Zowel laagopgeleide mannen als vrouwen hebben vaker last van slechthorendheid dan hoogopgeleiden. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Dit kan te maken hebben met werken in lawaai maar ook verband houden met leefstijl. Bekend is dat mensen met een lager onderwijsniveau vaker roken en overgewicht hebben. Ook ons voedingspatroon blijkt invloed te hebben op het gehoor.
Uit de cijfers van het CBS blijkt verder dat het verschil in levensverwachting tussen hoog- en laagopgeleiden groeit. Ook dit heeft vermoedelijk met leefstijl te maken.
Laagopgeleiden vaker beperkingen aan gehoor, zicht en bewegingsapparaat
Laagopgeleiden hebben vaker dan hoogopgeleiden beperkingen aan het gehoor, het zicht of het bewegingsapparaat, zo blijkt uit de cijfers van het CBS. Dat geldt zowel voor vrouwen als mannen. Het verschil in levensverwachting zonder lichamelijke beperkingen was in 2015/2018 voor 65-jarigen ruim 6 jaar.
Levensverwachting van alleen hoogopgeleide 65 jarigen neemt toe
De levensverwachting van hoogopgeleide 65-jarigen is de afgelopen jaren toegenomen, dit terwijl die van laagopgeleiden gelijk bleef. Het verschil in levensverwachting tussen hoog- en laagopgeleiden was in de periode 2015 tot en met 2018 ruim 4 jaar bij vrouwen en ruim 5 jaar bij mannen.
Leefstijl invloed op gehoor
Roken
Dat werken in lawaai tot slechthorendheid kan leiden is bekend. Minder bekend is dat rokers die in lawaai werken vaker gehoorverlies hebben dan niet rokers. Roken blijkt een negatieve invloed te hebben op ons gehoor. Niet alleen roken maar ook ons voedingspatroon heeft invloed op ons gehoor.
Foute vetten
Overmatige consumptie van ‘foute’ vetten kan het cholesterolniveau in ons bloed doen verhogen. Hierdoor kunnen er vrije radicalen aangemaakt worden die weer een verslechtering van het hoorvermogen tot gevolg hebben. Gezonde vetten zoals die in vette vis kunnen het gehoor juist beschermen tegen aftakeling.
Ook blijkt dat tekorten van sommige vitaminen tot een vermindering van het gehoorvermogen kunnen leiden.
Suikers en koolhydraten
Wanneer we erg veel suikers en koolhydraten eten en daarmee meer calorieën binnen krijgen dan dat we nodig hebben voor de verbranding, dan zet ons lichaam die om in vetten. We krijgen dan te hoge triglyceridenwaarden in het bloed. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat een te hoge waarden hiervan in het bloed een hoger risico van ouderdomsslechthorendheid met zich meeneemt.
Een gezonde levensstijl draagt dus ook bij aan een gezond gehoor.