Jett Rebel last van tinnitus en gehoorschade

12 november 2016
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

De excentrieke muzikant Jett Rebel heeft last van tinnitus en gehoorschade. Dat liet hij afgelopen woensdag weten in het programma Van der Vorst ziet sterren op RTL4.
Zanger Jett Rebel is een veelzijdige en zeer productieve muzikant die zich net zo goed thuis voelt op de drums als op de piano en gitaar. Doordat de muzikant veel met muziek bezig is heeft hij gehoorschade opgelopen waarbij hij ook last heeft gekregen van tinnitus (oorsuizen).

Jett Rebel tinnitus en gehoorschade

Jett Rebel tijdens Paaspop 2016

Jett Rebel woont met zijn kat in een vrijstaand huis in Soesterberg waar hij een eigen studio heeft. In het programma geeft hij aan dat hij door de gehoorproblemen een aantal slapeloze nachten heeft gehad, maar nu weer meer rust heeft. Als er voldoende omgevingsgeluid is, hoort hij zijn tinnitus nauwelijks meer en hij heeft ook geleerd zich er niet meer op te focussen.
Wel draagt de in 1981 in Den Haag geboren Jett Rebel nu wel consequent gehoorbeschermers bij het spelen. Hiermee hoopt Rebel verdere gehoorschade te voorkomen.

Gehoorschade en tinnitus kunnen ontstaan door onze oren zeer frequent en langdurig aan harde muziek of lawaai bloot te stellen. Muzikanten oefenen vaak vele uren per dag en treden daarnaast ook nog eens op. Het oefenen gebeurt veelal in kleine ruimtes waardoor de geluidsbelasting extra groot wordt. Gehoorschade wordt uiteindelijk een permanent probleem, waardoor het verstaan van spraak niet alleen minder wordt, maar het kan er ook toe leiden dat muzikanten uiteindelijk hun beroep erdoor niet meer (goed) kunnen uitoefenen. Vaak treed er ook overgevoeligheid voor geluiden op (hyperacusis).

Bij tinnitus en hypercusis treed er een wisselwerking tussen lichaam en geest op en de klachten die er door ontstaan kunnen van grote invloed zijn op het psychisch en sociaal functioneren. De meest voorkomende problemen hebben te maken met concentratieverlies, spanningsklachten, slaapproblemen en heftige emotionele reacties op de tinnitus of omgevingsgeluiden. Het merendeel leert al dan niet met hulp en behandeling voor hun tinnitus uiteindelijk met de klachten om te gaan.

Muzikanten dragen tegenwoordig ook zogeheten in ear monitors. Deze monitors bevatten electronica en luidsprekers, drivers genoemd, waarmee de muziek op een niet schadelijk maar wel luid genoeg volume wordt doorgegeven. Net als bij gewone luidsprekers bestaan er van deze in ear monitors ook tweeweg en drieweg systemen waarmee zowel de lage tonen, de middentonen als hoge tonen goed worden weergegeven. Hierdoor zijn zowel de bassen, vocals als de hoge frequenties van instrumenten goed hoorbaar.

De uit een muzikale familie afkomstige Jett Rebel geeft in het RTL programma aan jarenlang veel gedronken en geblowd te hebben. Met drinken is hij gestopt, maar roken doet hij nog stevig.
Uit onderzoek is gebleken dat roken en drinken beiden slecht zijn voor ons gehoororgaan en de combinatie van roken en harde muziek tot extra gehoorschade leidt. Tinnitus kan door schade aan ons gehoororgaan ontstaan, maar ook door langdurige stress of emotionele overbelasting.

[su_youtube url=”https://youtu.be/h5zEzlh6m-A”]

 

behandeling tinnitus oorsuizen

Lees meer over Jett Rebel op Wikipedia

of op de officiele website van Jett Rebell

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Fluoroscopie biedt meerwaarde bij plaatsing cochleair implantaat

15 april 2024 | Duitse onderzoekers zien voordelen van de inzet van een fluoroscopisch beeldvormingssysteem bij het implanteren van [...]

Bernafon Encanta nieuwe hoortoestelfamilie uit de koker van Demant  

14 april 2024 | Demant het moederbedrijf van Oticon en Bernafon lanceerde afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Utrecht [...]

Realistische reclames zijn een utopie, ook voor hoortoestellen | Column

11 april 2024 | De roep om realistische reclames voor hoortoestellen komt met enige regelmaat voorbij op sociale media. [...]

Selectie binnen een dag voor cochleair implantaat blijkt mogelijk

3 april 2024 | Onderzoekers van de afdeling KNO van het Erasmus Medisch Centrum laten zien dat het mogelijk [...]