Stichting Hoormij lanceert Hoorwerkwijzer.nl

7 maart 2017
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Stichting Hoormij heeft de website Hoorwerkwijzer.nl gelanceerd. Dit deed zij afgelopen vrijdag  op de World Hearing Day. De website is een online keuzewijzer en richt zich op werknemers die last hebben van geluid op hun werkplek of die minder goed kunnen horen maar nog graag willen blijven werken. Op de website Hoorwerkwijzer.nl vinden werknemers onafhankelijke informatie over het thema ‘werk en gehoor’.
Het doel van de website is slechthorende werknemers zo lang als mogelijk hun werk op een prettige manier te laten uitvoeren. De site richt zich op slechthorende werknemers die af en toe hobbels in hun loopbaan tegenkomen.
Volgens Stichting Hoormij is het van groot belang om slechthorende werknemers in hun kracht te houden, juist mét hun gehoorbeperking. Dit belang is er natuurlijk allereerst en bovenal voor de werknemer zelf, maar ook de werkgever is hier bij gebaat. Thema’s die deel uitmaken van de keuzewijzer zijn veiligheid, communicatie en begrip. De keuzewijzer is ook interessant voor werkgevers, bedrijfsartsen, bedrijfsmaatschappelijk werkers en Arbo-functionarissen.

hoorwerkwijzer.nl

Hoorhulpmiddelen hebben invloed op werkloosheidspercentage

Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie WHO zijn er in Europa meer dan 50 miljoen mensen met gehoorverlies. Een steeds groter aantal van hen neemt deel aan het arbeidsproces. Dat zal met het hoger worden van de pensioengerechtigde leeftijd alleen maar toenemen. Helaas neemt niet iedereen actie om gehoorschade te voorkomen of maatregelen om met een verminderd gehoor te kunnen blijven werken.
Diverse studies in Europa en de Verenigde Staten laten volgens de WHO zien dat er een sterke relatie is tussen gehoorverlies en werkloosheid en tussen gehoorverlies en vervroegde pensionering. De werkloosheidcijfers onder mensen met een onbehandeld gehoorverlies zijn twee keer zo hoog als onder goedhorende mensen. Wanneer er daarentegen actie wordt ondernomen om het gehoorverlies met hoorhulpmiddelen te compenseren, dan is het werkloosheidspercentage maar een klein beetje hoger dan onder goedhorenden. Bij hoorhulpmiddelen kan worden gedacht aan hoortoestellen, maar ook aan speciale telefoons voor slechthorenden en speciale soloapparatuur.
In het verlengde hiervan laten studies ook zien dat de kosten van het voorkómen en compenseren van gehoorverlies laag zijn in vergelijking met de maatschappelijke kosten van het onbehandeld laten. Investeren in middelen en werkplekaanpassing kan er voor zorgen dat iemand zijn baan kan behouden en daarmee een positief effect hebben op de kwaliteit van leven.

Nauwelijks informatie voor slechthorende werknemer beschikbaar

De werkgroep Arbeid en gehoor van Stichting Hoormij constateerde dat er wettelijke regels zijn voor het voorkómen van gehoorschade en dat er veel aandacht gaat naar mensen die door hun gehooraandoening zijn vastgelopen op hun werk of in hun leven. Maar dat er tot nu toe weinig informatie is over hoe te blijven functioneren als je als werknemer te maken hebt met een (toenemend) gehoorverlies  De keuzewijzer brengt hier verandering in.

Informatie op maat

De online keuzewijzer biedt de mogelijkheid om van de verschillende onderwerpen artikelen te bewaren en deze aan het einde van het bezoek per e-mail toegestuurd te krijgen of te printen. Hierdoor is de informatie van de HoorWERKwijzer ook offline beschikbaar en kan gedeeld worden met bijvoorbeeld werkgever of collega’s.

Hoorwerkwijzer.nl mogelijk gemaakt door donaties en sponsoren

De hoorWERKwijzer.nl is financieel mogelijk gemaakt door particuliere donaties, de sponsoren Beter Horen en Specsavers en door bijdragen van de afdelingen van de Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden NVVS, onderdeel van Stichting Hoormij.

Lees ook:

https://www.hoorzaken.nl/hoorverbetering/werkplekaanpassing-voor-slechthorenden/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Ontdek meer over cochleaire implantatie én de mogelijkheden van Cochlear!

30 november 2021 | Wilt u meer informatie over de mogelijkheden als hoorapparaten alleen niet meer volstaan?Bent u benieuwd [...]

Wat zijn surfersoren? En wat kan je ertegen doen?

27 november 2021 | Bij surfersoren is er sprake van goedaardige botaangroei in het oor. Deze botaangroei kan ontstaan [...]

Geluidskwaliteit cochleair implantaat beter door 3D-prints van slakkenhuis in combinatie met ‘machine learning’

22 november 2021 | 3D prints van het slakkenhuis in combinatie met ‘machine learning’ kunnen de geluidskwaliteit van een [...]

Interview met online tinnitushulpverlener Rizwaan Jaggoe

20 november 2021 | Rizwaan Jaggoe is dit jaar met een praktijk begonnen met de naam ‘Presence’ om mensen [...]