Informatieavond over tinnitus voor patiënten

22 januari 2024
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Het expertisecentrum voor tinnitus TINTRA in Antwerpen organiseert tijdens de Week van het Oorsuizen speciaal voor patiënten op dinsdag 6 februari 2024 een informatieavond over tinnitus. Prominente wetenschappers en audiologen lichten tijdens de avond de nieuwste inzichten rondom tinnitus en de behandeling ervan toe. Na afloop is er tijd en ruimte voor een hapje en een drankje waarbij lotgenoten ervaringen en verhalen met elkaar kunnen uitwisselen. Ook de leden van het tinnitusteam van TINTRA staan dan klaar om uw vragen te beantwoorden.

tinnitusinformatieavond TINTRA Antwerpen week van het oorsuizen 2024
Professor Annick Gilles schrijfster van het boek ‘(h)OREND(dol)?!’ zal tijdens de informatieavond ingaan op de diagnostiek en behandelingsmogelijkheden bij tinnitus.

Meer over tinnitus expertise centrum TINTRA

1 op de 5 volwassenen hoort geluiden zonder dat deze in de omgeving aanwezig zijn. Dit wordt tinnitus genoemd. Bij een deel kan tinnitus een flinke impact hebben op de kwaliteit van leven. TINTRA (TINnitus Treatment & Research Centre Antwerpen) is een gespecialiseerd expertisecentrum voor de behandeling en onderzoek naar tinnitus. Het maakt deel uit van de afdeling Neus-Keel-Oor van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Jaarlijks begeleidt het multidisciplinaire team meer dan 2000 patiënten. Daarbij begeleiden behandelaars de patiënten nauwgezet in het traject van diagnose tot en met behandeling.     

Nieuwste behandelingen en inzichten rondom tinnitus

Jaarlijks vindt de ‘International Tinnitus Awareness Week’ plaats. De Week van het Oorsuizen zoals deze in Nederland wordt genoemd, vindt plaats van 5 tot en met 11 februari 2024. Om patiënten te informeren over de nieuwste behandelingen en inzichten rondom tinnitus organiseert TINTRA dinsdag 6 februari 2024 op de Universiteitscampus van de Universiteit Antwerpen een informatieavond met een boeiend programma. Professor Annick Gilles (bekend van het boek (h)OREN(dol)?!), prof. Laure Jacquemin, prof. Vincent Van Rompaey, prof. Marc Lammers, dr. Emilie Cardon en audioloog Tine de Boodt komen aan het woord tijdens het veelzijdige programma (zie onder).

Uitwisselen ervaringen en vragen

Na afloop van de lezingen is er tijd en ruimte voor een hapje en een drankje. Aanwezigen kunnen dan verhalen en ervaringen met lotgenoten uitwisselen. Ook de leden van het TINTRA tinnitusteam staan na afloop klaar om uw vragen te beantwoorden.

Locatie informatieavond over tinnitus

De informatieavond over tinnitus vindt plaats op de Universiteitscampus in Antwerpen. De avond is voor alle mensen die tinnitus ervaren en ook hun naasten.

Campus Drie Eiken van de Universiteit Antwerpen
Aula Fernand Nédée, gebouw Q
Universiteitsplein 1
2610 Wilrijk Antwerpen

(achter UZA)

Parkeren

Parkeren kan gratis op parkings P2, P4 en de Evenementen-parking. P3 is niet beschikbaar.

Bijdrage

De organisatoren vragen een bijdrage van €20 per persoon voor de informatieavond.
De inkomsten gebruikt het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en de Universiteit Antwerpen voor verder wetenschappelijk onderzoek naar tinnitus.

Inschrijven voor tinnitus informatieavond

U kunt zich inschrijven voor deze avond door op onderstaande knop te klikken. Bij de inschrijving is het nodig aan te geven of u ook nog andere personen meebrengt. Na inschrijving ontvangt u een overzichtsmail met alle informatie. Het aantal plaatsen is beperkt dus wees er snel bij.

schrijf in

Programma Tinnitusavond 6 februari 2024 te Antwerpen

  • 18:30 uur: Ontvangst
  • 19:00 uur: Welkom – Tine De Boodt
  • 19:10 uur: Diagnostiek en behandelingsmogelijkheden voor tinnitus in UZA – Prof Annick Gilles
  • 19:40 uur: Bimodale stimulatietechnieken als behandeling voor tinnitus – dr. Emilie Cardon
  • 20:10 uur: Belang van gehoor bij tinnitus en effecten op cognitie – Prof. Laure Jacquemin
  • 20:40 uur: Gentherapie voor herstel van gehoor – Prof. Vincent Van Rompaey en Prof. Marc Lammers
  • 21:00 uur: Slotwoord – Tine De Boodt
  • 21:05 uur: Receptie en netwerken met lotgenoten
  • 22:30 uur: Einde

Voor vragen/opmerkingen kan u terecht bij nko@uza.be.

Reacties (3)
  1. Goedendag, n.a.v. de informatie avond in Antwerpen heb ik vraagje. Zou er misschien ook zo’n informatie dag / avond in bv Amsterdam georganiseerd kunnen worden. Ik zou graag een informatie dag/ avond mee willen maken.
    Maar ik woon nabij Purmerend. In afwachting van uw reactie verblijf ik, Met vriendelijke groet Yvonne Rotteveel uit Beets.

    • Beste Yvonne, het is niet te verwachten dat de Universiteit Antwerpen zo’n voorlichtingsavond in Nederland organiseert. Ook in Nederland zijn er af en toe voorlichtingsavonden over tinnitus en slechthorendheid. Als die ons ter oren komen zal ik dezeIk zal deze vermelden in de agenda.

    • Op de website van Stichting hoormij nvvs staan regelmatig aankondigingen over tinnitus avonden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Slechthorenden overschatten vaak hun hoorcapaciteit

2 december 2024 | Mensen met gehoorverlies denken vaak dat ze meer verstaan van de spraak in hun omgeving [...]

Informatiebijeenkomsten cochleair implantaten – december 2024 en januari 2025 – Schrijf in!

28 november 2024 | Benieuwd wat een cochleair implantaat voor u of voor uw kind kan betekenen? Ook komende [...]

Onderzoeken naar Signia IX laten potentie van multistream techniek zien

26 november 2024 | Signia presenteert twee onderzoeken waarin de Signia Pure C&G T 7IX is vergeleken met hoortoestellen [...]

Stress en jeugdtrauma’s hebben invloed op tinnitus

25 november 2024 | Tinnitus, een constante piep of ruis in de oren, zorgt bij sommige mensen voor veel [...]