Kans op gehoorschade door bezoek aan concerten en dragen hoofdtelefoons klein

21 oktober 2017
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 4 min

Recent onderzoek uitgevoerd door onderzoekers van het Callier Center for Communication Disorders in Dallas ondersteunt niet de hypothese dat jongeren door het bezoek aan concerten en het dragen van hoofdtelefoons een ‘verborgen gehoorverlies’ krijgen. Dit staat te lezen in het recent uitgekomen tijdschrift Frontiers in Neuroscience. Dit nieuwe onderzoek laat zien dat de de kans op gehoorschade door zo af en toe een concert of festival te bezoeken of door muziek te luisteren via een hoofdtelefoon klein is.

Eerder onderzoek:  geen bewijs voor gehoorschade door muziek in vrijetijd

Eerder onderzoek liet zien dat een verborgen gehoorverlies wél voorkomt bij studenten die een opleiding aan een conservatorium volgen. De mogelijkheid dat er ook andere risicogroepen zijn voor een verborgen gehoorverlies zoals jongeren die zo nu en dan concerten, festivals en evenementen bezoeken of hoofdtelefoons gebruiken werd daarbij geopperd. Dat blijkt dus niet zo te zijn. Ook uit een eerder overzichtsartikel uit 2014 waarin onderzoekers zo goed als alle onderzoeken hebben bekeken op het gebied van gehoorschade door vrijetijdslawaai, komt naar voren dat er wel vaak sprake is van risicovolle lawaainiveaus, maar dat bewijs voor gehoorschade door vrijetijdslawaai zelf nog steeds niet geleverd is.

Better safe than sorry

Jongeren die wel zeer frequent festivals, clubs en dance-evenementen en dergelijke bezoeken, doen er goed aan vanuit het ‘better safe than sorry’ hun gehoor te beschermen. Onduidelijk is bij welke bezoekfrequentie er wél gehoorschade gaat optreden. Daar is meer onderzoek voor nodig.

kans op gehoorschade festival hoofdtelefoon

Verborgen gehoorverlies

Er wordt van een ‘verborgen gehoorverlies’ gesproken (in het Engels ‘hidden hearingloss’) omdat de eerste schade die ontstaat in het oor niet meetbaar is met een toon-audiogram of met een OAE meting (otoakoestische emissie). Dat terwijl er wel degelijk reeds schade kan zijn aan de delen die het meest kwetsbaar zijn in het slakkenhuis: de synapsen tussen de haarcellen en de gehoorzenuw.

Onderzoek gehoor voor en na bezoek clubs, concerten en festivals

De onderzoekers uit Dallas zijn met hun onderzoek nagegaan of de hypothese dat er een relatie is tussen lawaaiblootstelling en afwijkingen in het oor klopt. De deelnemers aan het onderzoek bezochten daarvoor een ‘luid’ evenement van hun keuze. Dit kon een concert zijn, een bezoek aan club of een muziekfestival. Daarbij werd geregistreerd hoelang zij daar bivakkeerden en hoe luid de muziek was. De onderzoekers voerden voor en na het bezoek aan het luide evenement hoortesten uit om te zien of er veranderingen waren opgetreden.

Resultaat: slechts tijdelijke verandering en kans op gehoorschade klein

Wat bleek was dat zelfs jongeren die extreem (16 uur en tussen de 101 en 103 dBA) waren blootgesteld aan muziek slechts een tijdelijke verandering in het gehoor op sommige tests hadden, zonder dat er  bewijs was voor permanente pathologie.

Onderzoekerster Dr Colleen Le Prell zegt daarover tegenover het online-tijdschrift The Hearing Review: “Terwijl er bezorgdheid is over muziekspelers en dat blootstelling aan ander luid vrijetijdslawaai ‘schade toebrengt aan de oren van een hele generatie’, is bij deze deelnemers, een toename van gebruik van muziekspelers en bijwonen van concerten of clubs niet vastgesteld dat het blijvende schade veroorzaakt”.

Wel bleken de deelnemers de dagen erna slechter te scoren op een spraak-in-ruis-test. Hoe groter de blootstelling aan muziek was geweest, hoe slechter ze het deden op de test. Echter deze vermindering was slechts tijdelijk en er was geen bewijs voor permanente veranderingen in neurale functies of de functies van de haarcellen in het binnenoor.

