Ondernemersfamilie Makker heeft een missie: goed horen voor iedereen

25 oktober 2022
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 4 min

Naarden.  Iedereen moet goed kunnen horen: met dat doel besloot Michel Makker als jonge man om een opleiding tot audicien te volgen. Beetje bij beetje voegde hij meer doelen toe. Nu, 45 jaar later, kan hij terugkijken op een indrukwekkend succesverhaal – een verhaal dat steeds completer wordt door de ontwikkelingen van OnlineHoortoestel.nl en de internationale varianten hiervan.

Makker familiebedrijf overname hoorbatterijen.nl
Vader Michel en zoons makker. Van links naar rechts: Gijs, Michel, Guido en Just

Eigen manieren

Na het afronden van zijn opleiding tot audicien, werkte Michel Makker bij een grote hoortoestelketen. Maar hij was ontevreden over de diensten die hij zijn klanten daar kon bieden. “Ik wilde gewoon meer dan daar mogelijk was. Gewoon de beste service bieden”, herinnert hij zich. Om dit te kunnen realiseren opende hij zijn eigen winkel voor hoortoestellen in Utrecht, waar hij klantvriendelijkheid en service hoog in het vaandel had staan. Dat sloeg goed aan. Zo goed dat er al snel een andere winkel volgde – in zijn woonplaats Laren, een klein dorpje.

Familiebedrijf

Gaandeweg groeide niet alleen het aantal filialen, maar ook het familiebedrijf. Omdat zijn zonen Gijs, Just en Guido Makker in zijn voetsporen traden en als audicien bij het bedrijf kwamen werken. Elk met hun eigen focus. Zo gebruikt Gijs zijn kennis en passie om de constante ontwikkelingen in de markt te volgen. “Op deze manier kunnen we onze klanten altijd de best mogelijke oplossingen bieden”, legt hij uit. “Vanwege ons werk hebben we ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid”, zegt Just Makker, de oudste broer. Iedereen met gehoorproblemen moet het gevoel van optimaal horen kunnen ervaren, dat is zijn stelling. Guido Makker is gespecialiseerd in het aanpassen van kinderhoortoestellen. “In ons vak is het belangrijk om goed te kunnen luisteren en je in de schoenen van onze klanten te kunnen verplaatsen.”

Overname door Sonova

In 2013 telde het bedrijf rond Michel Makker en zijn zonen 30 winkels door heel Nederland. Ze waren zo succesvol dat Sonova, een grote fabrikant van hoortoestellen ook duizenden winkels wereldwijd, het familiebedrijf wilde overnemen. Michel Makker stemde toe – en verliet na een tijdje het bedrijf. Zijn zonen Gijs, Just en Guido Makker bleven wel bij het bedrijf.

Guido Makker die met de geavanceerde Otoscan een 3D scan van het oor maakt

Nieuwe onafhankelijkheid – met online shop

Na een korte tijd had iedereen de wens om als eigen baas weer samen hun doelen na te jagen en tegelijkertijd hun ideeën uit te breiden. Naast de fysieke winkel wilden ze ook een webshop opzetten waarin ze andere speerpunten konden doorvoeren. In 2017 stoppen zij hun werk voor Sonova en openden de broers hun eerste eigen speciaalzaak. Een jaar later werd OnlineHoortoestel.nl gelanceerd, waarbij het als een van de eerste in zijn soort mogelijk werd om hoortoestellen online te kopen. Voorheen was dit iets dat nog niet eerder werd gedaan. Direct na lancering sprak Guido Makker hierover in de uitzending van BNR.

“Met een puur online verkoopmodel kunnen we goedkopere prijzen aanbieden, omdat op deze manier veel kosten worden geëlimineerd. Vooral voor mensen met een krap budget is dat prettig”, zegt Guido Makker.

“Ook profiteren we van de steeds groter wordende technische mogelijkheden”, voegt hij eraan toe. “Veel aanpassingen en instellingen van de toestellen kunnen we nu op afstand online aanbieden. Zelfs de hoortest!” Je klanten de beste hoortoestellen bieden tegen de best mogelijke prijs – dat was de ambitie achter de online shop.

“Een mogelijkheid is om de kosten van het pure hoortoestel los te koppelen van de servicekosten”, legt Guido Makker uit. Omdat slechthorenden grotendeels zelf hun toestellen kunnen onderhouden of instellen – en hebben zij toch nazorg nodig dan bereken wij een kleine serviceprijs. Bovendien zit deze niet standaard in de verkoopprijs berekend. Je betaalt dus alleen voor datgene dat je nodig hebt en daardoor zijn wij honderden euro’s goedkoper. In het buitenland loopt het voordeel vaak op tot meer dan 1.000 euro.

Duitse dochteronderneming: OnlineHoergeraet.de

Het plan werkte en de vraag nam gestaag toe, met tegenwoordig meer dan 15.000 klanten wereldwijd in meer dan 50 verschillende landen. Zo ontstond in 2020 de Duitse en internationale dochteronderneming van de onlineshop: OnlineHoergeraet.de en online-hearingaids.com
Ook hier biedt het bedrijf de beste hoortoestellen met persoonlijke service. En met een lage prijsgarantie.

Het gaat door

Er zijn nu zes winkels, en er zullen er nog meer volgen. Tot nu toe hebben ze hun omzet elk jaar kunnen vergroten, zo is de omzet sinds de oprichting in 2017 jaarlijks met 26.7% gestegen, en wordt er in 2022 een omzet van ruim 5.7 miljoen euro verwacht.
We willen de online business voor hoortoestellen net zo normaal maken als die tegenwoordig is voor brillen”, zegt Guido Makker, die zijn visie uitlegt.

Afgelopen zomer nam de familie ook Hoorbatterijen.nl over. Met de overname van deze batterijen-specialist bedient de familie alle doelgroepen binnen de hoortoestel-gebruikers: zowel de traditionele gebruikers als de slechthorenden die graag online alles willen afhandelen. Met webshops waarbij ze als eerste hoortoestellen op afstand verkochten én instelden, diverse traditionele hoorwinkels én nu deze online specialist van hoorbatterijen is het pallet compleet.

Vader Michel Makker is nog steeds actief als adviseur in het bedrijf. Samen met zijn zonen is hij een stuk dichter bij zijn oorspronkelijke doel gekomen om iedereen goed te laten horen. Niet in de laatste plaats omdat het bedrijf voor elke aankoop op de webshops een donatie doet aan een stichting, die slechthorende volwassenen en kinderen in Nepal helpt om goed te horen. In maart reist Guido Makker met een KNO-arts af om ver in de jungle in Nepal honderden slechthorenden ze helpen aan een beter gehoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Hoortoestellen zorgen voor betere balans bij ouderen

13 juni 2024 | Gehoorverlies bij ouderen verhoogt het risico op vallen door een verminderde balans. Een recente studie [...]

Webshop op HOorzaken gesloten

6 juni 2024 | Vanaf vandaag is het niet meer mogelijk via deze website hoorhulpmiddelen en andere producten te [...]

Het ervaringsverhaal van Oliver (1969): “Dankzij mijn CI heb ik een groot stuk van mijn oude sociale leven weer teruggekregen.”

4 juni 2024 | Ik werd geleidelijk steeds slechthorender, als gevolg van – onder andere – otosclerose. Doordat ik [...]

Apple Hearing Study komt met eerste inzichten over tinnitus

2 juni 2024 | Onderzoekers van de Universiteit van Michigan publiceerden recent gegevens van een van de grootste vragenlijstonderzoeken [...]