Luisteren, horen en inschatten van verstaan: een actief samenspel

17 maart 2025
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Ons brein doet meer dan alleen geluid verwerken. Het denkt ook actief mee over hoe goed we in staat zijn te luisteren en hoe zeker we zijn van wat we horen. Wetenschappers noemen dit inschatten van het verstaan ‘metacognitie’ – ofwel: nadenken over je eigen luisterervaring. Een recente publicatie werpt nieuw licht op deze bijzondere vaardigheid van het luisterend brein.

| Audiologie

inschatten van verstaan metacognitie luisteren

Inschatten van de eigen luisterprestatie

Wanneer we een gesprek voeren of een geluid waarnemen, gebeurt er veel in onze hersenen. Die analyseren de binnenkomende informatie en vergelijken die met opgeslagen kennis en ervaringen. Zo probeert het brein een samenhangend geheel te maken van vaak onvolledige geluidssignalen. Tegelijkertijd schatten we ook in hoe zeker we zijn van wat we horen. Heb je iemand echt goed verstaan, of twijfel je? Die zelfevaluatie is een belangrijk onderdeel van luisteren.

Metacognitie bij horen: zelfreflectie in je brein

De onderzoekers spreken over metacognitie in het luisterende brein. Je bent je bewust van hoe goed je iets hebt gehoord. Bijvoorbeeld wanneer je in een druk café naar een gesprek luistert en denkt: ‘Ik hoorde het wel, maar weet niet zeker of ik het goed heb verstaan.’ Dan is je metacognitieve systeem aan het werk. Het brein beoordeelt dus niet alleen de geluiden, maar ook de mate van zekerheid of twijfel. Dat speelt vooral een rol in lastige luisteromstandigheden.

Samenwerking tussen hersengebieden

Uit de studie blijkt dat verschillende hersengebieden samenwerken bij deze luisterreflectie. De auditieve cortex verwerkt het geluid, terwijl de prefrontale cortex evalueert hoe betrouwbaar de waarneming is. Het brein checkt dus zichzelf. Bij twijfel past het de aandacht aan, focust beter of herinterpreteert wat er werd gezegd op basis van eerder opgeslagen informatie.

Zelfbeeld en werkelijkheid lopen uiteen

Voor mensen met gehoorverlies of auditieve verwerkingsproblemen is deze metacognitieve inschatting extra relevant. Zij horen minder goed, maar ook hun zelfinschatting kan verstoord zijn.

Overschatters

Uit een grote studie onder meer dan 1100 volwassenen bleek dat oudere mensen objectief slechter presteerden op een luistertaak. Toch gaven zij in vragenlijsten niet aan dat ze meer moeite hadden met luisteren. Ook onderzoek van WS Audiology toont aan dat slechthorenden zonder hoortoestel hun spraakverstaan vaak overschatten. Bij het gebruik van hoortoestellen nam deze discrepantie af.

Onderschatters

Aan de andere kant zijn er slechthorenden die juist onzeker blijven, ook al verstaan ze het gesprek wel goed. Ze twijfelen voortdurend aan wat ze gehoord hebben en onderschatten hun hoorcapaciteit, ook mét een hoortoestel of ander hoorhulpmiddel.

Discrepantie belangrijk aandachtspunt

Een onderschatting kan leiden tot onzekerheid, frustratie en stress. Een overschatting tot een vals gevoel van zekerheid. De discrepantie tussen wat het brein denkt te horen en wat het werkelijk verwerkt, is dus een belangrijk aandachtspunt bij gehoorverlies. Dit kan verklaren waarom mensen pas laat hulp zoeken, of waarom er luisterstress blijft, ondanks goede spraakverstaanbaarheid met een hoortoestel.

Bayesiaans luisteren: het brein berekent kansen

Het artikel veronderstelt dat het brein werkt volgens de Bayesiaanse kanstheorie. Dat betekent dat het niet alleen registreert, maar ook voorspellingen doet over wat er waarschijnlijk gezegd wordt – op basis van eerdere ervaringen en context. Vervolgens vergelijkt het brein de waargenomen input met die voorspellingen en stelt zijn interpretatie bij. Ook onze luisterzekerheid wordt op die manier berekend: hoe groter het verschil tussen de meest waarschijnlijke en alternatieve interpretaties, hoe zekerder we ons voelen.

