Kanso: eerste kabelloze spraakprocessor voor cochleair implantaten van Cochlear

20 september 2016
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Met de nieuwe spraakprocessor van Cochlear, de Kanso, is het voor slechthorenden mogelijk om gebruik te maken van een cochleair implantaat zonder dat er nog kabeltjes aan te pas komen. Cochlear introduceert met de Kanso een nieuwe discrete manier van dragen van de spraakprocessor. De Kanso wordt namelijk niet zoals de meeste andere spraakprocessoren achter het oor gedragen, maar kan op het hoofd en onder het haar worden gedragen. Kabeltjes zijn daarbij niet meer nodig.  De nieuwe Kanso spraakprocessor maakt gebruik van de nieuwste signaalbewerkingstechnieken en geeft geluiden even goed door als een standaard achter-het-oor gedragen spraakprocessor.
Om de nieuwe spraakprocessor van Cochlear te gebruiken heeft deze een magneet in zich die op de eveneens magnetische ontvanger, die zich vlak onder de huid bevindt, wordt gelegd en zo aan elkaar vast blijft zitten. 

Kanso cochleair implantaat

Kanso klein, licht en discreet te dragen

De nieuwe Kanso spraakprocessor van Cochlear is klein en licht, en kan discreet worden gedragen. Bij de meeste huidige cochleair implantaten bevindt de spraakprocessor zich net als een hoortoestel achter het oor. Vanuit het achter het oor gedragen apparaat loopt een draadje met aan het eind een zendspoel. Deze spoel bevindt zich op het hoofd en zit met een magneet vast aan de ontvanger die vlak onder de huid is geïmplanteerd. De ontvanger ontvangt vervolgens de door de zendspoel uitgezonden FM-signalen (radio golven). Bij de nieuwe Kanso spraakprocessor is de aanpak anders: deze komt direct op de plek waar normaliter de spoel zit. De draad die normaliter loopt vanaf de spraakprocessor naar de geluidsspoel is daarmee niet meer nodig.

In onderstaand filmpje wordt de werking en de draagwijze van het Kanso geluidsprocessor en de samenwerking met het cochleair implantaat uitgelegd. 

[su_youtube url=”https://youtu.be/v8Ex3usN2rI”]

Sterkte magneet Kanso is aanpasbaar

Natuurlijk is het van belang dat het magnetisch veld van de Kanso voldoende sterk is om goed te blijven zitten. De benodigde magneetsterkte zal per persoon verschillen. Daarom kunnen er magneten met verschillende sterktes worden geplaatst in de spraakprocessor, zodat de sterkte altijd ruim voldoende is, maar de druk op de huid niet te hoog is. Mocht de gebruiker de druk van de magneet op de huid als nog als onplezierig ervaren dan kan er een zachte ‘pad’ op de spraakprocessor worden bevestigd. Om te voorkomen dat de Kanso bijvoorbeeld bij kinderen of tijdens het sporten er als nog afvalt, kan er eventueel een veiligheidslijntje (doorzichtig dun visdraadje) aan worden bevestigd die met een clipje aan de kraag wordt vastgemaakt. Om te beletten dat kinderen de batterijen eruit kunnen halen zit er een batterijslotje op de nieuwe spraakprocessor.

kanso cochleair implantaat veiliheidsclip    

Draadloos telefoneren en luisteren naar de tv en hifi

Voor de Kanso zijn draadloze accessoires beschikbaar zodat er draadloos mee kan worden getelefoneerd en naar muziek en de tv kan worden geluisterd. Slechthorenden kunnen zo met de Kanso handsfree bellen en ook kan het geluid van de tv of hifi direct naar de spraakprocessor worden gestuurd zonder dat omgevingsgeluiden storende invloed erop kunnen uitoefenen. Zeker voor ernstig slechthorenden geldt: hoe schoner het geluid de spraakprocessor bereikt hoe beter. 

Aqua+ accessoire om te zwemmen met de Kanso

Cliënten kunnen ook met de Kanso spraakprocessor zwemmen of andere watersporten doen. Daarvoor is het  Aqua+ accessoire beschikbaar.

Kanso in acht kleuren

De Kanso geluidsprocessor is beschikbaar in acht verschillende kleuren, zodat de processor goed aan te passen is aan de persoonlijke haarkleur en zo discreet kan worden gedragen.

Kanso cochleair implantaat in acht kleuren

Prestaties Kanso cochleair implantaat

Uit klinische tests van Cochlear blijkt dat 88% van de gebruikers even of meer tevreden is over de luisterprestaties van het Kanso cochleair implantaat dan over die van de huidige geluidsprocessoren. De deelnemers aan het onderzoek prefereerden de Kanso boven hun achter-het-oor processor op het gebied van comfort, ‘look and feel’, en het gebruiksgemak. 93% vonden het luisteren naar muziek gelijk of beter dan met de achter-het-oor versie.      

Kanso upgrade voor bestaande Cochlear CI gebruikers

In maart 2017 zal de Kanso spraakprocessor beschikbaar zijn als upgrade voor de dragers van de volgende implantaten van Cochlear: CI512, CI522, CI532, CI24(RE)CA, CI422, CI24RE(ST), N24, en de Hybrid L24.

[su_youtube url=”https://youtu.be/ePjVug-2Vu4″]

Bronnen:

Cochlear, The Hearing Review, Kanso Userguide, Youtube

Reacties (4)
 1. Goedendag. Ik sta voor een keuze implantaat binnenkort en mijn sterke voorkeur gaat uit naar de Kanso van Cochlear vanwege gevoelige oren en omdat ik het een erg mooi systeem vind. Ik heb nu bij mijn hoor apparaten de accessoires Compilot en Roger pen van Phonak en mijn vraag is of deze te koppelen zijn met de Kanso van Cochlear.
  ik hoor graag van U terug.

  • Beste Loek,
   Ik heb dit nagevraagd en heb het volgende antwoord gekregen:
   De Rogerpen is met de Kanso te gebruiken door middel van de Roger x in de Minimic 2+.
   De Minimic 2+ kan als een accessoire worden gekozen bij de processor en is multifunctioneel te gebruiken.
   Het voordeel hiervan is de draadloze 2.4 GHz verbinding tussen de MM2+ en de Kanso, zonder fysieke extra onderdelen aan de processor zelf of aan de kleding.
   De Compilot is niet te koppelen met Kanso, maar zou ook een vertraagd signaal geven. Met de eerstgenoemde configuratie is er geen vertraging.
   Met vriendelijke groet,
   Rene van der Wilk

 2. Kan men oplaadbare batterijtjes gebruiken bij de Kanso?

  • Momenteel bestaat de Kanso enkel met wegwerpbatterijen. Over toekomstige ontwikkelingen kan Cochlear op dit moment nog geen informatie geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Van Boxtel hoorwinkels fietst mee voor Alzheimer Nederland

22 september 2023 | Op zaterdag 23 september fietst Van Boxtel hoorwinkels met hun team mee met de HerinneringenRit [...]

Starkey Evolv AI 2400 CIC: zeer klein en discreet te dragen hoortoestel mét Bluetooth

21 september 2023 | Hele kleine hoortoestellen die volledig in de gehoorgang zijn te dragen bestaan alweer geruime tijd. [...]

Hoorexpert organiseert regionale open dag over toegankelijkheid

13 september 2023 | Tussen 2 tot en met 7 oktober 2023 vindt de Week van de Toegankelijkheid plaats. [...]

Online informatiebijeenkomst over het Cochlear Osia-systeem

10 september 2023 | Wilt u graag meer te weten komen over hooroplossingen via beengeleiding en de mogelijkheid van [...]