Kanso 2: nieuwe CI geluidsprocessor van Cochlear

5 oktober 2020
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Sinds kort is in Nederland de Nucleus Kanso 2 geluidsprocessor van Cochlear verkrijgbaar. De Kanso 2 is de opvolger van de in 2016 geïntroduceerde Kanso processor. Ook met de nieuwe versie van de Kanso is het voor ernstig slechthorenden mogelijk om gebruik te maken van een cochleair implantaat zonder dat er nog kabeltjes aan te pas komen. De Kanso 2 wordt op het hoofd gedragen en niet zoals de meeste andere spraakprocessoren achter het oor. Kabeltjes zijn bij de Kanso 2 dan ook niet meer nodig. De Kanso 2 is zeer compact en het is mogelijk het geluid van daarvoor geschikte Apple en Android apparaten (smartphones en tablets) direct naar de Kanso 2 over te sturen. Zo kan de gebruiker er handsfree mee telefoneren of naar programma’s luisteren.

Kanso 2 nucleus ochlear cochleair implantaat

Nucleus Kanso 2 klein, licht en discreet te dragen

De nieuwe Kanso 2 spraakprocessor van Cochlear is klein en licht, en kan discreet worden gedragen. Bij het merendeel van de cochleair implantaten die op de markt zijn, bevindt de spraakprocessor zich net als een hoortoestel achter het oor. Vanuit het achter het oor gedragen apparaat loopt een draadje met aan het eind een zendspoel. Deze spoel bevindt zich op het hoofd en zit met een magneet vast aan de ontvanger die vlak onder de huid is geïmplanteerd. De ontvanger ontvangt vervolgens de door de zendspoel uitgezonden FM-signalen (radio golven). Bij de Kanso spraakprocessor is de aanpak anders: deze komt direct op de plek waar de spoel zit. De draad die normaal gesproken loopt vanaf de spraakprocessor naar de geluidsspoel is daarmee niet meer nodig.

nucleus smart app

Nucleus Smart App

De Kanso 2 geluidsprocessor werkt samen met de Nucleus Smart App. Met de app op een smartphone kan de drager functies en instellingen veranderen. Zo kan de drager de ForwardFocus stand activeren in een rumoerige ruimte om minder hinder te ervaren van achtergrondlawaai bij één-op-één gesprekken. Het toestel richt zich met deze stand op de spreker en vermindert ander omgevingslawaai.
Ook kan de drager gepersonaliseerde gehoorinformatie bekijken. Dat gaat via de hooractiviteitentracker (Hearing Tracker) in de app.

Kanso 2 oplader cochlear
Oplader voor de Kanso 2

Eenvoudige bediening en oplaadbaar

De bediening van de Kanso 2 is eenvoudig: die vindt plaats zonder knoppen. Door op de processor te tikken is deze uit of aan te zetten. Daarnaast kent de processor een automatische aan-uit-functie: zodra de processor op het hoofd wordt geplaatst gaat hij automatisch aan en bij het eraf halen weer uit.
De nieuwe spraakprocessor maakt daarnaast gebruik van een krachtige oplaadbare batterij.

Kanso 2 zwemmen cochleair implantaat cochlear

Geschikt voor een actieve levensstijl

De nieuwe Nucleus Kanso 2 processor is stof- en waterbestendig. De drager hoeft zich dan ook geen zorgen te maken wanneer hij onverhoopt in een regen- of sneeuwbui terecht komt (IP68-gecertificeerd). De gebruiker van de Kanso 2 kan met de nieuwe spraakprocessor ook zwemmen of andere watersporten beoefenen. Daarvoor heeft fabrikant Cochlear het Aqua+ accessoire, zodat de drager er ook mee kan sporten in zout en zoetwater en kan zwemmen in water met chloor.