Volgens Le Prell een van de leidende onderzoekers op het gebied van gehoorschadepreventie is het nodig om meer onderzoek te doen om zo te begrijpen, wanneer het risico op “verborgen gehoorverlies” wél ontstaat bij mensen.

Ondanks in deze studie de blootstelling aan vrijetijdslawaai niet to schade leidt, kan het zo zijn dat jongeren die zeer frequent aan muziek worden blootgesteld, zoals de conservatorium studenten uit het eerdere onderzoek, uiteindelijk wél permanente gehoorschade op doen. Ook daar zouden de onderzoekers uit Dallas meer onderzoek naar willen doen.

Meer inzicht bij welke bezoekfrequentie en bij welke geluidsniveaus vrijetijdslawaai wel schadelijk wordt, zou zowel voor voorlichters en beleidsmakers nuttig zijn. Dat zou ten goede komen aan een ‘evidence based’ voorlichting en maakt het mogelijk limieten aan de maximale geluidsintensiteit voor muziek te stellen zonder daarbij betuttelend te worden.
Voor jongeren die zeer frequent clubs, festivals en evenementen bezoeken en merken dat ze de volgende dag minder goed horen of langere tijd tinnitus ervaren, is het raadzaam gehoorbeschermers te dragen.

Tot op heden nauwelijks bewijs voor gehoorschade door vrijetijdslawaai

Dat er nauwelijks bewijs is voor gehoorschade door vrijetijdslawaai, blijkt uit een overzichtsartikel dat in 2014 gepubliceerd is door Carter e.a. in het tijdschrift Ear and Hearing. Uit het overzichtsartikel waarin de onderzoekers zo goed als alle onderzoeken hebben bekeken op dit gebied, komt naar voren dat er wel vaak sprake is van risicovolle lawaainiveaus, maar dat bewijs voor gehoorschade door vrijetijdslawaai zelf nog niet geleverd is. Zo af en toe een avondje naar een club, concert of dance event blijkt dus niet direct schadelijk voor het gehoor en mensen gaan daar veelal niet zo frequent heen en luisteren  ook niet zo lang achtereen naar hoge geluidsniveaus op hun smartphone of MP3 speler dat dit tot blijvende gehoorschade leidt.
Helaas is de voorlichting in Nederland tot op heden verre van ‘evidence based’ en wordt er veel gewaarschuwd en zelf beleidsmaatregelen genomen waar geen of nauwelijks onderbouwing voor is.

Bron: Grinn SK, Wiseman KB, Baker JA, Le Prell CG. Hidden hearing loss? No effect of common recreational noise exposure on cochlear nerve response amplitude in humans. Frontiers in Neuroscience. 2017; 11: 465. DOI: 10.3389/fnins.2017.00465

Lees ook:
Voorlichting over gehoorschade door muziek niet ‘evidence based’
Voorlichting Nationale Hoorstichting over gehoorschade suggestief
Gehoorschade door muziek. Een interview met HBO-audioloog en geluidstechnicus Robert Kettenis
Gehoorschade door muziek: kul of kennis?
Gehoorschade muziek: Hoe schadelijk is het luisteren naar muziek nu eigenlijk voor het gehoor?
Jongeren mogelijk helemaal niet zo vaak slechthorend
Verborgen gehoorverlies als eerste vastgesteld bij studenten muziek
Een tijdelijk gehoorverlies na concert kan juist duiden op bescherming in plaats van beschadiging
WHO waarschuwt: 1,1 miljard jongeren riskeren gehoorschade

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Corine Verwer nieuwe directeur Hoormij.NVVS

13 september 2024 | Corine Verwer is per 1 september 2024 de nieuwe directeur van Hoormij.NVVS. Ze volgt daarmee [...]

Hoortest en hoortoestelfuncties in Apple AirPods Pro 2

12 september 2024 | Tijdens het Apple event van 9 september jongstleden kondigde het bedrijf verschillende nieuwe producten en [...]

Nieuwe Phonak Sphere Infinio zorgt voor beter spraakverstaan door realtime inzet AI

10 september 2024 | Het Zwitserse Phonak introduceert een volledig nieuwe hoortoestelfamilie op het Infinio platform. De Phonak Sphere [...]

Ooroperaties ook mogelijk met dagopname

8 september 2024 | Dagopname in plaats van opname in het ziekenhuis is haalbaar en veilig, ook voor grotere [...]