Langer leven? Draag een hoortoestel!

28 januari 2014
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 1 min

Uit onderzoek is gebleken dat oudere slechthorende mannen een hoger sterftecijfer hebben. Dat geldt echter niet voor hen die een hoortoestel dragen.

hoortoestel oticon

De IJslandse onderzoekers bestudeerden het verband tussen beperkingen in het gezichts- en hoorvermogen en sterfte. Het onderzoek liet zien dat oudere mannen met een gehoorverlies of zowel een gehoorverlies als een visuele beperking een grotere kans hebben om dood te gaan binnen vijf jaar dan anderen.
Mannen met alleen een gehoorverlies blijken een groter risico te hebben om te sterven aan hart en vaatziekten. Gebruikers van een hoortoestel waren gemiddeld ouder en hadden ook een zwaarder gehoorverlies. Hoortoesteldragers hadden in het algemeen een significant lager risico te sterven dan diegene die geen hoortoestellen droegen. Voor vrouwen blijkt er geen vergrote sterftekans te zijn.
Het onderzoek is uitgevoerd onder een kleine 5000 IJslanders van 67 jaar en ouder. Van de deelnemers was 25% slechthorendend en 7% had zowel een beperking op het visuele als auditieve vlak.

Het onderzoek “Impairments in hearing and vision impact on mortality in older people: the AGES-Reykjavik Study” is afgelopen augustus gepubliceerd in het blad Age and Ageing, Oxford Journals.

Bronnen: www.hear-it.org en http://ageing.oxfordjournals.org and www.ncbi.nlm.nih.gov

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Gezondheidsraad: grens muziek bij 100 dBA

1 december 2022 | De gezondheidsraad adviseert het maximale volume van versterkte muziek bij 100 dBA neer te leggen. [...]

Check uw zorgpolis op hoorzorg!

28 november 2022 | Levert uw verzekeraar in 2023 nog de hoorzorg die u wilt en ook bij de [...]

Misofonie en paranoia-achtige gedachten: onderzoek naar verband

23 november 2022 | Poolse wetenschappers werkzaam bij het Experimenteel Psychopathologie lab van het Psychologisch Instituut in Warschau hebben [...]