Hulpverlening voor mensen met oorsuizen schiet te kort

2 november 2012
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Ruim 1 miljoen mensen nemen weleens een brom, piep, ruis een ander geluid waar terwijl er geen geluid in de buitenwereld aanwezig is. Dit wordt ook wel oorsuizen of tinnitus genoemd. De geluiden kunnen zeer indringend zijn en erg luid worden waargenomen. Het is vaak een zeer lastige opgave om controle over het oorsuizen te krijgen en er aan te wennen. Uit onderzoek dat de Nederlandse Vereniging van Slechthorenden (NVVS) vandaag bekend maakt tijdens een symposium over dit onderwerp, blijkt dat patiënten vaak door hulpverleners niet serieus worden genomen.

Onderzoek laat zien dat problematiek groot is

Uit onderzoek onder 800 respondenten blijkt dat ruim de helft van hen het oorsuizen hoort vanaf het moment van opstaan tot het in slaap vallen. Het oorsuizen is bij bijna 80% zo doordringend dat men niet altijd bij machte is om het te negeren. Het tast bovendien de concentratie aan. Dat irritatie de kop opsteekt en dat ontspannen moeilijk is, doet vermoeden dat de omgeving ook veel last van de tinnitus ondervindt. Ronduit alarmerend vindt de NVVS dat één op de vijf mensen met tinnitus meldt dat hun leven nauwelijks de moeite waard is als het oorsuizen blijft.

Hulpverlening schiet tekort

Gemiddeld krijgt de hulpverlening een rapportcijfer van 5,6 en dat vindt de NVVS veel te laag. Over het algemeen voelen deze mensen zich niet serieus genomen door artsen en andere zorgverleners. ‘Er moet nog veel aan de hulpverlening verbeteren, om mensen met oorsuizen goed op te vangen’, zegt Loes Schenk-Sandbergen van de NVVS-Commissie Tinnitus en Hyperacusis. Patiënten pleiten in het onderzoek dan ook nadrukkelijk voor meer inzicht en empathie bij huisartsen, kno-artsen en andere hulpverleners. Loes Schenk-Sandbergen: ‘Wij gaan daarom harder trekken aan verbeteringen in de zorg: artsen moeten veel beter beseffen wat tinnitus betekent voor hun patiënt en ze moeten zorgen dat mensen sneller terechtkomen bij goede begeleiding en hulp’.

Jubileum-symposium

Het onderzoeksrapport is vandaag vrijdag 2 november 2012 gepresenteerd tijdens het NVVS-symposium Nieuwe geluiden over tinnitus (oorsuizen) en hyperacusis (overgevoeligheid voor geluid) in het UMC Utrecht. Op het symposium spraken specialisten uit Nederland waaronder Olav Wagenaar, David Stockdale van de British Tinnitus Association en Volker Albert van de Deutsche Tinnitus Liga.
Het 25-jarig bestaan van de NVVS-Commissie Tinnitus en Hyperacusis en het 100-jarig bestaan van de NVVS-afdeling Midden-Nederland zijn de aanleiding om dit symposium te organiseren.

Op tijd hulp zoeken is van belang

Wat van belang is dat patiënten leren wennen aan het oorsuizen. Dat kan een flink lastige opgave zijn en het is daarom verstandig voor patiënten met tinnitus op zoek te gaan naar ondersteuning. De beste resultaten zijn te verwachten als patiënten niet te lang wachten met het zoeken naar begeleiding.
Voor een goed resultaat zijn coachingsvaardigheden, psychologisch inzicht en kennis van het gehoor van belang bij de hulpverlener. Immers de begeleider moet de patiënt begrip bijbrengen omtrent het ontstaan van tinnitus en hem helpen zijn gedrag, gedachten en overtuigingen op een gestructureerde manier aan te passen. Hiervoor zijn inzichten en technieken uit de psychologie noodzakelijk. Momenteel geeft de GGMD cursussen in de regio Utrecht. Vanaf begin 2013 zullen er ook cursussen worden gegeven in Den Haag door Olav Wagenaar, auteur van het boek Eerste hulp bij oorsuizen, en René van der Wilk (zie oorsuizen.nl). Beiden zijn psycholoog en hebben ervaring in het audiologisch vakgebied. De cursus zal een brede insteek krijgen, waarbij begrip over het ontstaan van tinnitus, aanpassing van gedachten, overtuigingen en gedrag en de bestrijding van gevoelens van machteloosheid aan de orde zullen komen. Ook worden in de cursus handvatten aangereikt voor spanningsregulatie en aandacht besteed aan slaapproblemen. Op de website van HOorzaken kunt u lezen waar er behandelingen worden gegeven.

 

Meer nieuws

Het verhaal van Frances: lees hier over haar ervaringen met haar Cochleair Implantaat

18 april 2024 | Het is oktober 2012 als ik sinds lange tijd weer de wachtkamer van de KNO [...]

Fluoroscopie biedt meerwaarde bij plaatsing cochleair implantaat

15 april 2024 | Duitse onderzoekers zien voordelen van de inzet van een fluoroscopisch beeldvormingssysteem bij het implanteren van [...]

Bernafon Encanta nieuwe hoortoestelfamilie uit de koker van Demant  

14 april 2024 | Demant het moederbedrijf van Oticon en Bernafon lanceerde afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Utrecht [...]

Realistische reclames zijn een utopie, ook voor hoortoestellen | Column

11 april 2024 | De roep om realistische reclames voor hoortoestellen komt met enige regelmaat voorbij op sociale media. [...]