Hoortoestellen verkleinen kans op dementie

17 juli 2019
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Nieuw onderzoek laat zien dat hoortoestellen de kans op dementie verkleinen bij leeftijdsgerelateerd gehoorverlies. Zo blijken slechthorenden mét hoortoestellen beter te scoren op tests die het werkgeheugen en aandacht in kaart brengen dan slechthorenden zónder hoortoestellen. Hoortoestellen blijken de hersenen dus gezond te houden zo blijkt uit het nieuwe onderzoek. Het onderzoek van de Universiteit van Exeter and King’s College in Londen is gepresenteerd op het internationale Alzheimer congres dat deze week in Los Angeles plaatsvindt. Aan het onderzoek deden 25.000 vijftig-plussers mee.

hoortoestellen verkleinen kans op dementie

Verband tussen gehoorverlies en dementie

Eerder onderzoek liet reeds zien dat gehoorverlies een belangrijke risicofactor is voor dementie (lees meer). Zelfs een mild gehoorverlies verhoogt de kans op cognitief verval en
 dementie op lange termijn. De onderzoeken lieten nog niet helemaal duidelijk zien wat nu precies oorzaak en gevolg is: gaat het gehoor achteruit bij dementie of zorgt slechthorendheid juist voor dementie.
Wel werd reeds vermoed dat hoortoestellen een preventieve werking kunnen hebben op cognitieve achteruitgang en mogelijk ook op dementie. Het nieuwe onderzoek suggereert nu dat het dragen van hoortoestellen het risico op cognitieve achteruitgang en dementie daadwerkelijk kunnen verminderen.

Onderzoek naar effect hoortoestellen op dementie

Het onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Exeter and King’s College in Londen is naar buiten gebracht tijdens het internationale Alzheimercongres in juli 2019 in Los Angeles. Bij het onderzoek zijn maar liefst 25.000 mensen betrokken van 50 jaar en ouder.  De resultaten van het onderzoek geven het eerste bewijs dat het dragen van hoortoestellen de hersenen gezond houden en de kans op dementie daarmee verkleinen.

Twee onderzoeksgroepen

Bij het onderzoek waren twee groepen betrokken: een groep mét hoortoestellen en een groep zónder hoortoestellen. Beide groepen werden jaarlijks aan een cognitieve test onderworpen. De groep met hoortoestellen bleek beter te presteren op tests die het werkgeheugen en aandacht in kaart brachten dan de groep zonder hoortoestellen. Ook bij de aandachtstests bleken de vijftig plussers met  hoortoestellen snellere reactietijden te hebben dan de groep zonder. Een goede concentratie is nodig in het dagelijks leven bij het horen van geluiden en het verstaan van spraak. Zeker het focussen op een spreker in geroezemoes vergt een flinke concentratie.

“Het dragen van hoortoestellen kan daadwerkelijk de hersenen beschermen”

De onderzoeksleider van het PROTECT onderzoek Dr Anne Corbett van de Universiteit van Exeter zegt er het volgende over: “Eerder onderzoek heeft laten zien dat slechthorendheid in verband staat met een verlies aan hersenfuncties, geheugen en een vergrote kans op dementie. Ons werk is een van de grootste studies die gekeken heeft naar het effect van het dragen van hoortoestellen, en suggereert dat het dragen van hoortoestellen daadwerkelijk de hersenen kan beschermen. We hebben nu meer onderzoek nodig en een klinische trial om dit te testen en dit wellicht in beleid te vertalen om mensen gezond te houden op oudere leeftijd.”

“De boodschap is als u een advies heeft voor een hoortoestel omdat u er een nodig heeft, zoek er dan een die voor u werkt!”

Professor Clive Ballard van Universiteit Exeter Medical School, vult aan: “We weten dat we de kans op dementie met een derde kunnen verminderen als we allemaal vanaf middelbare leeftijd actie ondernemen. Dit onderzoek is een onderdeel van een essentieel groter werk om uit te vinden wat écht werkt om onze hersenen gezond te houden. Dit is een eerste bevinding….. De boodschap is: als u een advies heeft voor een hoortoestel omdat u er een nodig heeft, zoek er dan een die voor u werkt!”

Bron: University of Exeter

Reacties (4)
  1. Hi Rene, dat is een interessant artikel. Echter vroeg ik me af, is bij het onderzoek van de 2 groepen met en zonder hoortoestellenls alleen de mannen getoetst? Of de vrouwen alleen? Of beide geslachten?

    • Beste Lisette, ik neem aan dat beide groepen uit mannen en vrouwen bestonden. Zodra het onderzoek gepubliceerd is en er meer informatie beschikbaar is, kom ik er op terug.

  2. Hier gaat het over “leefdtijdsgebonden gehoorverlies”. Wat voor mensen die zoals ik een voortschrijdend hoorverlies hebben tot “doof” in 2014? Wat is hier over gekend?

    • Beste Monique, daar kan aan de hand van dit onderzoek geen uitspraak over worden gedaan. Vermoedelijk zorgen hoortoestellen ervoor dat er meer gecommuniceerd wordt. Bij het communiceren zijn veel hersenprocessen betrokken waarbij aandacht nodig is, aanspraak op het geheugen wordt gemaakt en ook creativiteit nodig is bij het construeren van nieuwe zinnen. Mogelijk zorgen al deze activiteiten ervoor dat de hersenen fit blijven. Communiceren op welke manier dan ook zal vermoedelijk een positieve bijdrage leveren, zo ook andere activiteiten die bijdragen aan de hersenfitheid zoals schrijven, werken, probleemoplossen, handwerken, sporten etc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Kunstenaar Dyon Scheijen maakt drieluik tegen eenzaamheid door gehoorverlies

3 december 2023 | Op 28 januari 2024 zal kunstenaar en audioloog Dyon Scheijen een van zijn meesterwerken onthullen [...]

Maximale vergoeding hoortoestellen in aanvullend pakket lager

30 november 2023 | Flink wat zorgverzekeraars schroeven de vergoedingen die verzekerden krijgen vanuit hun aanvullende pakketten in 2024 [...]

Nieuwe coating voor cochleaire implantaten belooft infecties te voorkomen

29 november 2023 | Onderzoekers uit China laten zien dat een zwitterionische-koper coating op het inwendige deel van een [...]

Schoonenberg Hoorsupport komt met kerstcommercial op tv

28 november 2023 | Vanaf 4 december aanstaande is de nieuwe kerstcommercial van Schoonenberg Hoorsupport op televisie te zien. [...]