Tinnitus geeft 2x zo grote kans op depressie

2 februari 2021
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Koreaanse onderzoekers laten zien dat tinnitus een twee keer zo grote kans geeft op depressie. Ook blijkt dat 1 op de 5 mensen met een goed gehoor tinnitus ervaart.
Verder vonden de onderzoekers dat vrouwen en mensen met hartklachten, cholesterolproblemen en deelnemers die aan lawaai blootgesteld zijn, meer kans op tinnitus hebben.

goed gehoor tinnitus depressie

Tinnitus en gehoorverlies

Tinnitus gaat vaak samen met gehoorverlies. Dat kan aangeboren of verworven gehoorverlies zijn, zoals door ouderdom of bijvoorbeeld blootstelling aan lawaai.  
Tinnitus komt ook voor bij mensen met een volledig normaal werkend gehoor. Sommige onderzoekers zoeken daarvoor een verklaring in het mogelijk aanwezig zijn van een verborgen gehoorverlies. Anderen verwachten dat het komt door een probleem in de onderdrukking van signalen in de hersenen. Weer anderen zien het als een vorm van overbelasting van de hersenen door psychologische of lichamelijke problematiek.

Samengaan tinnitus met andere aandoeningen en stoornissen

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat tinnitus kan samengaan met andere aandoeningen of stoornissen. De Koreaanse onderzoekers geven in hun artikel daarvan voorbeelden zoals aandoeningen aan bloedvaten die in en naar de hersenen lopen, cholesterolproblemen, artrose, reuma, astma, schildklieraandoeningen en depressie. Ook met vasculaire problemen en ontstekingen is een relatie met tinnitus gevonden. De onderzoekers wijzen erop dat bij veel van dit soort onderzoeken de factor slechthorendheid niet is uitgesloten en die met de relatie te maken heeft.

Onderzoek

Omdat er weliswaar een relatie is gevonden tussen verschillende aandoeningen stoornissen, maar de ervaren tinnitus alsnog door slechthorendheid kan zijn veroorzaakt, zijn de onderzoekers een nieuwe studie gestart. Zij deden onderzoek onder maar liefst ruim 36.000 bewoners in Korea die allen een normaal functionerend gehoor hebben.  
Een psychiater diagnosticeerde een eventuele depressie. Ook zochten artsen uit of de deelnemers een geschiedenis hadden van diabetes, hoge bloeddruk, cholesterolproblemen, hartproblemen, beroertes of chronische nierziekten. Ook kregen de deelnemers de vraag of ze ooit meer dan 5 uur per week waren blootgesteld aan hard lawaai.

Resultaten

Het onderzoek van Jay Choi en collega’s van de Universiteit in Seongnam in Korea laat zien dat zo’n 18% van de mensen met een goed gehoor tinnitus ervaart. Ook laat het onderzoek een relatie zien tussen tinnitus en depressie bij een goed gehoor. Zo’n 5% van de normaalhorende deelnemers met tinnitus was depressief. Daarmee is de kans op depressie bij normaalhorenden mét tinnitus bijna twee keer zo groot als bij mensen die geen tinnitus ervaren.
Ook zagen de onderzoekers dat vrouwen en mensen met hartklachten, cholesterolproblemen en deelnemers die aan lawaai blootgesteld zijn, meer kans op tinnitus hebben. De onderzoekers wijzen erop dat het afwezig zijn van een relatie tussen tinnitus met de eerdergenoemde aandoeningen en stoornissen in hun onderzoek kan komen door de jongere onderzoekspopulatie (die daarmee dus ook geen last heeft van ouderdomsslechthorendheid).

Week van het oorsuizen 2021

Op dit moment loopt de Week van het Oorsuizen 2021. Stichting Hoormij.NVVS rolt in deze week een bewustwordingscampagne uit voor tinnitus. In de week die loopt van 1 tot met 7 februari wil de stichting tinnitus definitief op de kaart zetten in zowel woord, beeld én geluid. Hoormij doet dit met een serie foto’s en een aantal filmpjes (lees meer).

Bron: Choi, J.; Lee, C.H.; Kim, S.Y. Association of Tinnitus with Depression in a Normal Hearing Population. Medicina 2021, 57, 114. https://doi.org/10.3390/medicina57020114

Reacties (1)
  1. Ik heb zo last van oorsuizen ik durf nergens meer heen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Het verhaal van Frances: lees hier over haar ervaringen met haar Cochleair Implantaat

18 april 2024 | Het is oktober 2012 als ik sinds lange tijd weer de wachtkamer van de KNO [...]

Fluoroscopie biedt meerwaarde bij plaatsing cochleair implantaat

15 april 2024 | Duitse onderzoekers zien voordelen van de inzet van een fluoroscopisch beeldvormingssysteem bij het implanteren van [...]

Bernafon Encanta nieuwe hoortoestelfamilie uit de koker van Demant  

14 april 2024 | Demant het moederbedrijf van Oticon en Bernafon lanceerde afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Utrecht [...]

Realistische reclames zijn een utopie, ook voor hoortoestellen | Column

11 april 2024 | De roep om realistische reclames voor hoortoestellen komt met enige regelmaat voorbij op sociale media. [...]