Hoortoestellen direct te koppelen aan Apple computers

12 oktober 2023
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 7 min

Een aantal recente hoortoestellen die ook het predicaat ‘Made For iPhone’ (MFI) hebben, zijn sinds kort direct te koppelen aan Apple laptops en computers. Zowel de Apple computers moeten daarvoor geschikt zijn als de hoortoestellen. Dat geldt mogelijk ook voor (toekomstige) MFI botverankerde hoortoestellen en geluidsprocessoren van cochleair implantaten. De lijst met MFI-hoortoestellen waar Apple naar verwijst op de website zijn helaas niet allemaal geschikt voor directe koppeling. Onderaan deze pagina staan een aantal merken en type hoortoestellen waarvan bekend is dat ze direct te koppelen zijn met geschikte Apple computers. Een aantal hoortoestellijnen van Phonak, Unitron en Advanced Bionics zijn niet Made For Iphone maar hebben een eigen chip die koppelt met computers via het Bluetooth Classic protocol.

hoortoestellen direct koppelen aan Apple computers m2 chip
Een aantal recente hoortoestellen is direct te koppelen aan Apple computers met een M2 chip

Directe connectiviteit met computer

De koppeling waarbij de hoortoestellen en geluidsprocessoren van cochleair implantaten direct communiceren met de computer noemen fabrikanten ‘directe connectiviteit’. Om verbinding tussen hoortoestellen, botverankerde hoortoestellen of cochleair implantaten en een (Apple) computer mogelijk te maken moest de drager eerst een speciaal apparaatje koppelen aan de computer dat als tussenstation fungeerde. Uitzondering daarop waren de hoortoestellen van Phonak en Advanced Bionics die een eigen chip daarvoor hebben en waarbij directe koppeling al mogelijk was via Bluetooth Classic.

Apple voegt nieuwe functies toe

Met nieuwe functies die Apple toevoegt, kan de drager van een daarvoor geschikt hoortoestel of CI-geluidsprocessor, het geluid van een Apple computer (met M2 chip, zie lijst onder) direct op hoortoestellen ontvangen.
Bij vergaderen is het bij een aantal toestellen ook mogelijk gebruik te maken van de microfoons van de hoortoestellen om de eigen stem op te vangen. Daarvoor moeten ze wel geschikt zijn voor zogeheten bi-directionele communicatie.

Nieuw macOS Sonoma operating systeem

Het blijkt voor de koppeling sowieso nodig om de nieuwste versie van het operating systeem macOS Sonoma te installeren. Deze versie heeft Apple vanaf 26 september 2023 beschikbaar gesteld. Apple computers met een M2 chip erin zijn geschikt voor de directe connectiviteit. Op de website van Apple staat dat het ook mogelijk zou moeten zijn met sommige computers met de M1 chip erin. Op de iMac met M1 chip (2021) waar dit artikel is op geschreven, verschijnt onder ‘instellingen’ bij ‘toegankelijkheid’ geen mogelijkheid hoortoestellen te koppelen; ook niet na de update naar macOS Sonoma. Op welke Apple computers met M1 chip de koppeling wel mogelijk is, is niet terug te vinden de website van Apple.

Welke chipset en welk OS uw Mac computer heeft, kunt u nagaan door links bovenaan in het scherm op het Apple-logo te klikken en vervolgens op ‘Over deze Mac’.

hoortoestellen direct koppelen aan apple computer
Via deze weg is op te zoeken over welke chip uw Apple computer beschikt en welke macOS erop geïnstalleerd is.

Directe connectiviteit alleen beschikbaar voor recente hoortoestellen

De directe verbinding tussen Apple computers enerzijds en hoortoestellen anderzijds, is bij (een aantal) fabrikanten mogelijk met alleen de meest recente toestellen. Op de Apple-website staan instructies hoe dit moet (klik hier). Ook staat op de website een lijst met hoortoestellen en geluidsprocessoren die Made For IPhone zijn. Alleen deze zijn niet allemaal ook direct te koppelen aan een Apple laptop of computer. Onder dit artikel staat een lijst van hoortoestellen waar op dit moment van bekend is dat directe koppeling mogelijk is met een Apple computer (met M2 chip).

In de lijst is ook terug te vinden of de toestellen bidirectionele communicatie ondersteunen (aangegeven met een *). Dat wil zeggen dat ook de microfoons van de toestellen het opgevangen signaal weer naar de computer doorsturen. Als dat niet zo is, dan zal de microfoon van de computer daarvoor gebruikt moeten worden.

