Linkit: Hoorpistool verbetert spraakverstaan in geroezemoes

10 januari 2002
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Op donderdag 10 januari 2002 heeft dr. ir. W. Soede op het Leids Universitair Medisch Centrum de Linkit geïntroduceerd. Met dit bijzondere product dat grote gelijkenis vertoont met een miniatuur pistool, is de slechthorende beter in staat spraak te verstaan in rumoer. De Linkit kan niet afzonderlijk gebruikt worden, maar werkt samen met een hoortoestel dat voorzien is van een T-stand.

In de loop van het pistool, dat een lengte heeft van zo’n 6 cm, bevinden zich een aantal microfoons waardoor het toestel zich kan richten op de spreker en omliggend achtergrondlawaai of geroezemoes kan negeren.

linkit

De zo ‘geschoonde’ spraak wordt omgezet in een magnetisch veld dat op zijn beurt weer draadloos opgepikt wordt door het eigen hoortoestel van de slechthorende. Door de korte afstand tussen beide apparaten verloopt de overdracht probleemloos.

linkit op hoofd

De werking van dit high-tech ogende systeem vertoont grote gelijkenis met die van hoortoestellen die reeds voorzien zijn van richtingmicrofoons. Het verschil is dat in de loop van de Linkit zich meer microfoons bevinden met een grotere onderlinge afstand. Hierdoor wordt de verhouding tussen spraak en geroezemoes nog verder verbeterd dan tot nu toe mogelijk was met dergelijke directionele hoortoestellen.

De directionaliteit kan worden bewerkstelligd door een vertraging toe te passen op het binnenkomende signaal dat bij de diverse microfoons binnenkomt en hierop vervolgens een sommatie toe te passen. Zo is een uitdoving van het lawaai van opzij mogelijk. In onderstaand zogenaamd polardiagram geeft het rode gebied aan welke geluiden die zich om de slechthorende heen bevinden versterkt worden. Duidelijk is te zien dat geluiden die de Linkit van voren bereiken veel beter doorkomen dan van opzij en dat er zo een ‘beam’ ontstaat die het grijze gebied negeert..

linkit polarplos

Polardiagram waarin te zien is dat geluiden van opzij onderdrukt worden en geluiden van voren, waar de spreker zich bevindt wel goed doorkomen.

Het achtergrondlawaai kan tussen de 7 en 10 dB onderdrukt worden in het voordeel van de spraak. Dit komt neer op een verbetering van 40-70% in het verstaan hiervan.

De Linkit is hierdoor ideaal voor op recepties en in omgevingen waar veel omgevingslawaai is, zoals op een station, in een trein of restaurant. Een voorwaarde is wel dat de slechthorende de spreker in het vizier moet hebben en dus zijn hoofd in de richting van de spreker moet richten.

De Linkit kent nog meer toepassingen: door het toestel te verbinden met een connector met het hoortoestel kan het tevens als hand microfoon gebruikt worden.

linkit-connector

De Linkit is door de heer dr. ir. Wim Soede samen ontwikkeld met het Amerikaanse bedrijf Etymotic Research, die dit product internationaal op de markt gaat brengen.

De verkoopprijs van het systeem zal rond de € 1000,- bedragen en verkrijgbaar zijn via de audicien.

De Linkit is evenals de later geïntroduceerde Varibel hoorbril met richtingmicrofoons in de brillenpoot niet meer leverbaar.

Meer nieuws

De AudioStream adapter van MED-EL: telefoneren en audio oversturen naar de RONDO 3

19 juni 2024 | Gebruikers van de RONDO 3 van MED-EL kunnen met de Audiostream-adapter eenvoudig muziek en telefoongesprekken [...]

Keuze hoortoestel: achter- of in-het-oor hoortoestel?

17 juni 2024 | Wanneer u toe bent aan een hoortoestel maakt u samen met de audicien de keuze [...]

Geeske van Voorthuijsen Uitblinker bij Ctalents Diamond Awards 2024

15 juni 2024 | Bij de uitreiking van de Ctalents Diamond Awards 2024 kreeg Geeske van Voorthuijsen als ‘Uitblinker’ [...]

Hoortoestellen zorgen voor betere balans bij ouderen

13 juni 2024 | Gehoorverlies bij ouderen verhoogt het risico op vallen door een verminderde balans. Een recente studie [...]