Informatiebijeenkomst over brughoektumoren in Tilburg

8 maart 2017
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Stichting Hoormij organiseert in samenwerking Het Gamma Knife Centrum van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis op 31 maart 2017 in Tilburg een informatiebijeenkomst over brughoektumoren. Centraal staat de vraag “Hoe te leven met een brughoektumor”.

informatiebijeenkomst brughoektumoren

Diagnose brughoektumor bij 320 patienten per jaar

Naar schatting wordt in Nederland per jaar bij ongeveer 320 patiënten (20 per miljoen inwoners) voor het eerst de diagnose brughoektumor (vestibulair schwannoom) gesteld. De oorzaak van deze tumorgroei is niet bekend. Er is niets wat je kunt doen of laten om te voorkomen dat je een brughoektumor krijgt. Het is van belang dat de diagnose brughoektumor in een vroeg stadium wordt gesteld. Als je last hebt van gehoorverlies, evenwichtsstoornissen, duizeligheid of andere symptomen of klachten van een brughoektumor, ga dan naar je huisarts. Die kan je doorverwijzen naar een kno-arts. Deze voert dan een aantal onderzoeken uit om vast te stellen of je een brughoektumor hebt of niet.

Gehoorverlies, tinnitus en evenwichtsklachten

De medische wetenschap is nog niet zo ver gevorderd dat zij, na de diagnose en na bestraling of operatie, kan zorgen dat je gehoor weer goed functioneert en je andere klachten verdwenen zijn. Leven met een brughoektumor betekent voor velen: leren omgaan met eenzijdig gehoorverlies, met tinnitus en/of met evenwichtsklachten. Voor een enkeling betekent het leven met problemen met de aangezichtszenuw.

De hoe’s na -diagnose brughoektumor-

Hoe ga je nu om met de angsten en onzekerheden na de diagnose, hoe leg je je directe omgeving uit wat een brughoektumor nu eigenlijk is, hoe ga je om met de “controledatum” als je in de Wait & Scan fase zit, hoe maak je een keuze voor de behandeling van de brughoektumor, hoe ziet een bestralingsruimte eruit?

Tijdens het informatieprogramma over brughoektumoren wat door Stichting Hoormij in samenwerking met Het Gamma Knife Centrum van het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) wordt georganiseerd op 31 maart aanstaande, worden al deze aspecten onder de loep genomen; zowel door de deskundigen als door de deelnemers zelf.

Antwoorden door deskundigen

Leven met (de gevolgen van) en behandelen van een brughoektumor. Hoe doen andere mensen dat en is er een keuze in behandeling? Op deze vraag hopen Jerome Waterval (KNO-arts Radboud UMC), Edwin Hageman (ervaringsdeskundige Stichting Hoormij), Jeroen Verheul (Neurochirurg ETZ), Patrick Hanssens (Radiotherapeut/oncoloog ETZ), Bram van der Pol (neurochirurg ETZ), Guus Beute (neurochirurg ETZ) en Willem van Daal (ervaringsdeskundige Stichting Hoormij en emeritus hoogleraar radiotherapie) op 31 maart aanstaande meer inzicht in te kunnen geven.

Locatie

Het programma vindt plaats in de Aula (route 73) van het ETZ Elisabeth Hilvarenbeekseweg 60, 5022 GC Tilburg.

Tijd

De zaal gaat om 13.00 uur open en het programma duurt van 13.20 tot 17.15 uur. Een schrijftolk en ringleiding zijn aanwezig.

Verplicht aanmelden

Wilt u de bijeenkomst bijwonen? Dat kan maar toegang is alleen mogelijk na aanmelding bij Stichting Hoormij. Klik hier om u aan te melden of meldt u aan via telefoonnummer 030-635 40 07 Wanneer u zich aanmeldt voor het programma kunt u zich eveneens opgeven voor de aansluitende rondleiding door het Gamma Knife Centrum.

Overige informatie

Het programma is gratis toegankelijk. Een schrijftolk en ringleiding zijn aanwezig.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Herstel van het gehoor met gentherapie bij erfelijke slechthorendheid weer stapje dichterbij

17 juli 2024 | Onderzoekers van het Mass Eye and Ear instituut hebben het gehoor bij muizen met een [...]

MED-EL en Starkey gaan samenwerken op het gebied van Bluetooth-connectiviteit

16 juli 2024 | MED-EL en Starkey kondigen aan samen te gaan werken. De samenwerking zal zich met name [...]

Emotioneel Gewaarzijn en Expressie Therapie bij behandeling tinnitus heeft potentie

15 juli 2024 | De toepassing van ‘Emotional Awareness and Expression Therapy (EAET)’ bij de behandeling van tinnitus heeft [...]

Musi-CI training najaar 2024: muzikale training voor mensen met een cochleair implantaat

9 juli 2024 | Vanaf september vinden er weer Musi-CI trainingen plaats voor mensen met een cochleair implantaat. De [...]