Het Bayesiaanse metacognitieve model helpt verklaren waarom mensen met gehoorverlies hun luistervermogen overschatten. Hun brein baseert zich nog op oude aannames, terwijl de akoestische input inmiddels is verslechterd.

Training van luisterbewustzijn

De inzichten uit deze studie bieden ook kansen voor luistertrainingen. Het metacognitieve bewustzijn – het vermogen om te herkennen of je iets goed hebt verstaan – kan getraind worden. Apps of trainingen kunnen helpen om bewuster te luisteren en beter in te schatten wanneer extra ondersteuning nodig is.

Toepassing in hoorhulpmiddelen

Hoorhulpmiddelen zoals hoortoestellen en cochleair implantaten van de toekomst kunnen mogelijk inspelen op hoe gebruikers hun luisterprestaties ervaren. Gebruikers zouden via een app kunnen aangeven hoe goed ze iets verstaan. Op basis van die feedback leert het systeem welke situaties als moeilijk worden ervaren, ook al lijken de akoestische omstandigheden objectief goed.

Nieuwe hoorhulpmiddelen kunnen subjectieve ervaring combineren met objectieve meetdata. Zo ontstaat een gepersonaliseerd luisterprofiel dat niet alleen afhangt van de omgeving en audiometrische gegevens, maar ook van hoe iemand zijn luisterprestatie zelf inschat. Het apparaat kan zich daarop aanpassen.

Metacognitief luisterprofiel

Een dergelijk metacognitief profiel kan opgebouwd worden via feedback, gedragspatronen, zelfrapportage en objectieve data. Machine learning kan daaruit verbanden halen tussen waargenomen prestaties en zelfevaluatie. Op basis daarvan kunnen hoorhulpmiddelen gericht ondersteuning bieden en gepersonaliseerde suggesties geven via een app of interface.

Luisteren, horen en verstaan: een actief samenspel

Luisteren, horen en verstaan zijn nauw met elkaar verbonden in een actief samenspel van waarnemen en beoordelen. Het brein verwerkt geluid én reflecteert op de kwaliteit ervan. Meer inzicht in dit proces biedt aanknopingspunten voor betere ondersteuning bij gehoorproblemen – nu en in de toekomst.

Bron: Metacognition in the listening brain Obleser, Jonas; Trends in Neurosciences, Volume 48, Issue 2, 100 – 112

Reacties (2)
  1. Ik ben heel benieuwd waar ik mij voor zoiets kan aanmelden of vinden. Ik heb gehoorverlies in lage tonen. Ik merk dat ik steeds onzekerder wordt betreft mijn gehoor. Ik heb hoortoestellen maar er is op dit gebied weinig expertise. Alles is i gericht op verlies in hoge tonen.

    • Beste Ymkje, vervelend te vernemen dat u zo onzeker wordt van uw gehoorverlies, Dat is begrijpelijk. U kunt uw huisarts vragen voor een verwijzing naar een audiologisch centrum. Zij kunnen u begeleiden om om met uw gehoorproblemen en de impact ervan om te leren gaan. Er zijn in Nederland ook hoorcoaches die zich hierop richten. Kijk voor adressen op de website van HOorzaken.
      Adressen audiologische centra: https://www.hoorzaken.nl/audiologisch-centrum/
      Adressen HOorcoaches: https://www.hoorzaken.nl/hoorcoach-adressen-nederland/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Innovatieve precisie-instrumenten OTOARM en OTODRIVE ondersteunen KNO-artsen bij cochleaire implantaties

27 april 2025 | MED-EL en het Zwitserse medtechbedrijf CASCINATION AG lanceren twee nieuwe technologieën die de precisie en [...]

St. Antonius Ziekenhuis helpt zestig kinderen met buisjes tijdens extra operatiedag

25 april 2025 | Zestig kinderen kregen op zaterdag 12 april buisjes in hun oren tijdens een extra operatiedag [...]

Hyperacusis en misofonie: nieuw boek van James A. Henry brengt orde in geluidsgevoeligheidsstoornissen

24 april 2025 | Het recent verschenen boek The Hyperacusis and Misophonia Book levert een belangrijke bijdrage aan het [...]

Cochleair implantaat maakt volwaardig meedoen op werk mogelijk, luisteren blijft inspannend

23 april 2025 | Cochleair implantaten (CI’s) zorgen ervoor dat mensen met ernstig gehoorverlies volwaardig kunnen deelnemen aan het [...]