Hoortoestellen van Phonak en geluidsprocessoren van Advanced Bionics eigen chip

Dragers van Phonak hoortoestellen en geluidsprocessoren van Advanced Bionics (AB) zullen zien dat hun merk in de lijst waar Apple naar verwijst helemaal niet voorkomt. Dat komt omdat Sonova (het moederbedrijf van zowel Phonak, Unitron als AB) ervoor gekozen heeft een eigen chip te ontwikkelen om met apparatuur via bluetooth te communiceren. De communicatie vindt plaats via Bluetooth Classic, het Hands Free Profile (HFP) en het Advanced Audio Distribution Profile (A2DP). Hierdoor zijn de hoortoestellen ook direct te koppelen via bluetooth met de computer. Ook deze verbinding maakt het luisteren naar audioboeken en muziek of het volgen van programma’s en video’s mogelijk. Met de eigen chip is het mogelijk met de Phonak hoortoestellen en de geluidsprocessoren van AB cochleair implantaten handsfree telefoongesprekken te voeren.

Een voordeel is dat de toestellen uit de Sonova stal zowel met Apple computers, iPads als met Windows computers en Android tablets gekoppeld kunnen worden. Wel moeten de gebruikte computer weer de bovengenoemde profielen ondersteunen. Een nadeel is dat de communicatie via Bluetooth Classic verloopt en niet via Bluetooth LE (Low Energy). De laatste techniek is ontwikkeld om het energieverbruik te minimaliseren. Tegelijkertijd hebben de Phonak hoortoestellen en geluidsprocessoren van AB wel nog een ander voordeel: er zijn meerdere apparaten tegelijkertijd mee te koppelen. Wanneer de telefoon overgaat tijdens het kijken van een video dan neemt de telefoon de verbinding over; bij het verbreken van het telefoongesprek kan weer verder gekeken en geluisterd worden.

De toestellen van Phonak en Advanced Bionics zijn op hun beurt weer niet te bedienen vanuit een Apple computer (zie onder).

Nieuwe functies bij koppelen MFI-toestellen met Apple computer

Bediening

Dragers die zowel geschikte hoortoestellen als een compatibel Apple computer bezitten, kunnen gebruik maken van verschillende nieuwe functies. Zo zijn de hoortoestellen te bedienen via de computer (volume en ook het geluidsniveau van de microfoon).  Dit was eerder nog niet mogelijk. Eerder heeft Apple al een eigen bediening geïntroduceerd voor hoortoestellen vanaf de Apple Watch (>OS 10).

Online-bijeenkomsten en vergaderingen

Naast de instelmogelijkheden van de hoortoestellen is het geluid van de computer direct vanaf de computer over te sturen naar de hoortoestellen. Ook is het mogelijk Facetime gesprekken met de hoortoestellen te voeren, online colleges en lessen te volgen, en online vergaderingen bij te wonen. De door Apple toegevoegde functies op de computer, vergroten de toegankelijkheid voor slechthorenden. De Corona-pandemie heeft voor een enorme stijging gezorgd van het online vergaderen en bijwonen van online-bijeenkomsten. Ook daarna is dat steeds gewoner geworden.

Conclusie directe verbinding hoortoestellen met Apple computers

Apple heeft voor slechthorenden een aantal handige functies toegevoegd. Direct audio oversturen vanaf de computer is een welkome optie voor dragers van hoortoestellen en cochleair implantaten. Wel is het op dit moment goed opletten of zowel de computer als de hoortoestellen geschikt zijn. Apple verwijst naar een lijst met Made For IPhone hoortoestellen die niet allemaal de nieuwe functie ondersteunen. Het is daarom ook goed om de website van de fabrikant in de gaten te houden. Naar alle waarschijnlijkheid zullen zeker ook de nieuwere hoortoestellen en CI-geluidsprocessoren deze directe verbindingsmogelijkheid ondersteunen. Onder dit artikel staan twee lijsten. Allereerst een lijst met Apple computers die op het moment van schrijven geschikt zijn en een tweede lijst met hoortoestellen waarvan fabrikanten aangeven dat ze direct te koppelen zijn.


