Lotgenotencontact levert maatschappelijk meerwaarde op

13 april 2021
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Lotgenotencontact levert een flinke maatschappelijke meerwaarde op. Dat blijkt uit onderzoek van PGO-support. Zowel de deelnemers, werkgevers, zorgverzekeraars, gemeenten als professionals in de zorg hebben er profijt van. Lotgenotencontact verdient meer aandacht en een beter imago. Structurele voorzieningen zijn daarvoor nodig. Gezien de positieve effecten is er volgens de directeur van PGOsupport alle reden toe om het lotgenotencontact in Nederland op een hoger plan te tillen.

lotgenotencontact waardevol

Lotgenotencontact waardevol

Patiëntenorganisaties, moderatoren van facebook-groepen en organisatoren van bijeenkomsten zien lotgenotencontact zelf al snel als zeer waardevol. Ze zijn er veelal van overtuigd dat het positief bijdraagt aan de kwaliteit van leven van de deelnemers. Om na te gaan of dit daadwerkelijk ook zo is heeft PGOsupport daar onderzoek naar gedaan.
Dries Hettinga, directeur PGOsupport daarover: “De waarde van lotgenotencontact wordt lang niet overal herkend en erkend. Daarom is het belangrijk om die waarde inzichtelijk te maken bij partijen die er wat verder vanaf staan.”

Maatschappelijke meerwaarde

Volgens de internationaal erkende methode van Social Return On Investment (SROI) onderzocht PGOsupport de maatschappelijke meerwaarde van het lotgenotencontact.
Daarbij berekende de organisatie wat aan de ene kant de kosten zijn van de investering in tijd en geld door organisaties, vrijwilligers en patiënten zelf. Aan de andere kant keken de onderzoekers naar de opbrengsten. Opbrengsten die zich kunnen uiten in minder zorggebruik, minder ziekteverzuim en verbeterde kwaliteit van leven.  

Waarde van lotgenotencontact

Uit het onderzoek blijkt dat lotgenotencontact onder meer leidt tot een toename van kwaliteit van leven, minder verzuim en een hogere arbeidsproductiviteit, een snellere diagnose en een korter zorgproces. Door het lotgenotencontact krijgen patiënten namelijk sneller en meer inzicht in hun aandoening en leren beter met de negatieve effecten ervan om te gaan. Dit bespaart zorgkosten voor de zorgverzekeraars en Wmo- en uitkeringskosten voor de gemeente. Ook kan lotgenoten contact ertoe leiden dat patiënten beter de weg weten te vinden waar ze terecht kunnen met hun specifieke klachten en dat een diagnose sneller wordt gesteld.

Meer aandacht en hoger plan

Henk Mathijssen van PlusMinus.nl, de vereniging voor mensen met een bipolaire stoornis, geeft bij PGOsupport aan dat huisartsen inmiddels ook cliënten naar lotgenotengroepen verwijzen. Ook zegt hij dat lotgenotencontact meer aandacht, een beter imago en structurele voorzieningen verdient.

Directeur Dries Hettinga van PGOsupport zegt over de resultaten “Patiënten- en cliëntenorganisaties mogen trots zijn op wat ze met lotgenotencontact weten te bereiken, niet alleen voor de individuele patiënt, maar ook voor andere partijen in de samenleving. Dit onderzoek geeft hen alle reden om met zorgverzekeraars, werkgevers en gemeenten om de tafel te gaan om lotgenotencontact in Nederland op een hoger plan te krijgen.”

Lotgenotencontact op gebied van gehoor

In Nederland zijn er ook flink wat initiatieven ten aanzien van lotgenotencontact op het gebied van horen. Zo organiseert Stichting Hoormij fysieke en online bijeenkomsten voor mensen met tinnitus- en hyperacusis, OPCI organiseert bijeenkomsten voor (toekomstige) dragers van een cochleair implantaat en er zijn op facebook tal groepen te vinden die het lotgenotencontact tot doel hebben. Denk daarbij aan groepen voor doven en slechthorenden, tinnitus, cochleair implantaten en beengeleiding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Het verhaal van Frances: lees hier over haar ervaringen met haar Cochleair Implantaat

18 april 2024 | Het is oktober 2012 als ik sinds lange tijd weer de wachtkamer van de KNO [...]

Fluoroscopie biedt meerwaarde bij plaatsing cochleair implantaat

15 april 2024 | Duitse onderzoekers zien voordelen van de inzet van een fluoroscopisch beeldvormingssysteem bij het implanteren van [...]

Bernafon Encanta nieuwe hoortoestelfamilie uit de koker van Demant  

14 april 2024 | Demant het moederbedrijf van Oticon en Bernafon lanceerde afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Utrecht [...]

Realistische reclames zijn een utopie, ook voor hoortoestellen | Column

11 april 2024 | De roep om realistische reclames voor hoortoestellen komt met enige regelmaat voorbij op sociale media. [...]