BeHear: draadloze bluetooth stereo koptelefoon voor slechthorenden

12 februari 2019
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

De BeHear is een nieuwe bluetooth koptelefoon voor slechthorenden. De BeHear luisterhulp wordt met behulp van een hoortest afgesteld op het persoonlijke gehoor. De stereo headset geeft ondersteuning zowel bij het telefoneren, het afspelen van audio als bij het luisteren naar spraak en omgevingsgeluiden. Tijdens het luisteren van muziek is het mogelijk ook omgevingsgeluiden versterkt door te geven. Dit komt het contact met de omgeving als ook de veiligheid in het verkeer ten goede. Via een app op de smartphone is een hoortest af te nemen. Op grond hiervan wordt de versterking aangepast in de BeHear. Daarnaast zijn er tal van instellingen in de app op de Smartphone beschikbaar om de BeHear aan de persoonlijke voorkeur van de gebruiker aan te passen. De BeHear koptelefoon voor slechthorenden wordt zo een persoonlijke luisterhulp.

behear koptelefoon voor slechthorenden

Verpakking en toebehoren BeHear

De BeHear zit keurig verpakt en wordt geleverd met een bewaar-etuitje, verschillende maten oordopjes, oorhaakjes en windvangers.
De BeHear is op te laden door middel van een micro-USB kabel. Een oplader bevindt zich niet bij de BeHear accessoires. De headset is natuurlijk met ieder andere USB oplader of via de USB poort van de computer op te laden. Binnen twee uur is de BeHear volledig opgeladen en kan 15 uur lang als luisterhulp worden gebruikt. Bij continu muziek luisteren of telefoneren gaat de batterij 8 uur mee.

behear koptelefoon slechthoreden verpakking

Bediening BeHear koptelefoon voor slechthorenden

De BeHear is met een smartphone te gebruiken om muziek te streamen en te telefoneren. Ook kan de BeHear omgevingsgeluiden en spraak versterken. De versterking van zowel omgevingsgeluiden als van de muziek kan afzonderlijk worden geregeld. Hiervoor zitten aan beide kanten in de draad verwerkte schakelaartjes waarmee het volume harder en zachter kan worden gezet. Hiermee kan de gebruiker ook de muziek pauzeren en de versterking van omgevingsgeluiden dempen. De bediening went snel.

koptelefoon voor slechthorenden behear

Koppeling BeHear met Smartphone via Bluetooth

Om met een smartphone samen te werken moet de BeHear eerst via Bluetooth (4.2) worden gekoppeld. De koppeling verloopt soepel zowel met een iPhone als Android smartphone.
Bij het inschakelen van de headset wordt via een stem in de headset duidelijk gemaakt dat de BeHear aan is gezet (“Power On”) en gaat het deel wat in nek wordt gedragen trillen. Zodra de BeHear een eerder gekoppeld apparaat heeft gevonden, is de melding te horen dat de headset verbonden is (“Headset connected”). Bij het in- en uitschakelen van de versterking van de omgevingsgeluiden klinken twee korte toontjes.

Hoortest via BeHear app

Met de BeHear app op de smartphone kan de gebruiker een gehoortest doen. Er wordt een gehoordrempel bepaald bij 500, 1000, 2000, 4000, 6000 en 8000 Hz. Als optie is het mogelijk om ook aan te geven bij welk geluidsniveau de tonen als comfortabel worden ervaren.
Via de App kan ook eventueel de balans worden aangepast. De omgevingsgeluiden worden versterkt op grond van het gemeten gehoorverlies. De BeHear kan bij 1600 Hz 42 dB versterking geven en heeft bij deze frequentie een maximale output van 118 dB.

Persoonlijke luistervoorkeur

Met de app kan gekozen worden in wat voor omstandigheid de luisteraar zich bevindt: binnen, buiten, in een gezelschap of bij het bijwonen van livemuziek. Op grond hiervan wordt het geluid aangepast. Ook is via de app de mate van lawaaireductie instelbaar.

ListenThrough Music

Wanneer de gebruiker muziek afspeelt via de draadloze BeHear stereo headset, bestaat de mogelijkheid ook het omgevingsgeluid versterkt door te geven. Zo blijft de gebruiker in contact met zijn omgeving. Dat is prettig om met anderen contact te houden, maar ook om waarschuwingssignalen te horen of het verkeer.

Spraakvertraging voor beter verstaan telefoon

Tijdens het telefoneren is het mogelijk de spraak van de gesprekspartner te vertragen om deze zo beter te verstaan. Het zogenaamde EasyListen systeem vertraagt niet alle delen van de spraak evenveel. Er wordt eerst een geavanceerde spraakanalyse uitgevoerd en vervolgens worden deze delen opgerekt die belangrijk zijn voor het verstaan. De mate van vertraging kan door de gebruiker naar eigen wens worden aangepast.

Geluid van de tv op BeHear via de Hearlink

De BeHear kan draadloos worden verbonden met de Hearlink tv zender om zo het geluid van de tv direct door te sturen naar de BeHear. Omdat omgevingsgeluiden en de akoestiek op deze manier geen negatieve invloed hebben op het audiosignaal, is het tv geluid makkelijker te verstaan en muziek duidelijk hoorbaar.

Conclusie over BeHear koptelefoon voor slechthorenden

De BeHear werkt prima, heeft een goede geluidskwaliteit en is voor beginnende slechthorenden een luisterhulp met flink wat mogelijkheden. De BeHear is daarnaast ook voor niet slechthorenden een interessant headset/hoofdtelefoon. De prijs van de BeHear ligt op 275 euro. De HearLink kost 55 euro.

Voetnoot: Het BeHear hoorsysteem heb ik na de test teruggestuurd naar de fabrikant.  Voor het testen of schrijven van dit artikel is geen vergoeding gegeven.

Hoorexpert is de leverancier in Nederland. Kijk voor meer: hoofdtelefoon voor slechthorenden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Schoonenberg Hoorsupport komt met kerstcommercial op tv

28 november 2023 | Vanaf 4 december aanstaande is de nieuwe kerstcommercial van Schoonenberg Hoorsupport op televisie te zien. [...]

Informatiebijeenkomsten cochleair implantaten – december 2023 en januari 2024

27 november 2023 | Benieuwd wat een cochleair implantaat voor u of voor uw kind kan betekenen? Ook in [...]

Widex SoundConnect zendt computergeluid naar Moment hoortoestellen

19 november 2023 | Goed nieuws voor dragers van Widex Moment hoortoestellen: sinds afgelopen week is de Widex SoundConnect [...]

Stroomdiagram helpt diagnose somatosensorische tinnitus vast te stellen

15 november 2023 | Professor dr. Sarah Michiels verbonden aan de Universiteit van Hasselt heeft recent een stroomdiagram ontwikkeld [...]