KNO-arts Dick Kooper van het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft heeft een boek geschreven over zijn ervaringen die hij opdeed in de KNO-kliniek in Haiti. Kooper werkte in oktober als vrijwilliger op Haiti vlak nadat de orkaan Matthew met windsnelheden van 230 km per uur over het land was getrokken en een ravage aanrichtte waarbij 1000 doden vielen. Haiti is al tientallen jaren het armste land van het westelijk halfrond. De aardbeving van 2010 die ruim 200.000 Haïtianen het leven kostte, zorgde voor nog grotere armoe. Het puin was weliswaar geruimd en de steden herbouwd, maar in Haiti is nog altijd de helft van de bevolking analfabeet en veertig procent van de bevolking werkloos.
Meest simpele medicatie en instrumenten ontbraken
Om te kunnen werken in de KNO-kliniek van het Institut Brenda Strafford was flink wat improvisatie vermogen nodig door de artsen. De meest simpele medicatie en instrumenten ontbraken of waren stuk. Een citaat uit het boek van KNO-arts Dick Kooper: “Eerst de microscoop maar gebruiksklaar maken. We vinden een tweede microscoop op de OK en van deze twee microscopen maken we één werkend exemplaar. De hoofdlamp repareren we met tape.”
Opbrengsten boek naar KNO-kliniek in Haïti
Het dramatische verslag van zijn ervaringen heeft KNO-arts Kooper opgetekend in het boek ‘Geknakt Haïti’ . Het boek kost 12,50 euro. De opbrengsten uit de verkoop van dit boek gaan naar de KNO-kliniek van het Institut Brenda Strafford in Haïti. Klik hier om het boek direct te bestellen bij bol.com.
Vrijwillgerswerk raakt en inspireert
Kooper werd geraakt door het arbeidsethos van de lokale zorgverleners. Hij zegt daarover: “Ik bewonder deze mensen om de wil die ze hebben om er iets van te maken.” Collega’s die Kooper voorgingen, herkennen dit en kwamen geïnspireerd terug uit het buitenland. Zo ook directievoorzitter en gynaecoloog Carina Hilders. “Door vrijwilligerswerk besef je weer hoe goed we het in Nederland hebben. Het versterkt de intrinsieke motivatie. Zorgverleners brengen inspiratie en energie mee terug naar Delft. En dat komt de patiëntenzorg in ons ziekenhuis ten goede.”
Grenzeloos Reinier
Om vrijwilligerswerk in het buitenland te stimuleren, richt Reinier de Graaf de commissie ‘Grenzeloos Reinier’ op. Deze ondersteunt collega’s die humanitair vrijwilligerswerk in het buitenland willen doen. Ook een samenwerking tussen Reinier de Graaf en het Indiase Global Hospital krijgt vaste vorm. Zo gaan de ziekenhuizen onder meer medewerkers uitwisselen. Volgend jaar lopen bijvoorbeeld twee OK-assistenten uit India mee in Delft.
Over Dick Kooper
KNO-arts Dick Kooper is opgeleid aan het Erasmus Medisch Centrum en werkt sinds 1999 bij het Reinier de Graaf Ziekenhuis. Kooper heeft zich toegelegd op reukstoornissen.
Hij zegt daarover op de website van het Reinier de Graaf : “We spreken van zo’n stoornis als iemand heel slecht ruikt, niets ruikt of andere dingen ruikt dan waarvan sprake is. Een bekend voorbeeld van dat laatste is dat iemand vindt dat zijn eten naar ontlasting stinkt. Voor mensen die niet of slecht ruiken, is het niet alleen vervelend dat ze aangename geuren moeten missen. Het kan ook leiden tot praktische problemen. Je merkt bijvoorbeeld niet dat het gas nog aan staat. Of je eet bedorven voedsel. Reuk- en smaakstoornissen gaan vaak samen.”
Lees meer hierover op de website van het Reinier de Graaf Ziekenhuis.