Hoortoestellen en belastingaftrek: aftrekken als hulpmiddelen

12 december 2016
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Particulier aangeschafte hoortoestellen kunnen als zorgkosten afgetrokken worden bij de belastingaangifte over 2016. Het voordeel om via deze weg teruggave te krijgen, is dat u dan ook kunt kiezen voor de allernieuwste generatie hoortoestellen en ook bij de audicien van uw eigen keuze terecht kan. Of de nieuwste generaties hoortoestellen voor u meerwaarde hebben, kunt u alleen achter komen door ze zelf uit te testen. Dit is namelijk van te voren lastig te voorspellen omdat er veel factoren een rol bij spelen, zoals uw individuele gehoorverlies, de diverse luisteromstandigheden, uw luisterbehoeftes, maar ook cognitieve capaciteiten en belastbaarheid spelen erbij een rol.

Hoortoestellen en belastingaftrek: 2016

Hoortoestellen en belastingaftrek: aftrekken als hulpmiddelen bij zorgkosten

Vergoeding via zorgverzekering of teruggave via belastingdienst

Wanneer u een hoortoestel aanschaft, krijgt u dit voor het merendeel vergoed via uw zorgverzekering. Wanneer u een restitutiepolis heeft, is de vergoeding 75% van de prijs van het hoortoestel dat het audiciensbedrijf u daarvoor mag rekenen volgens het contract dat afgesloten is met uw zorgverzekeraar. Heeft u een naturapolis en gaat u naar een ongecontracteerde audicien dan krijgt u driekwart van deze 75% vergoed. Hiermee voert de zorgverzekering een ontmoedigingsbeleid uit om bij audiciensbedrijven waar zij geen contract mee hebben een hoortoestel aan te schaffen. Het verplichte eigenrisico of het deel dat u nog niet betaald heeft, komt daar dan nog bij (max. 385 euro). De hoortoestellen die momenteel door de zorgverzekeraars vergoed worden, zijn niet de allernieuwste modellen met de laatste technieken. Bijbetalen voor de nieuwste generaties hoortoestellen mag helaas niet van zorgverzekeraars. Maakt u een keuze voor een van de nieuwste generatie hoortoestellen dan moet u dus het hele bedrag zelf betalen. Ook als u hoortoestellen uit een hogere categorie kiest dan waarin u door het hoorprotocol bent ingedeeld, moet u in het algemeen alles zelf betalen. Nu mag u wanneer u alles zelf betaald deze zorgkosten in 2016 wél aftrekken bij de aangifte van uw belastingen. Omdat u de hoortoestellen particulier aanschaft gaat dit ook niet te koste van uw eigenbijdrage.

Meerwaarde is alleen te bepalen door zelf uittesten

Het kan zo zijn dat gezien uw gehoorverlies, uw doelstellingen, de luistersituaties waarin u met regelmaat verkeerd en gezien uw cognitieve capaciteiten, de hoortoestellen die voor vergoeding in aanmerking komen prima voldoen. Het is even zo goed mogelijk dat de nieuwste generatie hoortoestellen u extra steun in de rug geven, doordat ze het plaatsen van geluiden in de ruimte makkelijker maken (wie zegt wat, en waar komt een geluid vandaan) en dat ze daarnaast in staat zijn de luisterinspanning verder voor u te reduceren. Hierdoor kan het verstaan u makkelijker afgaan en zult u meer energie overhouden. Ook voor musici of muziekliefhebbers kunnen de nieuwere hoortoestellen bijdragen aan een betere muziekbeleving en een betere geluidskwaliteit. Niemand kan precies van te voren voorspellen of de nieuwste generatie hoortoestellen al dan niet meerwaarde voor u hebben. Om daar achter te komen is er maar een mogelijkheid: zelf uittesten.

Hoortoestellen en belastingaftrek: rekensom

Het is even een rekensommetje om erachter te komen wat het verschil is tussen een door uw zorgverzekeraar vergoed hoortoestel en wat de kosten zijn na aftrek. De hoogte van de teruggave is ook afhankelijk van uw inkomen. Op de website van de belastingdienst kunt u lezen hoe het zit met de aftrek van zorgkosten voor een hoorhulpmiddel in 2016. Bij uw audicien kunt u vragen wat hoortoestellen voor u particulier kosten en bij uw zorgverzekeraar kunt u nagaan welk deel van uw eigenbijdrage u al heeft betaald.
Op de website van hoortoestelfabrikant Bernafon staat een calculator. Hier kunt u de prijs invullen van de hoortoestellen en uw inkomen (de categorie kunt u achterwege laten of op 9 zetten). U krijgt dan een berekening te zien met welk bedrag u terugkrijgt en wat de hoortoestellen u netto gaan kosten.
Neem bij de overweging ook mee hoeveel jaar u denkt met de nieuwe hoortoestellen te willen doen. Het kan inzichtgevend zijn om daarna eens terug te rekenen wat de extra kosten per maand zijn van een particulier aangeschaft hoortoestel ten opzichte van een via de zorgverzekeraar aangeschaft hoortoestel waar u vijf jaar mee moet doen. Dat zal zo maar eens een bedrag kunnen zijn dat in de buurt ligt van wat een smartphone u per maand kost.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Corine Verwer nieuwe directeur Hoormij.NVVS

13 september 2024 | Corine Verwer is per 1 september 2024 de nieuwe directeur van Hoormij.NVVS. Ze volgt daarmee [...]

Hoortest en hoortoestelfuncties in Apple AirPods Pro 2

12 september 2024 | Tijdens het Apple event van 9 september jongstleden kondigde het bedrijf verschillende nieuwe producten en [...]

Nieuwe Phonak Sphere Infinio zorgt voor beter spraakverstaan door realtime inzet AI

10 september 2024 | Het Zwitserse Phonak introduceert een volledig nieuwe hoortoestelfamilie op het Infinio platform. De Phonak Sphere [...]

Ooroperaties ook mogelijk met dagopname

8 september 2024 | Dagopname in plaats van opname in het ziekenhuis is haalbaar en veilig, ook voor grotere [...]