In kaart brengen geluidsomgeving goed startpunt bij hoortoestelkeuze

18 november 2019
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 4 min

De keuze voor een hoortoestel is niet de meest gemakkelijke. Moet je als slechthorende gaan voor een hoortoestel dat vergoed wordt door de zorgverzekeraar of is een high-end hoortoestel uit de private markt toch een betere keus? Het in kaart brengen van de geluidsomgeving gedurende een of twee weken kan daar hulp bij bieden. Het kan een goede basis vormen voor een gesprek met uw audicien over het belang van goed verstaan in verschillende luistersituaties. Dat in kaart brengen van de geluidsomgeving kan vandaag de dag met behulp van hoortoestellen zelf. Nieuwsgierig naar een indruk van mijn eigen geluidsomgeving, heb ik als test anderhalve week twee hoortoestellen van het merk Unitron gedragen.  

audicien den haag Enginears Unitron Moxi Jump R

Aanpassing van de Unitron Moxi Jump R bij audicien Adriaan Wolter van Enginears in Den Haag

Eerste aanpassing hoortoestellen

Allereerst moest ik de Unitron hoortoestellen natuurlijk daarvoor laten aanpassen bij een audicien. Zoals ook de meeste slechthorenden dat doen, heb ik gekozen voor een audicien in de buurt. Ik heb een afspraak gemaakt bij Adriaan Wolter van Enginears in de Haagse wijk Mariahoeve even verderop. Een vakman die ik al jaren ken uit de hoorbranche en waar ik mijn oren zeker aan durf toe te vertrouwen.
Na de afname van de bekende piepjestest (toonaudiogram) zijn bij mij twee oplaadbare hoortoestellen aangepast van het merk Unitron (de Discover Moxi Jump R). De hoortest liet een klein gehoorverlies zien. Door te meten hoeveel versterking er bij mijn trommelvliezen aankomt, wist audicien Adriaan de hoortoestellen nauwkeurig op mijn persoonlijke gehoor af te stellen.

Geluidsomgeving unitron hoortoestellen

Uitlezen hoortoestellen en resultaten geluidsomgeving

Na 1,5 week ben ik teruggegaan naar Enginears om de hoortoestellen te laten uitlezen. In de software kon Adriaan Wolter zien dat ik de hoortoestellen gemiddeld zo’n 16 uur per dag in had. De resultaten lieten verder zien dat in mijn omgeving in 42% van de tijd spraak aanwezig is. In 17% van die tijd was dat in een grote groep of in lawaai. Zoals voor slechthorenden bekend, zijn juist dat situaties die flink lastig zijn om nog goed in mee te komen. Ondanks mijn kleine gehoorverlies merk ik in dat soort situaties zonder hoortoestellen inmiddels de eerste beperkingen.

Belang van verstaan in verschillende luisteromgevingen

De volgende stap in het gesprek met de audicien is om na te gaan hoe belangrijk het is, om deze situaties goed te verstaan. Het kan natuurlijk zijn dat de drager weliswaar regelmatig in een drukke omgeving komt met spraak maar daar een boek leest en niet of nauwelijks deelneemt aan gesprekken. Dat kan ook zo zijn bij een avondje uit naar een optreden of een dansavond.
Voor mij persoonlijk is het verstaan van gesprekken in dit soort lastige situaties wel erg belangrijk. Soms zijn dat gesprekken die ik beroepsmatig voer, maar het kan even goed een situatie zijn aan het eind van de middag wanneer ik met vrienden een drankje doe in de stad. Dat is veelal in een grand café waar én muziek op staat, én waar veel geroezemoes is én ook de akoestiek te wensen over laat. Ook tijdens het eten met mijn gezin waarbij meestal ook muziek op staat, wil ik natuurlijk graag de belevenissen van de dag meekrijgen. Het belang voor een goed verstaan van spraak in al dat soort situaties scoort voor mij dan ook hoog.