Direct draadloos audio streamen

Met de nieuwe Kanso 2 kan de gebruiker telefoongesprekken of andere audiosignalen vanaf zijn iPhone of Android telefoon of van een tablet direct oversturen naar de geluidsprocessor. Er is geen zogeheten ‘streamer’ meer voor nodig die als tussenstation dient. Cochlear werkt voor deze draadloze techniek samen met GN ReSound.
Ook kan het geluid van de tv of audioinstallatie draadloos naar de processor worden overgestuurd. Voordeel daarvan is dat omgevingsgeluiden geen storende invloed op de spraak kunnen uitoefenen. Het geluid komt zo ‘schoon’ zonder nadelige invloed van andere omgevingsgeluiden bij de processor aan. Dat is belangrijk, immers hoe schoner het geluid de spraakprocessor bereikt hoe beter. Wanneer de slechthorende op het andere oor een hoortoestel van het merk GN ReSound draagt, gaat ook daar het geluid tegelijkertijd rechtstreeks heen.

vindt Kanso 2 geluidsprocessor app
In de Nucleus Smartapp kan gezocht worden naar een kwijtgeraakt Kanso 2 geluidsprocessor

Terugvinden Kanso 2 processor

Als de drager van de Kanso 2 zijn geluidsprocessor onverhoopt kwijt is, dan krijgt hij hulp bij het terugvinden van zijn verloren Kanso 2-geluidsprocessor. Dat kan met behulp van de functie ‘Zoek mijn processor’ in de Nucleus Smart App.

Technologie van de Nucleus 7

De technieken in de Nucleus Kanso 2 is gebaseerd op de geavanceerde technologieën van de Nucleus 7-geluidsprocessor.

Magneetsterkte Kanso aanpasbaar

Het magnetisch veld van de Kanso 2 moet natuurlijk voldoende sterk zijn om goed te blijven zitten. De benodigde magneetsterkte zal per persoon verschillen. Het is daarom mogelijk magneten met verschillende sterktes in de spraakprocessor te plaatsen. Hierdoor is de sterkte altijd ruim voldoende en de druk op de huid niet te hoog. Mocht de gebruiker de druk van de magneet op de huid alsnog onplezierig vinden, dan kan er een zachte ‘pad’ op de spraakprocessor worden bevestigd. Om te voorkomen dat de Kanso bijvoorbeeld bij kinderen of tijdens het sporten er afvalt, kan er eventueel een veiligheidslijntje (doorzichtig dun visdraadje) aan worden bevestigd. Deze wordt dan met een clipje aan de kraag vastgemaakt.

kleuren Kanso 2 geluidsprocessor cochlear

Kanso 2 in vijf kleuren

De Kanso geluidsprocessor is beschikbaar in vijf verschillende kleuren, zodat de processor goed aan te passen is aan de persoonlijke haarkleur en zo discreet kan worden gedragen.

Voor meer informatie kijk op de website van Cochlear

Reacties (3)
  1. Onze kleindochter van 6 draagt 2 ci implantaten van het merk Cochlear.
    Is er verschil in horen vwb het merk?
    Wat een dove met ci kan horen, klinkt echt vreselijk, hoop dat dit in de toekomst verbeterd.

    • Hoe weet u dat als u geen drager bent. Als drager van een ci kan ik alleen maar zeggen dat het geluid prachtig is

  2. Hallo.ikzelf draag al 20jaar een ci.ik heb geen restgehoor meer in beide oren.in het begin klinkt het allemaal een beetje blikkerig maar na verloop van tijd veranderd dat weer in normaal geluid en spraak wat overeenkomt met een normaal gehoor.Dus er is tijd nodig van gewenning aan het c.i geluid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Herstel van het gehoor met gentherapie bij erfelijke slechthorendheid weer stapje dichterbij

17 juli 2024 | Onderzoekers van het Mass Eye and Ear instituut hebben het gehoor bij muizen met een [...]

MED-EL en Starkey gaan samenwerken op het gebied van Bluetooth-connectiviteit

16 juli 2024 | MED-EL en Starkey kondigen aan samen te gaan werken. De samenwerking zal zich met name [...]

Emotioneel Gewaarzijn en Expressie Therapie bij behandeling tinnitus heeft potentie

15 juli 2024 | De toepassing van ‘Emotional Awareness and Expression Therapy (EAET)’ bij de behandeling van tinnitus heeft [...]

Musi-CI training najaar 2024: muzikale training voor mensen met een cochleair implantaat

9 juli 2024 | Vanaf september vinden er weer Musi-CI trainingen plaats voor mensen met een cochleair implantaat. De [...]