Lyric hoortoestel biedt voordelen bij tinnitus

8 april 2020
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Het Lyric hoortoestel kan tinnituspatiënten die slechthorend zijn voordelen bieden. Naast dat deze toestellen, net als andere hoortoestellen, de luisterinspanning verminderen en ook de tinnitus op een natuurlijk manier maskeren, blijkt in de praktijk dat de Lyric een aantal specifieke voordelen biedt. We vroegen audiciens Lonneke Bovenschen en Marijn Prins, beiden werkzaam bij het Lyric-centrum, naar hun ervaringen met dit toestel dat volledig in het oor verdwijnt.

lyric hoortoestel tinnitus linnke bovenschen
Audicien en Lyric specialist Lonneke Bovenschen werkzaam bij Lyric Centrum

Wat is volgens jullie het grote voordeel van de Lyric als hoortoestel?

Lonneke: De Lyric is een zeer klein toestel dat zeer diep in de gehoorgang vlak voor het trommelvlies zit. Het hoortoestel vangt het geluid op daar waar het oor dat ook dat doet: in het oor en niet erbuiten. Hierdoor geeft het een zeer natuurlijk geluid. Eenmaal door ons geplaatst kan de drager zo’n 3 maanden onbekommerd zijn toestellen dragen.

Marijn: Daarnaast kan de cliënt met het hoortoestel ook nog eens gewoon zwemmen en douchen.

onzichtbare hoortoestellen van Phonak: de Lyric
Het Lyric hoortoestel wordt vlak voor het trommelvlies geplaatst

En na die drie maanden?

Marijn: Als de batterij op is na drie maanden, komt de cliënt weer naar één van onze Lyric-centra en we plaatsen dan een nieuw exemplaar.

En wat is het grote voordeel van dit hoortoestel voor tinnitus patiënten?

Lonneke: Het grote voordeel is dat de Lyric 24 uur, dus dag en nacht, versterking biedt. Juist als het stil is ervaren cliënten hun tinnitus het meest. Zeker als zij ’s nachts wakker worden. Het is dan vaak moeilijk voor ze om de slaap weer te vatten, omdat de tinnitusgeluiden dan zo op de voorgrond komen. We zien dan ook dat de Lyric de nachtrust bevordert. Cliënten geven ons aan sneller in slaap te vallen en ook weer makkelijker door te slapen.

Marijn: Even geleden had ik een cliënt die blij riep: “Sinds jaren kan ik weer een nacht doorslapen”. Eerder had hij andere hoortoestellen hij kon er weliswaar weer goed mee horen en was er best tevreden mee. Ook de tinnitus werd tijdens het dragen minder, maar elke avond als hij ze uitdeed kwam het oorsuizen weer om de hoek kijken. Nu hij de Lyric draagt wil hij niet anders meer. Zeker omdat hij nu weer uitgerust wakker wordt. Dit is natuurlijk het mooiste geschenk wat je een cliënt tinnitus kunt geven! Meer ontspanning én een beter gehoor! Twee vliegen in één klap.

Lonneke: Een ander voordeel is dat het toestel een consistente versterking levert. Bij veel andere hoortoestellen worden geluiden van buiten gemixt met het geluid van het hoortoestel. Bij de Lyric hoort de cliënt bijna alleen het geluid van het hoortoestel zelf. Zachte geluiden worden zo permanent goed versterkt. Dat biedt ook een voordeel bij tinnitus. We zien dat de tinnitus klachten met de Lyric sneller verminderen dan met andere hoortoestellen.  

lyric hoortoestel tinniuts Marijn Prins
Audicien Marijn Prins inspecteert het oor met een video-otoscoop

Is de Lyric voor iedereen geschikt?

Marijn: Dat hangt af van de gehoorgang. Er zijn verschillende maten beschikbaar van de Lyric. Van tevoren kunnen we goed bepalen of een Lyric geschikt is. Zo niet dan bieden we in onze Lyric-centra natuurlijk ook andere goede hoortoestellen. Maar als het even kan….  

Kijk voor meer informatie over de Lyric op: https://www.lyriccentrum.nl/

De Lyric centra zijn ook tijdens de Corona crisis open en ook nieuwe klanten kunnen gewoon terecht. Uiteraard zijn de audiciens zeer voorzichtig: er zijn schermen op de balie en ook in de aanpaskamer aanwezig. De medewerkers maken gebruik van mondkapjes, handschoenen, desinfecteer middel én er zijn nooit meerdere klanten tegelijkertijd in de winkel.

Lees ook:

Reacties (2)
 1. Vind hét in en intriest dat dit wéér zo duur moet zijn ..
  Voor kwetsbare groepen mensen.. die het leven soms niet meer zien zitten.. althans dat is mijn ervaring..
  Heb al 2 Signia silk 7 px óók zo’n € 4000 kwijt .. niets vergoed !
  Ben er blij mee., maar werkt nog niet afdoende… want inderdaad s’nachts als ze uitgaan word ik gek van mn tinnitus..
  Wanneer wordt deze groep nu eindelijk ook financieel geholpen met deze dure oplossingen te vergoeden !!

  • Innovatie is duur. Er zijn ook andere gehoortoestellen op de markt die volledig vergoed worden en daarmee heel veel mensen kunnen helpen. Vanaf mijn geboorte 9 weken weken te vroeg in 1967!! zijn mijn gehoorzenuwen beschadingd Waar ze pas op 7 levensjaar echter kwamen. Nu was dat niet heel groot probleem mensen leren en innoveren ook. Ik kon blijkbaar liplezen en met alle geluid erbij had ik een normaal spraak en ontwikkelingsniveau zelfs nog beter want moest als kind 1 2 3 4 5 .. jaar oud begrijpend horen. Dat wil zeggen klanken naar een woord in die zin vertalen zodat de klank met liplezen het juiste woord gaf.
   Op zevenjarige leeftijd waren ze erachter dat doof was. Nou ja doof. Kreeg een hoortoestel. Die heb ik welgeteld 1 jaar gedragen.werd gek van alle geluid ruisen en kraken en lawaai.
   Daarna nooit meer een gedragen.
   Nu met de nieuwe innovaties 55 jaar ben ik weer eens gaan rond zien en kies inderdaad voor deze oplossing kan ook een andere kiezen werkt ook goed 1000 maal beter dan toen en geheel vergoed.
   Dat moet wel allemaal opgebracht worden door de gemeenschap. Dus zit deze duurdere er nu even niet bij. Het zij zo.
   Heb ook tinitus maar ben er aan gewend en slaap gewoon als een roosje. Zal wennen worden zonder.
   Maar kies toch voor deze oplossing niet vergoed wel belastingaftrek. Over een aantal jaar wordt deze oplossing ook maintream en vergoed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Herstel van het gehoor met gentherapie bij erfelijke slechthorendheid weer stapje dichterbij

17 juli 2024 | Onderzoekers van het Mass Eye and Ear instituut hebben het gehoor bij muizen met een [...]

MED-EL en Starkey gaan samenwerken op het gebied van Bluetooth-connectiviteit

16 juli 2024 | MED-EL en Starkey kondigen aan samen te gaan werken. De samenwerking zal zich met name [...]

Emotioneel Gewaarzijn en Expressie Therapie bij behandeling tinnitus heeft potentie

15 juli 2024 | De toepassing van ‘Emotional Awareness and Expression Therapy (EAET)’ bij de behandeling van tinnitus heeft [...]

Musi-CI training najaar 2024: muzikale training voor mensen met een cochleair implantaat

9 juli 2024 | Vanaf september vinden er weer Musi-CI trainingen plaats voor mensen met een cochleair implantaat. De [...]