Schoonenberg, Beter Horen en Van Boxtel spannen een kort geding aan tegen Achmea

29 mei 2015
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 1 min

De ketens Schoonenberg, Beter Horen en Van Boxtel spannen een kort geding aan tegen zorgverzekeraar Achmea. De ketens zijn het niet eens met de nieuwe manier waarop Achmea de hoorzorg aanbesteedt. Dit meldt het Financieel Dagblad.

Slechthorende cliënten die bij Achmea verzekerd zijn, krijgen vanaf volgend jaar bij de door de verzekeraar gecontracteerde audciensbedrijven een hoortoestel in bruikleen. Het eigen risico wordt daarmee niet aangesproken. Omdat de verzekeraar nog maar met slechts twee partijen in zee wil gaan, wordt de kans groot dat de verzekerde niet meer terecht kan bij de audicien van zijn keuze.
Wanneer de Achmea client wel naar een niet-gecontracteerde audicien gaat, dan dient hij fors bij te betalen. Immers de client krijgt naast een lagere vergoeding ook nog eens te maken met het eigen risico van 375 euro. Daarnaast krijgt de Achmea verzekerde reparaties niet vergoed bij een niet gecontracteerde audicien.

rechtszaak achmea hoortoestellen

Kwaliteit hoorzorg verder onder druk

De ketens zijn bang dat de kwaliteit van de hoorzorg door de manier waarop Achmea aanbesteedt nog verder onder druk komt te staan. Een hoortoestel is slechts een half-fabrikaat, waarbij ondermeer de afstelling ervan en audiometrische testen vooraf en achteraf bepalend zijn voor het succes van de aanpassing. De kwaliteit van de hoorzorg staat al onder druk omdat de hoortoestellen die momenteel via de verzekeraar worden geleverd zeker vijf jaar achterlopen op de meest recente technieken. Juist de meest recente hoortoestellen blijken tot een hogere tevredenheid bij slechthorende cliënten te leiden, zo blijkt uit recent onderzoek. Omdat de meest recente hoortoestellen niet leverbaar zijn en daarmee binnen het nieuwe hoorprotocol ook niet uitgetest kunnen worden, kan een slechthorende client ook niet weten of het nog beter kan. Ook blijkt dat onder druk van zorgverzekeraars de afgelopen jaren meer en meer hoortoestellen in lagere segmenten zijn verkocht.

Hoortoestellen of solo-apparatuur kunnen nooit als luxe worden aangemerkt

Ook met de meest recente hoortoestellen is 100 procent revalidatie van het slechthorende oor veelal niet mogelijk. Dat ervaren slechthorenden vooral in situaties met geroezemoes. Elke stap naar een hogere tevredenheid en een beter spraakverstaanbaarheid is winst. Hoortoestellen met daarin de laatste technieken of de inzet van solo-apparatuur kunnen dan ook nooit als luxe of boven adequaat worden aangemerkt zolang het functioneren nog beter kan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Het verhaal van Frances: lees hier over haar ervaringen met haar Cochleair Implantaat

18 april 2024 | Het is oktober 2012 als ik sinds lange tijd weer de wachtkamer van de KNO [...]

Fluoroscopie biedt meerwaarde bij plaatsing cochleair implantaat

15 april 2024 | Duitse onderzoekers zien voordelen van de inzet van een fluoroscopisch beeldvormingssysteem bij het implanteren van [...]

Bernafon Encanta nieuwe hoortoestelfamilie uit de koker van Demant  

14 april 2024 | Demant het moederbedrijf van Oticon en Bernafon lanceerde afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Utrecht [...]

Realistische reclames zijn een utopie, ook voor hoortoestellen | Column

11 april 2024 | De roep om realistische reclames voor hoortoestellen komt met enige regelmaat voorbij op sociale media. [...]