Kabinet negeerde NIVP advies over rookmelders

5 juli 2022
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Dat blijkt uit het journalistieke onderzoek van Brussel correspondent Frans Boogaard van het Algemeen Dagblad. Naar aanleiding van vragen van CDA-Europarlementariër Toine Manders aan de Europese commissie dook Boogaard in deze materie. Hij stuitte op een advies van het Nederlands Instituut voor Publieke Veiligheid (NIPV) aan de wetgever om een veel lagere geluidsfrequentie voor rookmelders te eisen. Binnenlandse Zaken bleek niet in te gaan op de vraag van Boogaard waarom het kabinet het NIPV-advies niet heeft opgevolgd. Van de geïnstalleerde rookmelders die vanaf 1 juli 2022 in Nederland verplicht zijn, wordt slechts de helft van de mensen wakker. Dat blijkt uit onderzoek dat al ruim 15 jaar geleden is uitgevoerd. Het geluid van de huidige rookmelders is te hoog van om zowel goed- als slechthorenden wakker te maken. Voor slechthorenden is het raadzaam om een wek- en waarschuwingssysteem aan te schaffen met een trilalarm.

kabinet negeerde NIVP advies over rookmelders

Onderzoek naar effectiviteit frequentie huidige rookmelders

Van de frequentie van rond de 3000 Hz blijkt maar 56% van de slechthorenden wakker te worden. Het meest effectieve signaal is een blokgolf van 520 Hz. Daarvan wordt meer dan 92% van de slechthorenden wakker door. Van trilalarmen voor in het bed en kussen wordt zo’n 80% wakker. Een flitslicht doet het een stuk slechter. D­aar wordt slechts 27% van wakker. Dat blijkt uit onderzoek onder slechthorenden. Niet alleen slechthorenden worden moeilijker wakker van een hoge frequentie van rond de 3100 Hz dan van de lagere frequentie. Dat geldt ook voor kinderen, diepe slapers, mensen met een slaaptekort en die een flink slok op hebben, zo blijkt uit onderzoek van zo’n 15 jaar geleden. Ook zij hebben een voordeel van een lage toonhoogte of van het geluid van een stem. Vaak hangen rookmelders op de hal en is de slaapkamerdeur dicht. Dat is weliswaar verstandig om rook die een groot risico vormt buiten de slaapkamer te houden, maar hierdoor klinkt het geluid daar een stuk zachter. Een extra rookmelder en een speciaal waarschuwingssysteem voor slechthorenden op de slaapkamer is dan ook aan te raden.

Vragen bij Europese commissie

CDA-Europarlementariër Toine Manders heeft eind juni vragen gesteld aan de Europese commissie over de toonhoogte van waarschuwingssignalen in consumentenapparatuur. Het was hem opgevallen dat zijn slechthorende vrouw van deze waarschuwingssignalen niet goed kan horen. Omdat hij zag dat dit zowel van belang is voor het gebruiksgemak en de veiligheid kaartte hij dit aan.
Zeker veel ouderen horen dit soort signalen niet of minder goed doordat bij hen als eerste de hoge frequenties van hun gehoor verloren gaan. Manders wil dan ook weten of de Europese Commissie actief aan een voorstel werkt om consumentenapparaten te voorzien van waarschuwingssignalen met lage én hoge frequenties die dus voor eenieder hoorbaar zijn. Als de commissie daar het belang van inziet wil Manders weten in welke wetgeving dit kan worden opgenomen en wanneer.

artikel ad algemeen dagblad rookmelders
Artikel in het Algemeen Dagblad van Frans Boogaard over rookmelders

Artikel in Algemeen Dagblad

Brussel correspondent van het Algemeen Dagblad (AD) Frans Boogaard dook naar aanleiding van de vragen van Manders in de materie. Bij zoektocht stuitte hij op een advies van het Nederlands Instituut voor Publieke Veiligheid. Het instituut adviseert daarin de wetgever om een veel lagere geluidsfrequentie te eisen voor rookmelders. Ook deed hij navraag bij het verantwoordelijke ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat bleek echter niet in te gaan op de vraag van Boogaard van het AD waarom het kabinet het NIPV-advies niet heeft opgevolgd. Het ministerie blijkt de installatie van de gangbare rookmelders met de hoge frequentie van 3100 Hz alsnog zinvol te vinden. Dit ondanks het feit dat de helft van de kinderen, jongvolwassenen en volwassenen het signaal niet hoort in hun slaap. Dat is natuurlijk nu net de periode dat het risico om te overlijden aan de gevolgen van een brand het grootst is.

Wek- en waarschuwingssysteem voor slechthorenden aan te raden

Slechthorenden die hoortoestellen of cochleair implantaten dragen doen deze ’s nachts (bijna) altijd uit.
De kans dat zelfs beginnend slechthorenden nog een rookmelder horen wordt daarmee en stuk kleiner. Deze week werd nog in Brabant een slechthorende vrouw door de brandweer uit haar bed gehaald. Ook zij had haar hoortoestellen uitgedaan meldt het Brabants Dagblad.

Gelukkig bestaan er speciale wek- en waarschuwingssystemen. Het meest effectieve middel voor slechthorenden om van wakker te worden, is een trilalarm. Overdag is een flitslamp natuurlijk effectief. Kijk voor meer informatie over de werking van een dergelijk systeem naar onderstaande video.

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

De AudioStream adapter van MED-EL: telefoneren en audio oversturen naar de RONDO 3

19 juni 2024 | Gebruikers van de RONDO 3 van MED-EL kunnen met de Audiostream-adapter eenvoudig muziek en telefoongesprekken [...]

Keuze hoortoestel: achter- of in-het-oor hoortoestel?

17 juni 2024 | Wanneer u toe bent aan een hoortoestel maakt u samen met de audicien de keuze [...]

Geeske van Voorthuijsen Uitblinker bij Ctalents Diamond Awards 2024

15 juni 2024 | Bij de uitreiking van de Ctalents Diamond Awards 2024 kreeg Geeske van Voorthuijsen als ‘Uitblinker’ [...]

Hoortoestellen zorgen voor betere balans bij ouderen

13 juni 2024 | Gehoorverlies bij ouderen verhoogt het risico op vallen door een verminderde balans. Een recente studie [...]