Hoortoestelkeuze: zelf verschil ervaren

Persoonlijk zou ik op grond van de gegevens over mijn geluidsomgeving en het belang dat ik aan het verstaan daarin hecht voor een geavanceerd hoortoestel gaan zoals de Unitron Moxi. Daarbij zou ik het verschil willen ervaren tussen een toestel dat valt binnen de vergoede zorg en een hoortoestel uit de private markt (de zogenoemde high end hoortoestellen). Zeker omdat je bij de meeste verzekeraars voor een hoortoestel uit de private markt alles zelf moet betalen. Dan wil je de meerwaarde ervan natuurlijk ook ervaren.
Inmiddels behoort een kleine 20% van de hoortoestellen die audiciens in Nederland verkopen tot de private markt.

Upgrade in de toekomst

In de Unitron hoortoestellen die ik testte kan de audicien verschillende softwareprogramma’s laden. Dit is te vergelijken met de software op een computer. Net als het ene tekstverwerkingsprogramma op een computer veel meer kan dan het andere, kan het ene softwareprogramma zich meer of minder goed aan de geluidsomgeving aanpassen dan het andere. Deze mogelijkheid heeft nog een voordeel: na een aantal jaar kan de drager ervan, als zijn luisterbehoeften veranderen of zijn gehoor achteruit is gegaan, opnieuw bij zijn audicien aankloppen om geavanceerdere software erin te zetten. Daar staat natuurlijk wel een vergoeding tegenover.

Fijnafstellen op grond van feedback

Een hoortoestel staat veelal de eerste keer niet helemaal optimaal afgesteld. Om aanpassingen aan de instellingen te doen, heeft de audicien feedback van zijn cliënt nodig. Tijdens het dragen kon ik deze feedback online geven. In situaties waarin ik bijvoorbeeld stemmen iets te schel vond, gaf ik dat aan in de Unitron App op mijn smartphone. Deze gegevens werden direct doorgestuurd naar mijn audicien. Deze kan op zijn beurt weer zien in welke geluidsomgeving dit was. Tijdens de proefperiode kreeg ik ook suggesties over het schoonmaken van de hoortoestellen. Het gehele proces liep zo zeer gestroomlijnd.

Missen

De hoortoestellen zaten gedurende de 1,5 week dragen comfortabel achter mijn oren. Ik had daardoor nauwelijks in de gaten dat ik de hoortoestellen in had. Dat leidde ertoe dat ik na een bezoek aan de sportschool bijna onder de douche stapte mét hoortoestellen in. Gelukkig kunnen de hoortoestellen van vandaag de dag wel een buitje hebben.
Na het uitlezen van de hoortoestellen bij Enginears heb ik ze daar weer achtergelaten. Naast een steuntje in de rug bij het verstaan, was ik daarmee ook een aantal handige extra functies kwijt. De hoortoestellen stonden namelijk draadloos in verbinding met mijn smartphone. Hierdoor kon ik handsfree bellen terwijl de telefoon gewoon in mijn broekzak bleef. Om even een Youtube filmpje te bekijken of een nummer te beluisteren via Spotify zonder mijn omgeving daarmee te storen, moet ik nu weer op zoek gaan naar mijn draadloze Apple oortjes, die ik in tegenstelling tot de hoortoestellen niet de hele dag in heb.
De oplaadbaarheid van de hoortoestellen beviel ook erg goed: geen gepruts met kleine batterijtjes en bij het indoen gingen de hoortoestellen automatisch in de aan stand. De rest van de bediening ervan deed ik met de app op mijn telefoon. Het zou zo maar kunnen dat ik de hoortoestellen met al deze prettige eigenschappen de komende tijd zo maar ga missen!

 

 

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Kerstcommercial Schoonenberg stelt verbinding centraal

4 december 2024 | Ook dit jaar komt audiciensbedrijf Schoonenberg Hoorsupport met een kerstcommercial. In de reclame laat Schoonenberg [...]

Slechthorenden overschatten vaak hun hoorcapaciteit

2 december 2024 | Mensen met gehoorverlies denken vaak dat ze meer verstaan van de spraak in hun omgeving [...]

Informatiebijeenkomsten cochleair implantaten – december 2024 en januari 2025 – Schrijf in!

28 november 2024 | Benieuwd wat een cochleair implantaat voor u of voor uw kind kan betekenen? Ook komende [...]

Onderzoeken naar Signia IX laten potentie van multistream techniek zien

26 november 2024 | Signia presenteert twee onderzoeken waarin de Signia Pure C&G T 7IX is vergeleken met hoortoestellen [...]