Nieuwe licht app voor doven en slechthorenden

2 oktober 2014
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Philips heeft samen met het bedrijf Convo een licht app gelanceerd. Deze licht app werkt samen met de Philips Hue verlichting en heeft speciale opties voor doven en slechthorenden.
De gebruiker kan wanneer iemand belt naar zijn smartphone er voor kiezen dit via een lichtsignaal van één van zijn Philips Hue lampen duidelijk te maken. Omdat de lampen beschikken over verschillende kleuren LED’s, kan de gebruiker ook via de app op zijn smartphone een kleur aan een bepaalde beller toekennen. Zo weet hij zonder op de telefoon te kijken reeds wie er belt.

Convo light (licht) app Philips

Open software platform

De licht app van Convo, een bedrijf gespecialiseerd in video-telefoon-en vertaaldiensten voor de dovengemeenschap, is tot stand gekomen dankzij het innovatieve open software platform van Philips Hue. Sinds de lancering vorig jaar zijn door externe ontwikkelaars wereldwijd bijna 200 apps ontwikkeld.  Klik hier voor een overzicht.
Ook is het mogelijk met de app in te stellen wanneer lampen aan of uit gaan en ook om bijvoorbeeld bij binnenkomst de lampen aan te laten gaan.

Meer toepassingen op komst

Na het succes van de Convo licht app wordt er nu samen met Philips gewerkt aan meer toepassingen voor doven en slechthorenden in de woonomgeving, waaronder lichtwaarschuwingen voor deurbellen en rookmelders.

Jeroen De Waal, general manager voor Connected Lighting for the Home bij Philips Lighting: “Vanaf het begin hebben we Philips Hue ontwikkeld als een open systeem om het heel eenvoudig te maken voor ontwikkelaars om apps te ontwikkelen. De open API is keer op keer verbeterd; onlangs won het de prijs voor ‘Top API voor Internet of Things’ op het prestigieuze Digital Accelerator Awards evenement in San Francisco. We hadden nooit voorzien dat Philips Hue als een instrument voor de dovengemeenschap zou kunnen dienen. Het is geweldig dat we samen met Convo hebben kunnen werken aan technologie die het leven van deze mensen echt verrijkt.”

Convo light app licht app Philips Hue

Aansturing licht gebeurt via WIFI en een bridge

Hoe werkt de aansturing van de lichten? De smartphone van de gebruiker staat in verbinding met zijn eigen Wifi netwerk in huis. Hierop zit een zogeheten bridge aangesloten die op zijn beurt de Philips Hue lampen aanstuurt. Deze lampen zijn standaard voorzien van een speciale ontvanger die kan communiceren met deze bridge. Het is dus niet mogelijk om andere lampen dan de Philips Hue aan te sluiten op het systeem.

[su_youtube url=”http://youtu.be/EWDwrasmnRY”]

Convo biedt in Amerika ook Video Relay Services (VRS) aan waarmee doven en slechthorenden via de telefoon en een real-time doventolk kunnen communiceren met horende mensen. De nieuwe app verbindt ook deze Convo Mobile Services met de verlichtingstechnieken en functies van Philips Hue, zodat functies die voorheen niet beschikbaar waren voor de dovengemeenschap nu wel mogelijk zijn. Zo is via lichtwaarschuwingen te zien dat er inkomende videogesprekken zijn, is via gepersonaliseerde lichtringtonen onderscheid tussen bellers te maken, kan er via het licht een melding worden gegeven dat er een oproep is gemist, en verder is de verlichting geoptimaliseerd voor verbeterde communicatie met de doventolk.

Licht app concurrentie voor bestaande systemen

Deze nieuwe ontwikkeling kan een aardige concurrentie zijn voor bestaande systemen. Wij vroegen Per Gisolf van Hoorexpert importeur van hoorhulpmiddelen hoe hij naar deze ontwikkeling kijkt. Per zegt hierover: “Het is een interessante ontwikkeling en we houden dit natuurlijk in de gaten. Nieuwe technologieën spelen een voortdurende rol in de ontwikkeling van hoorhulpmiddelen. Ik zie dit absoluut niet als een bedreiging voor de bestaande systemen, maar als een positieve ontwikkeling naar nog meer eigentijdse hulpmiddelen voor mensen met een auditieve beperking. We hebben reeds contact met Philips om samen met hen naar de mogelijkheden voor de toekomst te kijken”.

Over Philips Hue

Philips Hue is het persoonlijke draadloze verlichtingssysteem van Philips. Lampen kunnen eenvoudig via een smartphone of tablet bediend worden (iOS-en Android-apparaat). Het systeem biedt veel mogelijkheden om creatief met licht om te gaan in woningen.

Licht app nog niet beschikbaar in Nederland

Vooralsnog is de Convo light app alleen beschikbaar in de Verenigde Staten. Dankzij het succes van deze licht app is het bedrijf van plan om haar diensten verder uit te breiden. De Convo light app was te zien tijdens de Philips Innovation Experience in Eindhoven op 29-30 september en 1 oktober.

 

.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Keuze hoortoestel: achter- of in-het-oor hoortoestel?

17 juni 2024 | Wanneer u toe bent aan een hoortoestel maakt u samen met de audicien de keuze [...]

Geeske van Voorthuijsen Uitblinker bij Ctalents Diamond Awards 2024

15 juni 2024 | Bij de uitreiking van de Ctalents Diamond Awards 2024 kreeg Geeske van Voorthuijsen als ‘Uitblinker’ [...]

Hoortoestellen zorgen voor betere balans bij ouderen

13 juni 2024 | Gehoorverlies bij ouderen verhoogt het risico op vallen door een verminderde balans. Een recente studie [...]

Webshop op HOorzaken gesloten

6 juni 2024 | Vanaf vandaag is het niet meer mogelijk via deze website hoorhulpmiddelen en andere producten te [...]