Uit recent onderzoek uitgevoerd door Jamie Desjardins van de Universiteit van Texas is gebleken dat hoortoestellen de hersenfuncties van slechthorenden verbeteren.
Uit eerder onderzoek was reeds gebleken dat door het dragen van hoortoestellen de cognitieve vermogens niet verder verminderen.
De onderzoeksresultaten van het nieuwe onderzoek laten zien dat zowel het werkgeheugen, de selectieve aandacht als de verwerkingssnelheid en daarmee de cognitieve vermogens met hoortoestellen vooruit gaan. Deze verbetering in hersenfuncties bij slechthorenden is een nog betere reden om bijtijds aan hoortoestellen te beginnen.
Onbehandeld laten gehoorverlies veel negatieve gevolgen
Het is alom bekend dat het onbehandeld laten van gehoorverlies kan leiden tot sociale en emotionele problemen, een verminderde kwaliteit van leven, maar ook kan leiden tot een versnelling van cognitieve problemen.
Al eerder heeft onderzoek laten zien dat het dragen van hoortoestellen achteruitgang van de cognitieve vermogens die samengaan met gehoorverlies reduceert. Het nieuwe onderzoek laat nu ook zien dat hoortoestellen de hersenfuncties ook nog eens verbeteren.
Slechthorendheid zorgt voor extra belasting hersenen
Bij het ouder worden gaan de basis cognitieve functies zoals werkgeheugen en verwerkingssnelheid achteruit. Omdat ook bij het ouder worden het gehoor achteruitgaat en het verstaan zeker in geroezemoes steeds lastiger wordt, moet ook met de verminderde cognitieve functies alles op alles worden gezet om gesprekken te volgen.
Na twee weken met hoortoestellen reeds verbetering hersenfuncties
In het onderzoek zijn vijftigers en zestigers met een perceptief gehoorverlies onderzocht die daarvoor nooit hoortoestellen hadden gedragen. Er werden cognitieve tests afgenomen waarmee het werkgeheugen, de selectieve aandacht en de verwerkingssnelheid werden gemeten. Deze metingen werden gedaan voordat er hoortoestellen werden aangepast en erna.
Na twee weken hoortoestellen te hebben gedragen werden reeds verbeteringen gemeten op de werkgeheugentest en de selectieve-aandacht test. Ook bleek de verwerkingssnelheid om tot een correcte respons te komen sneller. Op het moment dat de studie ten einde liep was er een significante verbetering in de cognitieve vermogens van de slechthorende deelnemers aan het onderzoek.
Groot deel vermogen hersenen nodig om slechthorendheid te compenseren
Bijna iedereen krijgt te maken met slechthorendheid gedurende zijn of haar leven. Wanneer er dan geen hoortoestellen worden gedragen is een groot deel van het verwerkingsvermogen van de hersenen nodig om spraak te verstaan en te oriënteren in de ruimte. Hierdoor raken slechthorenden ook sneller vermoeid en zijn niet in staat hun werk optimaal te verrichten. De kwaliteit van leven gaat ook daardoor achteruit.
Eerdere studies lieten reeds relatie zien tussen gehoorverlies en cognitieve achteruitgang
Eerdere studies hebben correlaties laten zien tussen gehoorverlies en een vergroot risico op cognitieve achteruitgang bij ouderen. Hieronder vallen studies van de Johns Hopkins Universiteit waaruit blijkt dat gehoorverlies geassocieerd is met cognitieve achteruitgang en mogelijk ook met dementie bij ouderen. De overgrote meerderheid van wetenschappers in het veld zijn het erover eens dat het voor de hand ligt dat cognitieve achteruitgang komt door een gebrek aan sociale interactie dat ouderen hebben door hun gehoorverlies. De veronderstelling is dat wanneer mensen een hoortoestel dragen en daarmee weer meer sociaal actief worden of op zijn minst in staat zijn op een voldoende niveau van sociale activiteit te behouden en dat daarmee het risico van een snellere cognitieve achteruitgang wordt verminderd.
De nieuwe studie laat nu zien dat de cognitieve vermogens niet alleen verder verminderen met hoortoestellen maar dat deze ook vooruit gaan. Een nog betere reden om bijtijds aan hoortoestellen te beginnen.