Apple computers met een M2-chip

De Apple M2-chip is op dit moment (september 2023) te vinden in de volgende apparaten:

 • 13-inch MacBook Air 2022 (juli 2022)
 • 13-inch MacBook Pro 2022 (juli 2022)
 • iPad Pro 2022 (oktober 2022)
 • Mac mini 2023 (januari 2023)

De nog krachtigere M2 Pro- en M2 Max-chip zijn te vinden in deze laptops en computers:

 • 14-inch MacBook Pro 2023 (januari 2023)
 • 16-inch MacBook Pro 2023 (januari 2023)
 • Mac mini 2023 (januari 2023)

De volgende computers hebben nog geen M2-chip gekregen:

 • 24-inch iMac (M1)
 • Mac Studio 2022 (M1 Max en M1 Ultra)
 • Mac Pro 2019 voor professionals (Intel)

Update: 18 oktober 2023

Omdat de lijst op de website van Apple in een flink aantal gevallen niet blijkt te kloppen staat hieronder een lijst met hoortoestellen en geluidsprocessoren waarvan fabrikanten hebben aangegeven bij HOorzaken dat deze worden ondersteund voor directe connectiviteit met bovenstaande Apple computers. Op dit moment is de informatie nog niet van alle fabrikanten binnen. De lijst zal de komende tijd dan ook worden bijgewerkt. Zogeheten private label hoortoestellen zullen niet worden vermeld. De merken en types achter de naam ervan kunnen namelijk wisselen. Of deze huismerktoestellen al dan niet compatibel zijn met een Apple computer kunt u navragen bij het audiciensbedrijf waar u ze heeft gekocht.
Toestellen met een * kunnen een bi-directionele verbinding maken waarbij ook de microfoons van de toestellen zijn te gebruiken om te videobellen en te vergaderen.

Advanced Bionics

Verbinding soundprocessor met computer (met Windows en Apple computers) verloopt via Bluetooth Classic met door Sonova ontwikkelde eigen chip.

 • Marvel CI*
 • NAIDA CI M90*
 • Sky CI M90*
 • NAIDA Q90 met CI-connect* (link naar artikel toevoegen)

Cochlear

 • nog onbekend of en zo ja welke CI geluidsprocessoren directe verbinding ondersteunen
 • nog onbekend of en zo ja welke botverankerde hoortoestellen directe verbinding ondersteunen

MED-EL

 • Audiostream – nog onbekend of en zo ja of de Audiostream directe verbinding ondersteunt

Oticon

De volgende Oticon hoortoestellen ondersteunen directe koppeling met Apple computer met M2 chip:

 • Oticon More*
 • Oticon Real*

Oticon Medical

 • Ponto – is niet direct te verbinden

Phonak

Verbinding hoortoestellen met computer (met Windows en Apple computers) verloopt via Bluetooth Classic met door Sonova ontwikkelde eigen chip.

 • Marvel*
 • Paradise*
 • Lumity*

ReSound

De volgende ReSound hoortoestellen ondersteunen directe koppeling met Apple computer met M2 chip:

 • ReSound Omni serie
 • ReSound One serie

Signia

De volgende Signia hoortoestellen ondersteunen directe koppeling met Apple computer met M2 chip:

Active Motion CHARGE&GO
Active Pro Pure C&G*
Insio C&G ITC* Pure Charge&Go X
Insio C&G ITE* Pure 13
Insio ITC (BT) Pure 312*
Insio ITE (BT) Pure C&G
Motion C&G Pure C&G T*
Motion C&G P Pure Charge&Go
Motion C&G SP Styletto*

Starkey

De volgende Starkey hoortoestellen ondersteunen directe koppeling met Apple computer met M2 chip:

 • Evolv AI*
 • Genesis AI* (binnenkort verwacht)

Widex

 • Op dit moment zijn er nog geen Widex hoortoestellen die directe koppeling met Apple computers ondersteunen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Herstel van het gehoor met gentherapie bij erfelijke slechthorendheid weer stapje dichterbij

17 juli 2024 | Onderzoekers van het Mass Eye and Ear instituut hebben het gehoor bij muizen met een [...]

MED-EL en Starkey gaan samenwerken op het gebied van Bluetooth-connectiviteit

16 juli 2024 | MED-EL en Starkey kondigen aan samen te gaan werken. De samenwerking zal zich met name [...]

Emotioneel Gewaarzijn en Expressie Therapie bij behandeling tinnitus heeft potentie

15 juli 2024 | De toepassing van ‘Emotional Awareness and Expression Therapy (EAET)’ bij de behandeling van tinnitus heeft [...]

Musi-CI training najaar 2024: muzikale training voor mensen met een cochleair implantaat

9 juli 2024 | Vanaf september vinden er weer Musi-CI trainingen plaats voor mensen met een cochleair implantaat. De [...]