met valdetectie

In je eentje wandelen in afgelegen bergen of delen waar weinig passanten komen, is risicovol. Bij vallen, ernstig kneuzen of breken van een been of enkel, is het geluk hebben als er een voorbijganger langs komt die hulp kan bieden en of halen.
Tegenwoordig zijn er hoortoestellen met valdetectie die automatisch naar verschillende noodnummers kunnen bellen. De Starkey Livio AI is het eerste hoortoestel met zo’n ingebouwde sensor. Deze moeten wel in contact staan met smartphone die verbinding heeft met een mobiel netwerk zodat uitgaande gesprekken mogelijk zijn. In onherbergzame gebieden zal dit zeker niet altijd het geval zijn. In Nederland is bijna overal goed bereik en biedt dit voor ouderen en hun kinderen extra zekerheid. Zeker omdat noodknoppen die om de hals gedragen worden nog vaak op tafel blijven liggen.

De Spaanse media hebben zich uitgebreid op het voorval gestort.

Reacties (4)
  1. Ik vindt de link met het Hoortoestel met valdetetectie een vreemde omdat die ook niet zouden helpen. Net zomin als de phonak Marvel of de oticon opn.

    Dit is gewoon vette pech voor deze man. Gelukkig is hij gevonden.

    • Als er geen bereik was in het wandelgebied (wat ik vermoed) had het inderdaad niet geholpen. In gebieden waar er wel bereik is het natuurlijk wel zinvol. Het is zeker pech en een groot geluk dat hij is gevonden.

  2. Een mooie advertorial van Starkey verstrekt via Hoorzaken.De objectiviteit van Hoorzaken wordt hiermee m.i. aangetast.

    • Wanneer een advertorial wordt geplaatst op HOorzaken staat dat er altijd bij. Starkey heeft bij de totstandkoming van het artikel geen enkele bemoeienis gehad (dat geldt ook voor het incident in Spanje). Omdat valincidenten veelvuldig voorkomen juist bij slechthorenden en zij helaas niet altijd direct worden gevonden of in staat zijn alarm te slaan, vond ik het een mooi bruggetje naar de nieuwe technologische mogelijkheden in hoortoestellen en de extra veiligheid die zij te bieden hebben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Stichting SEMH: nieuwe partij voor kwaliteitsbewaking hoorhulpmiddelenzorg | Professional

20 maart 2023 | Interview met SEMH-directeur René Ungerer   De kwaliteit van de hulpmiddelenzorg in Nederland wordt bewaakt. [...]

Financiële dienstverlener Alpina toegankelijk voor doven en slechthorenden

16 maart 2023 | Alpina is de eerste financiële dienstverlener die toegankelijk is voor doven, slechthorenden en mensen met [...]

Virtual Reality training verbetert ruimtelijk horen dragers één cochleair implantaat

14 maart 2023 | Onderzoekers van de Universiteit van Trento in Italië en de Universiteit van Lyon in Frankrijk [...]

Last van een bromtoon in de omgeving? Een hoortoestel kan helpen

13 maart 2023 | Een bromtoon in de omgeving is voor sommigen een flinke bron van hinder die ook [...]