Implanteren cochleair implantaat: veilige en betrouwbare procedure

8 januari 2022
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

De chirurgische ingreep voor het plaatsen van een cochleair implantaat is een veilige en betrouwbare procedure. Uitgevoerd door ervaren chirurgen geeft een slechts een kleine kans op complicaties. Dat concluderen onderzoekers van de King Abdulaziz University Hospital in Saoedi-Arabië. De onderzoekers bestudeerden daarvoor de dossiers van 148 patiënten (kinderen en volwassenen) die in de periode tussen 1999 en 2019 een cochleaire implantaat operatie ondergingen.

mplanteren cochleair implantaat veilig en betrouwbaar operatie

Welke risico’s zitten er aan een cochleair implantaat operatie?

In Nederland krijgen jaarlijks tussen de 500 en 600 volwassenen en een kleine 200 kinderen een cochleair implantaat. Eén op de duizend pasgeboren kinderen heeft aan beide zijden een ernstig tot zeer ernstig gehoorverlies. Zij komen in aanmerking voor een cochleair implantaat.
Als je als volwassenen zelf ernstig slechthorend of doof bent of als je kind in aanmerking komt voor een cochleair implantaat, zal al snel de vraag naar voren komen of er risico’s aan zo’n cochleair implantaat operatie zitten en zo ja welke.

Kleinere complicaties bij cochleair implantaat operatie

Aan elke operatieve ingreep zitten natuurlijk risico’s. Bij de ene ingreep is dat groter dan bij de ander. Allereerst is er natuurlijk het risico van de narcose. Het risico daarvan hangt af van de leeftijd en gezondheid van de patiënt.
Complicaties kunnen zich tijdens maar ook na een operatie voordoen. De onderzoekers uit Saoedi-Arabië zagen dat in hun onderzoeksgroep er in 11% van de gevallen er zich kleine complicaties voordeden. Dat zijn complicaties die geen of weinig behandeling nodig hebben. Denk daarbij aan ontsteking van het middenoor, ontsteking van de wond, duizeligheid, lekkage van hersenvocht, een fistel of (kortstondige of permanente) verlamming van de aangezichtszenuw, problemen met de smaak, hematoom (blauwe plek) en tinnitus. Iedere afzonderlijke complicatie deed zich in minder dan 2% van de gevallen voor.

Grotere complicaties bij cochleair implantaat operatie

Bij grotere complicaties is behandeling in het ziekenhuis noodzakelijk. Bij de bestudeerde dossiers in het onderzoek deden grotere complicaties zich bij 11 (7,4%) van de 148 patiënten voor.  Zo kan de wondrand gaan wijken of infecteren (2%), het implantaat niet werken (1,4%), het implantaat zich verplaatsen (1,4%), het bot achter het oor (mastoid) ontsteken (1,4%), schade aan een elektrode ontstaan tijdens het inbrengen (0,7%) en elektrodes verkeerd geplaatst worden (0,7%).
De onderzoekers maken in hun artikel geen melding van meningitis (hersenvliesontsteking). Bekend is dat dit in zeer zeldzame gevallen kan optreden. De kans daarop doet zich in minder dan 0,5% van de gevallen voor. Meningitis kan leiden tot ernstige ziekte. De patiënt wordt geadviseerd vooraf aan de CI-operatie zich daartegen te laten vaccineren.

Geen uitspraak mogelijk op risico individu

Op grond van dit onderzoek naar complicaties kan geen uitspraak worden gedaan over de kans op complicaties voor een individuele patiënt. Daar is alleen een schatting van te maken wanneer het aantal onderzochte patiënten zeer groot is. Een medisch specialist zal de risico’s van een operatie altijd vooraf met zijn of haar patiënt bespreken.

Lage complicatiegraad bij cochleair implantaat operatie

De onderzoekers geven aan dat cochleair implantaat chirurgie een lage graad van complicaties laat zien. De meeste ervan konden succesvol worden behandeld zonder dat verdere complicaties zich voordeden. De onderzoekers schrijven dat de resultaten van hun onderzoek bewijs levert dat de procedure bij de plaatsing van een cochleair implantaat veilig en betrouwbaar is. Voorwaarde is volgens hen wel dat een ervaren chirurg de operatie uitvoert.

Bron: Garrada M, Alsulami MK, Almutairi SN, Alessa SM, Alselami AF, Alharbi NA, Alsulami RA, Talbi RY, Al-Nouri KI. Cochlear Implant Complications in Children and Adults: Retrospective Analysis of 148 Cases. Cureus. 2021 Dec 27;13(12):e20750. doi: 10.7759/cureus.20750. PMID: 34976552; PMCID: PMC8711679.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Fluoroscopie biedt meerwaarde bij plaatsing cochleair implantaat

15 april 2024 | Duitse onderzoekers zien voordelen van de inzet van een fluoroscopisch beeldvormingssysteem bij het implanteren van [...]

Bernafon Encanta nieuwe hoortoestelfamilie uit de koker van Demant  

14 april 2024 | Demant het moederbedrijf van Oticon en Bernafon lanceerde afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Utrecht [...]

Realistische reclames zijn een utopie, ook voor hoortoestellen | Column

11 april 2024 | De roep om realistische reclames voor hoortoestellen komt met enige regelmaat voorbij op sociale media. [...]

Selectie binnen een dag voor cochleair implantaat blijkt mogelijk

3 april 2024 | Onderzoekers van de afdeling KNO van het Erasmus Medisch Centrum laten zien dat het mogelijk [...]