Kans op werk voor audiciens goed

8 december 2017
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

De kans op werk voor audiciens is in heel Nederland goed. Vorig jaar waren er maar liefst 810 vacatures en slechts 44 geslaagden. Dat blijkt uit onderzoek van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). De SBB erkent en begeleidt leerbedrijven, onderhoudt de mbo-kwalificatiestructuur en verzorgt informatie over de arbeidsmarkt, beroepspraktijkvorming (stages en leerbanen) en de doelmatigheid van het opleidingsaanbod.

kans op werk voor audicien

Kans op werk voor audiciens. Bron:Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB)

Door vergrijzing meer audiciens nodig

De komende jaren zal door de vergrijzing het aantal audiciens dat nodig is naar alle waarschijnlijkheid toenemen. Dat heeft aan de ene kant te maken met de stijging van vooral het aandeel 65 tot 79-jarigen de komende jaren. Vanaf 2025 zal ook de groep 80-plussers sterk toenemen. In 2040 is naar schatting zelfs 26 procent van de bevolking 65-plusser. Een derde daarvan is dan ouder dan 80 jaar. In 2012 waren er  zo’n 686.000 mensen van 80 jaar of ouder, in 2040 zijn dat er ruim 1,5 miljoen. Per jaar komen er ongeveer 90.000 65-plussers bij, waarvan geschat wordt dat de helft last heeft van gehoorverlies. Dat betekent dat er per jaar een toename is van 45.000 potentiële klanten voor een hoortoestel. Natuurlijk zal niet iedereen de stap naar een hoortoestel zetten of dit nog flink wat jaren uitstellen. Ook al zullen slechts 15.000 mensen van deze potentiële klanten per jaar voor een hoortoestel kiezen dan zal dit nog steeds leiden tot een vraag naar audiciens. De nieuwe groep klanten staat bij leven en welzijn ook weer na vijf jaar op de stoep voor een nieuw hoortoestel.  Tegelijkertijd bestaat er de wens bij ouderen om langer maatschappelijk te participeren. Hiervoor is goed horen een voorwaarde.
Daarnaast zal er ook een uitstroom ontstaan door pensionering van audiciens en sommige audiciens zullen kiezen voor een baan elders in de hoorbranche of daarbuiten. Precieze gegevens over deze uitstroom zijn niet bekend. Uit CBS cijfers wordt wel duidelijk dat de potentiële beroepsbevolking in verhouding steeds kleiner wordt. In 2012 waren er nog vier potentieel werkenden op elke oudere, in 2040 is dit afgenomen naar twee potentieel werkenden voor iedere 65-plusser.
Gezien de toename van het aantal ouderen, de wens onder ouderen langer maatschappelijk te participeren en de uitstroom onder audiciens zelf, zal ook de komende jaren de kans op werk voor audiciens naar alle waarschijnlijkheid goed zijn.

Arbeidsmarkt in het algemeen goed

Het gaat in het algemeen goed met de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit het kwartaalbericht arbeidsmarkt van het CBS. De arbeidsmarkt trok volgens de gegevens van het CBS in het derde kwartaal van 2017 verder aan. Er waren in het derde kwartaal meer banen, meer vacatures en meer werkenden. Tegenover elke vacature stonden twee werklozen. Het aantal banen nam toe met 51 duizend. Dit leverde wederom een record op wat betreft het totale aantal banen in Nederland. Dat waren er gemiddeld 10,2 miljoen in het derde kwartaal. Bij deze berekening zijn alle banen meegeteld, van werknemers en zelfstandigen, voltijd en deeltijd. Ook het aantal openstaande vacatures nam in het derde kwartaal toe. Eind september stonden er 213 duizendvacatures open. Ter vergelijking: eind juni 2013 waren dat er 91 duizend, de laagste stand sinds het begin van de crisis.

 

Om de op HOorzaken gepubliceerde vacatures voor audiciens te zien klik hier.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Abonnement op opties in hoortoestellen: betalen per maand

30 maart 2023 | Deze week besteedde het programma Radar aandacht aan opties in auto’s die steeds vaker als [...]

Informatiebijeenkomsten cochleair implantaten – april 2023

29 maart 2023 | Benieuwd wat een cochleair implantaat voor u of voor uw kind kan betekenen? Ook in [...]

Cochleair implantaat heeft negatief effect op waarneming prosodie in een vreemde taal

28 maart 2023 | Marita Everhardt deed de afgelopen jaren onderzoek naar het leren van een vreemde taal door [...]

Boek Gezien en Gehoord biedt inspiratie voor werknemer en werkgever

22 maart 2023 | Het recent verschenen boek Gezien en Gehoord biedt inspiratie voor mensen met een auditieve of [...]