Google werkt samen met GN Hearing om directe communicatie tussen hoortoestellen en Android telefoons te optimaliseren

22 augustus 2018
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Google werkt samen met GN Hearing om telefoneren en muziekstreamen tussen hoortoestellen en Android telefoons te optimaliseren. De nieuwe techniek heet ‘Audio Streaming for Hearing Aids (ASHA)’. Met de nieuwe techniek kan hoge kwaliteit audio vanaf Android telefoons direct richting beide hoortoestellen worden gestuurd. Dit geldt zowel voor telefoongesprekken als voor muziek (in stereo). De tussenkomst van een streamer is dan niet meer nodig. Het directe oversturen van het audiosignaal gebeurt via een verbinding die gebruik maakt van een zogeheten ‘Bluetooth Low Energy’. Deze directe vorm van oversturen van audiosignalen is reeds veel langer mogelijk met iPhone telefoontoestellen. Ook tussen bepaalde hoortoestellen van Phonak en Android telefoons is dit sinds afgelopen jaar reeds mogelijk, zij het slechts naar één hoortoestel tegelijkertijd en alleen voor telefoongesprekken.
De verwachting is dat de nieuwe ReSound LiNX Quattro hoortoestellen de eerste zullen zijn die met het nieuwe protocol kunnen communiceren met Android telefoons. Telefoons met het besturingssysteem Android maken 87% van de smartphone markt uit.

hoortoestellen en Android telefoons

iPhone gebruikers tot op heden in voordeel

iPhone gebruikers waren tot op heden in het voordeel wanneer het gaat om de directe communicatie en compatibiliteit met verschillende merken hoortoestellen. Steeds meer fabrikanten zijn met zogeheten ‘Made for iPhone’ hoortoestellen op de markt gekomen waarbij wél directe communicatie tussen de hoortoestellen en de smartphone mogelijk is. Dergelijke Made for iPhone hoortoestellen zijn een aantal jaren geleden als eerste geïntroduceerd door GN Resound op het LiNX platform.

Communicatie met Android telefoons: via streamer of met één hoortoestel

Android is het besturingsysteem voor onder meer smartphones van Google. Op dit moment kunnen hoortoestellen weliswaar reeds met Android telefoons communiceren, maar dit verloopt bij de meeste fabrikanten via een zogeheten streamer. De streamer staat als tussenstation via Bluetooth in verbinding met de telefoon en deze stuurt het audiosignaal in stereo door richting de hoortoestellen.
Phonak heeft als enige fabrikant vorig jaar een chip ontwikkeld die het reeds mogelijk maakte om direct zowel met Apple iPhone als Android telefoons te communiceren. Deze chip is te vinden in de Phonak Audeo B hoortoestellen. De overdracht vindt in deze hoortoestellen echter slechts naar één hoortoestel plaats en alleen voor het telefoonsignaal. Het direct oversturen van muziek in stereo naar de hoortoestellen is nog niet mogelijk. Dat is bij Phonak evenals bij andere merken natuurlijk indirect wel mogelijk via een streamer. De verwachting is dat Phonak binnenkort met een nieuwe chip uitkomt in zijn hoortoestellen die direct streamen van zowel telefoongesprekken als muziek in stereo mogelijk maakt voor Android telefoons.

Nieuwe standaard voor communicatie Android telefoons en hoortoestellen

Op dit moment is 87% van de verkochte smartphones wereldwijd van het type Android. Android is een besturingssysteem met een zogeheten opensourceplatform wat zowel door mobiele telefoons als tablets en camera’s wordt gebruikt. Omdat er veel fabrikanten zijn die Android telefoons produceren en daarbij zowel eigen hardware als toegevoegde software gebruiken, levert de compatibiliteit vandaag de dag met sommige merken Android telefoons problemen op. Een nieuwe standaard voor deze meest verkochte type telefoons is dan ook welkom. Google werkt daarvoor nu samen met GN Hearing (de producent van ReSound en Beltone hoortoestellen) om tot een nieuwe standaard te komen waarmee een hoge kwaliteit audio kan worden overgestuurd zonder dat de batterij van het hoortoestel te veel wordt belast. De nieuwe techniek heet ‘Audio Streaming for Hearing Aids (ASHA)’. Met de nieuwe techniek kan hoge kwaliteit audio vanaf Android telefoons direct richting beide hoortoestellen worden gestuurd. Dit geldt zowel voor telefoongesprekken als voor muziek (in stereo). Het directe oversturen van het audiosignaal gebeurt via een verbinding die gebruik maakt van een zogeheten ‘Bluetooth Low Energy’.
De nieuwe technologie is reeds verwerkt in de ReSound LiNX Quattro en Beltone Amaze. Dit betekent dat, zodra Android deze technologie in een toekomstige release meeneemt, consumenten met deze hoortoestellen direct gebruik kunnen maken van deze innovatie.

Bronnen:

GN ReSound
Website Android

Reacties (1)
  1. ondersteunt de Samsung A51 ook ASHA kunt U hier iets over zeggen hoortoesel is AudioService Sun 12 G5 13RIC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

De AudioStream adapter van MED-EL: telefoneren en audio oversturen naar de RONDO 3

19 juni 2024 | Gebruikers van de RONDO 3 van MED-EL kunnen met de Audiostream-adapter eenvoudig muziek en telefoongesprekken [...]

Keuze hoortoestel: achter- of in-het-oor hoortoestel?

17 juni 2024 | Wanneer u toe bent aan een hoortoestel maakt u samen met de audicien de keuze [...]

Geeske van Voorthuijsen Uitblinker bij Ctalents Diamond Awards 2024

15 juni 2024 | Bij de uitreiking van de Ctalents Diamond Awards 2024 kreeg Geeske van Voorthuijsen als ‘Uitblinker’ [...]

Hoortoestellen zorgen voor betere balans bij ouderen

13 juni 2024 | Gehoorverlies bij ouderen verhoogt het risico op vallen door een verminderde balans. Een recente studie [...]