Kunstenaar Dyon Scheijen maakt drieluik tegen eenzaamheid door gehoorverlies

3 december 2023
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Op 28 januari 2024 zal kunstenaar en audioloog Dyon Scheijen een van zijn meesterwerken onthullen op de tentoonstelling ‘Horen, Zien en Voelen’ in Museum Valkenburg. Met het indrukwekkende drieluik dat maar liefst 2 meter hoog en 6 meter breed is, geeft de kunstenaar uiting aan de eenzaamheid die gepaard gaat met gehoorverlies. Het kunstwerk zal worden geveild. De opbrengst van de veiling zal naar vier organisaties gaan die zich inzetten op het gebied van het gehoor.

audioloog en kunstenaar Dyon Scheijen veiling kunstwerk museum valkenburg
Het drieluik waarmee kunstenaar Dyon Scheijen een lans wil breken voor eenzaamheid door gehoorverlies. Het kunstwerk zal worden geveild voor het goede doel.

Symbolisch gebaar

Klinisch fysicus audioloog Dyon Scheijen ziet op zijn spreekuur veel slechthorenden, die tegen hem de ontmoedigende woorden zeggen: “Laat maar, ik ga niet meer mee naar feesten, want ik versta toch niemand.” Daarom wil Scheijen met zijn artistieke creatie een symbolisch gebaar maken waarmee hij de stilte rondom gehoorverlies wil doorbreken. Scheijen daarover: “Met mijn kunstwerk wil ik enerzijds aandacht voor bewustwording rondom het gehoor creëren. Anderzijds wil ik voor het voetlicht brengen dat een goede communicatie met anderen helemaal niet zo vanzelfsprekend is.”

kunstenaar Dyon Scheijen

Kunstenaar Dyon Scheijen: “Met mijn kunstwerk wil ik enerzijds aandacht voor bewustwording rondom het gehoor creëren. Anderzijds wil ik voor het voetlicht brengen dat een goede communicatie met anderen helemaal niet zo vanzelfsprekend is.”

Opening Expositie ‘Horen, Zien en Voelen’ in Museum Valkenburg

Het kunstwerk dat akoestisch absorberend eigenschappen heeft, zal te zien zijn tijdens de expositie ‘Horen, Zien en Voelen’ in museum Valkenburg. Tijdens de expositie zal naast het werk van Scheijen ook de vaste collectie van het museum met schilderijen van Charles Eyck (1897- 1983) en Jan van Genk te zien zijn. Beiden zijn doof geboren. De burgemeester van Valkenburg, Daan Prevo, zal de expositie op 28 januari begin volgend jaar openen.

Veiling kunstwerk

Het kunstwerk zal worden geveild en de opbrengst ervan komt ten goede aan Stichting Hoormij, het Oorfonds, Stichting Ushersyndroom en Stichting Oren en Ogen Tekort. Houdt de website van het museum in de gaten voor informatie over het biedproces.

verschil hyperacusis enrecruitment Dyon Scheijen
Kunstenaar Dyon Scheijen is ook werkzaam als klinisch fysicus audioloog bij Adelante. Hij begeleid daar met mensen met slechthorendheid en tinnitus

Speciaal doek

Dyon Scheijen is zich als audioloog als geen ander bewust van het belang van een goede akoestiek. Nagalm heeft een zeer slechte invloed op het verstaan van spraak. Vandaag de dag zijn woningen steeds minder vaak voorzien van tapijt, kleden en dikke gordijnen. Stoffen die hinderlijke galm kunnen dempen. Scheijen: “Door een slechte akoestiek in huis is het verstaan tijdens bijvoorbeeld etentjes voor slechthorenden erg lastig.” De kunstenaar die ook een galerie in Valkenburg heeft, maakt daarom zijn kunstwerken op speciaal doek. Scheijen: “Het speciale akoestisch absorberende doek zorgt dat de hinderlijke nagalm in een ruimte minder wordt, daardoor is het weer net iets makkelijk voor slechthorenden om gesprekken te volgen.”

Adres:
Museum Valkenburg
Grotestraat Centrum 31
6301 CW Valkenburg aan de Geul
Website museum: klik hier

Datum opening: zondag 28 januari 2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Binding zink voorkomt lawaaislechthorendheid bij muizen

19 februari 2024 | Onderzoekers van de Universiteit van Pittsburgh laten zien dat de binding van zink helpt om [...]

Meting voorspelt spraakverstaan met CI

15 februari 2024 | Een zogeheten functional near-infrared spectroscopy meting (fNIRS) in rusttoestand lijkt een goede voorspeller te zijn [...]

Nathalie haar zoontje Finn werd doof geboren – Lees hier haar ervaringsverhaal

14 februari 2024 | Op het moment dat na de geboorte duidelijk werd dat Nathalie haar zoontje Finn tweezijdig [...]

Tinnitus en risico op gehoorschade bij gymleraren door hoge geluidsniveaus in sporthallen

13 februari 2024 | De hoge geluidsniveaus in sporthallen kunnen op den duur zorgen voor gehoorschade bij gymleraren. De [...]