Volgens een recente publicatie van de Universiteit van Helsinki in Finland, kan het luisteren naar klassieke muziek de activiteit van genen vergroten die verantwoordelijk zijn voor hersenfuncties.
Het gaat hierbij om dopamine afscheiding en transport, synaptische neurotransmissie en hersenfuncties die met leren en het geheugen te maken hebben.
De onderzoekers lieten zien het luisteren naar klassieke muziek tot een downregulatie van genen leidde die zorgen voor neurodegeneratie. Dit zou kunnen wijzen op een neurobeschermend effect, bijvoorbeeld tegen Altzheimer. Genen die verantwoordelijk zijn voor het leren van zingen werden geüpreguleerd.
In het online tijdschrift PeerJ is op 12 maart een artikel hierover verschenen.
Volgens de onderzoekers is het luisteren naar muziek voor de hersenen een complexe cognitieve taak, waarvan bekend is dat het verschillende neuronale en fysiologische veranderingen met zich meebrengt. De moleculaire achtergrond van het luisteren naar muziek is nauwelijks bekend.
De onderzoekers hebben in hun onderzoek gekeken hoe luisteren naar klassieke muziek invloed heeft op de profielen van de genen van zowel ervaren als onervaren luisteraars. Tijdens het onderzoek kregen de deelnemers het vioolconcert van Mozart Nr 3, G-Major te horen. Voor en na het luisteren naar het concert werd bloed afgenomen bij de deelnemers.
Het gevonden effect bleek alleen op te treden bij de ervaren luisteraars, de groep die frequent naar klassieke muziek luistert en daar dus vertrouwd mee is.
Om een goed beeld te krijgen van de effecten bijvoorbeeld op cognitieve functies zoals leren, is uitgebreider onderzoek nodig.
Bron: PeerJ