IntoEars en inSentis gaan tinnitustherapie aanbieden in Maastricht

24 mei 2019
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Goed nieuws voor mensen die last hebben van tinnitus en/of hyperacusis in de omgeving van Maastricht. Twee bedrijven, IntoEars en inSentis, met veel ervaring op het gebied van behandeling van deze symptomen, zullen daar een geïntegreerde aanpak gaan aanbieden. De therapie die zij bieden is een combinatie van Tinnitus Retraining Therapie (TRT) en Cognitieve Gedragstherapie (CGT). TRT opgeleid Audioloog Carlo Habets (IntoEars) en tinnitus-coach Anette Wijnands (inSentis) zullen er patiënten behandeling op maat gaan geven.

samenwerking insentis en intoears

Over tinnitus en hyperacusis

Ongeveer anderhalf miljoen Nederlanders hebben in meer of mindere mate last van tinnitus/oorsuizen. Tinnitus ontstaat wanneer de hersenen zelf ‘fantoomgeluiden’ gaan aanmaken, vaak een vervelende ruis, suis of pieptoon. Deze fantoomgeluiden kunnen niet medisch behandeld worden, de reactie op de tinnitus echter wel. Hyperacusis is een medische term die gebruikt wordt voor overgevoeligheid voor normale alledaagse geluiden. Dit kan bijvoorbeeld het gekraak van een krant zijn of het geluid van de afzuigkap. Iemand met hyperacusis vindt deze geluiden zeer onaangenaam of zelfs pijnlijk. Vaak zijn het hoge harde geluiden die als onaangenaam en pijnlijk worden ervaren, zoals serviesgekletter, het afgaan van een alarm of het geschreeuw van kinderen.

Combinatie therapieën

Een van de doelen van Tinnitus Retraining Therapie (TRT) is om oorsuizen te verlichten met hoortoestellen of een andere vorm van geluidsverrijking. Hierdoor zal het tinnitus geluid niet of minder op de voorgrond aanwezig zijn. Een ander aspect van TRT is psycho-educatie: het inzicht geven in wat tinnitus/oorsuizen is. Bij Cognitieve Gedragstherapie (CGT) gaat het vooral om de eigen gedachten over tinnitus te kunnen beïnvloeden en in een realistisch perspectief te plaatsen. Daarbij worden ook persoonlijke factoren zoals stress meegenomen. De samenwerking waarbij IntoEars het audiologische gedeelte voor haar rekening neemt en inSentis het gedeelte van de coaching; de ideale combinatie.
Patiënten kunnen zich aanmelden voor een vrijblijvend intake-gesprek op oogvoororen.nl/tinnitus

Over IntoEars

Binnen IntoEars (de hoorcentra van Oogvoororen.nl) wordt al jaren een multidisciplinaire aanpak nagestreefd, waarin KNO-artsen, audiologen en audiciens een plek hebben. Nu is ook de wens om dit uit te breiden met psychologische kennis ingevuld.
In 2014 heeft IntoEars de website www.oogvoororen.nl opgezet om daarmee meer transparantie te brengen in de ondoorzichtige hoorzorgmarkt. Sindsdien kunnen hoortoestellen op hun website met elkaar worden vergeleken aan de hand van kenmerken en specificaties.
De klant kan bij IntoEars & Oogvoororen.nl zelf kiezen waar de bijbehorende service (aanmeten, afstellen, periodiek bijstellen) plaatsvindt. In een IntoEars Hoorcentrum, thuis of op afstand via het internet.

Over inSentis

inSentis behandelt sinds 2012 mensen die last ondervinden van oorsuizen en/of overgevoeligheid voor geluid. Onze jarenlange ervaring is uitgekristalliseerd in de TMI-formule (“Tinnitus Management inSentis“), die bestaat uit psycho-educatie in combinatie met cognitieve gedragstherapie. Aanvullend wordt op maat van de klant gewerkt aan eventuele stress- en/of emotionele klachten. Het inSentis team bestaat uit psychologen en door het bedrijf gecertificeerde tinnitus coaches. Meer informatie over de TMI-formule is te vinden op onze website: www.insentis.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Herstel van het gehoor met gentherapie bij erfelijke slechthorendheid weer stapje dichterbij

17 juli 2024 | Onderzoekers van het Mass Eye and Ear instituut hebben het gehoor bij muizen met een [...]

MED-EL en Starkey gaan samenwerken op het gebied van Bluetooth-connectiviteit

16 juli 2024 | MED-EL en Starkey kondigen aan samen te gaan werken. De samenwerking zal zich met name [...]

Emotioneel Gewaarzijn en Expressie Therapie bij behandeling tinnitus heeft potentie

15 juli 2024 | De toepassing van ‘Emotional Awareness and Expression Therapy (EAET)’ bij de behandeling van tinnitus heeft [...]

Musi-CI training najaar 2024: muzikale training voor mensen met een cochleair implantaat

9 juli 2024 | Vanaf september vinden er weer Musi-CI trainingen plaats voor mensen met een cochleair implantaat. De [...]