Hyperacusis: het oor afsluiten of niet?

17 december 2006
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 1 min

Hyperacusis patiënten die last hebben van onaangename gewaarwordingen (dysacusis) hebben nog wel eens de neiging om hun gehoor langere tijd af te sluiten met gehoorbeschermers. Wanneer de hyperacusis samengaat met slechthorendheid en zij last hebben van bepaalde geluiden komt de vraag om de onaangename geluiden zover mogelijk eruit te draaien. Is dit nu wijsheid of niet?

Met WDRC hoortoestellen, waarbij zowel de versterking van zachte als harde geluiden als wel de MPO (Maximum Power Output) kan soms al het een en ander worden bereikt. Een afgesloten oorstukje kan op dat moment werken als gehoorbeschermer voor hardere geluiden. Immers deze worden snel door de begrenzingscompressor teruggedraaid.
Voor sommige patiënten zijn de mogelijkheden van gangbare toestellen bij lange na niet voldoende. In Amerika zijn er speciale apparaatjes op de markt, die bijvoorbeeld een geluid van 100 dB terug brengen naar 25 dB en waarmee zachtere geluiden van 40 dB worden teruggebracht naar zo’n 20 dB.

Aan deze methoden zit echter ook een aantal ‘maren’: het oor moet allereerst volledig worden afgesloten om te voorkomen dat geluiden van buiten het oor direct kunnen bereiken. Daarnaast stelt Jastrebroff in zijn boek over Tinnitus Retraining Therapy dat het simpelweg hyperacusis afsluiten oor. Sterker Jastrebroff stelt dat dit zelfs de hyperacusis op de lange termijn zal verergeren en dat  het kan uitmonden in misophonia (abnormaal sterke reacties van het autonome en lymbische systeem (emoties) als resultaat van vergrote verbindingen tussen het auditieve en limbische systeem). Het oor wordt door de afsluiting steeds gevoeliger voor geluiden van buiten af en er onstaat een nog sterkere reactie op geluiden, omdat het oor de zachtere geluiden meer en meer versterkt.

In een artikel van Schwade uit 1995 (Shedding light on supersensitive hearing: What to do when every small noise sounds like the big bang. Prevention, 47(8), 90-96) is te lezen dat ook Dr. Jack Vernon (Oregon Hearing Research Center) tegen de toepassing van deze speciale hyperacusis toestellen is. Het toepassen van desensitatietechnieken verdient allereerst de voorkeur .

Voorzichtigheid bij het afsluiten van het oor en het ‘wegdraaien van geluiden’ is dus geboden.

Meer nieuws

Fluoroscopie biedt meerwaarde bij plaatsing cochleair implantaat

15 april 2024 | Duitse onderzoekers zien voordelen van de inzet van een fluoroscopisch beeldvormingssysteem bij het implanteren van [...]

Bernafon Encanta nieuwe hoortoestelfamilie uit de koker van Demant  

14 april 2024 | Demant het moederbedrijf van Oticon en Bernafon lanceerde afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Utrecht [...]

Realistische reclames zijn een utopie, ook voor hoortoestellen | Column

11 april 2024 | De roep om realistische reclames voor hoortoestellen komt met enige regelmaat voorbij op sociale media. [...]

Selectie binnen een dag voor cochleair implantaat blijkt mogelijk

3 april 2024 | Onderzoekers van de afdeling KNO van het Erasmus Medisch Centrum laten zien dat het mogelijk [...]