Intensieve visuele taak maakt oren tijdelijk doof

9 december 2015
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 1 min

Zijn kinderen die achter de computer of tablet een spel spelen Oostindisch doof of horen ze ons echt niet?

Uit onderzoek dat verschenen is in het decembernummer van het tijdschrift Neuroscience blijkt dat ons gehoor echt minder goed in staat is om geluiden waar te nemen wanneer een intensieve visuele taak wordt uitgevoerd. Onze kinderen zijn op zo’n moment dus niet Oostindisch doof waar we ze soms van betichten, maar ze horen ons dus echt niet.

oost indisch doof computer

Voor het onderzoek kregen de deelnemers een toon te horen terwijl ze een letter moesten zoeken op het computerscherm. Wanneer de letter eenvoudig te vinden was, waren de deelnemers vrij goed om de toon te identificeren. Wanneer het zoekproces echter veeleisender was, werd het minder waarschijnlijk dat ze aangaven de toon te horen. Dit fenomeen wordt in het Engels ‘inattentional deafness’ genoemd.

De onderzoekers vonden dat de neuronale respons op de toon werd afgestompt op het moment dat mensen aandacht moesten geven aan een intensieve visuele taak. Dit gebeurde niet wanneer de taak makkelijk was.

Een veeleisende visuele taak kan er dus voor zorgen dat er minder ruimte is voor het horen: alle energie wordt ingezet voor de visuele taak. De resultaten suggereren dat perceptuele overbelasting kan wisselen tussen de zintuigen.

Of andersom een intensieve luistertaak ook net zo makkelijk kan knagen aan het visuele vermogen is nog de vraag. Wellicht reserveert ons visuele systeem te allen tijde voldoende hersenvermogen om altijd nog te kunnen zien. We vertrouwen immers nog meer op ons visuele systeem en dit is ook nog eens belangrijker voor onze veiligheid.

Ons visuele systeem blijkt ook in veel gevallen het horen te domineren. Dat is bijvoorbeeld te merken wanneer we zeer geconcentreerd met onze ogen open luisteren naar een stereo-opname. De muziek blijft altijd dicht bij de luidsprekers die we zien en waar we van weten dat het geluid vandaan komt. Pas wanneer we onze ogen sluiten wordt het geluidsbeeld pas echt ruimtelijk en zijn geluiden uit het midden of ver buiten (links, rechts, voor of achter) de luidsprekers te horen.
Interessant om te onderzoeken of bij een intensieve luistertaak ook de visuele waarneming vermindert.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Innovatieve precisie-instrumenten OTOARM en OTODRIVE ondersteunen KNO-artsen bij cochleaire implantaties

27 april 2025 | MED-EL en het Zwitserse medtechbedrijf CASCINATION AG lanceren twee nieuwe technologieën die de precisie en [...]

St. Antonius Ziekenhuis helpt zestig kinderen met buisjes tijdens extra operatiedag

25 april 2025 | Zestig kinderen kregen op zaterdag 12 april buisjes in hun oren tijdens een extra operatiedag [...]

Hyperacusis en misofonie: nieuw boek van James A. Henry brengt orde in geluidsgevoeligheidsstoornissen

24 april 2025 | Het recent verschenen boek The Hyperacusis and Misophonia Book levert een belangrijke bijdrage aan het [...]

Cochleair implantaat maakt volwaardig meedoen op werk mogelijk, luisteren blijft inspannend

23 april 2025 | Cochleair implantaten (CI’s) zorgen ervoor dat mensen met ernstig gehoorverlies volwaardig kunnen deelnemen aan het [...]