Starkey kondigt op zijn Amerikaanse website het eerste hoortoestel aan met ingebouwde sensors: de Livio AI. Met de Livio AI komt Starkey met een toestel uit waarmee je beter kunt horen en telefoneren, maar dat tevens in staat is door middel van sensors de fysieke en mentale activiteit van de gebruiker bij te houden. De Livio AI maakt daarvoor gebruik van meerdere sensors en heeft daarmee ook de functionaliteit van een zogeheten ‘activity tracker’ zoals de Fitbit. Door de ingebouwde sensoren wordt het ook mogelijk het hoortoestel te bedienen door op het oor te tikken in plaats van te klikken op een knopje op het hoortoestel. Daarnaast kunnen valongevallen gedetecteerd worden en via de smartphone worden doorgegeven. De verwachting is ook dat het Livio AI hoortoestel in combinatie met een smartphone ingezet wordt bij het vertalen van spraak naar een andere taal.
Hoofd accuratere plek meten lichaamssignalen
Experts zijn het erover eens dat ons hoofd en het oor in het bijzonder, een veel accuratere plek is om fysieke activiteit te meten en onze lichaamssignalen te monitoren dan op de pols of in een (broek-)zak. Door de ingebouwde 3D bewegingsdetectoren zoals een acceleratiemeter (versnellingsmeter) en gyroscoop, kan via de Starkey Livio AI een zeer accurate meting van de fysieke activiteiten plaatsvinden (in figuur onder Body). Het hoortoestel heeft hiermee dezelfde functionaliteit als bijvoorbeeld de Fitbit activity tracker. Het hoortoestel kan niet alleen de fysieke activiteiten bijhouden, maar ook hoe vaak de gebruiker in situaties is geweest waarin wordt gesproken en de betrokkenheid bij gesprekken. Dit vormt een maat voor de mentale activiteit (in figuur onder: Brain).
Bediening Livio AI door tikken op oor
Door de ingebouwde sensoren wordt het straks mogelijk voor de drager het hoortoestel te bedienen door op het oor te tikken in plaats via een drukknop op het hoortoestel of afstandsbediening. Zo kan de streaming van het telefoonsignaal op deze manier aan en uitgezet worden.
Vertalen naar andere taal
De fabrikant heeft het op zijn website ook over de optie om het hoortoestel in combinatie met een smartphone te gebruiken bij het vertalen. De Livio AI vangt de vreemde taal op (bijvoorbeeld Spaans of Chinees) en de smartphone vertaalt dit en zet het om in tekst op het scherm van de smartphone.
Melden valongevallen via Livio AI
De afgelopen tien jaar is het aantal 65-plussers in Nederland dat na een val op de spoedeisende eerste hulp belandt met 40 procent gestegen, zo blijkt uit cijfers van VeiligheidNL. Elke dag overlijden er gemiddeld maar liefst negen 65-plussers aan de gevolgen van een val. De stijging is vooral zichtbaar bij thuiswonenden ouderen vanaf 70 jaar. Omdat de drager met de Livio AI sensors op het hoofd heeft, zijn valongevallen er zeer goed mee te detecteren. Met de Livio AI hoortoestellen wordt het straks mogelijk via de smartphone meldingen van valongevallen door te geven naar een noodnummer.
Primair doel Livio AI beter horen en verstaan
Natuurlijk is het primaire doel van een hoortoestel geluiden hoorbaar te maken en het verstaan van spraak te verbeteren. Starkey zegt ook op dit gebied in de Livio AI weer verbeteringen te hebben doorgevoerd. De combinatie van hoortoestel en activity tracker maakt het nieuwe hoortoestel een multifunctioneel apparaat.
Introductie Starkey Livio AI in Nederland: april 2019
De introductie van de Starkey Livio AI vindt in Nederland plaats in april 2019.
Bronnen:
Starkey
Cijfers valincidenten – Zorg voor Beter
Graag prijs van dit toestel. Ik heb sudden deafness met een gehoorverlies van 60 db
U kunt voor de prijs van dit hoortoestel opvragen bij een audicien die Starkey hoortoestellen verkoopt. Dat is telefonisch mogelijk en ook door een contactformulier in te vullen. Zie https://www.starkey.nl/vind-een-audicien
Ik wil graag de prijs weten van dit toestel!
Ik wil ook graag de prijs weten van dit toestel. Ik lijd aan sudden deafness rechts met veel tinnitus klachten en een gehoorverlies van 60 db
U kunt voor de prijs van dit hoortoestel opvragen bij een audicien die Starkey hoortoestellen verkoopt. Dat is telefonisch mogelijk en ook door een contactformulier in te vullen. Zie https://www.starkey.nl/vind-een-audicien
kosten: ongeveer 2000 € per toestel.
(bron: Dokter van morgen 29 oktober 2019 NPO1)