De Deense fabrikant van hoortoestellen Oticon is bij het ontwerp van zijn hoortoestellen altijd van de mens uitgegaan. Niet zozeer wat er mogelijk is qua techniek is het uitgangspunt, maar juist het zo goed als mogelijk aansluiten bij de werking van de hersenen en hoe deze geluid begrijpen. Deze filosofie is terug te vinden in het nieuwe concept Brainhearing™ dat Oticon afgelopen week op de hoortoestellenbeurs EUHA onder de aandacht heeft gebracht.
Audiologische focus van Oticon hoortoestellen ligt op het ondersteunen van de hersenen
Taco Drok trainer bij Oticon zegt hierover: “De audiologische focus van Oticon is het ondersteunen van de manier waarop de hersenen geluid begrijpen en verwerken. Door hier rekening mee te houden zijn we steeds beter instaat om aan wensen en eisen van de individuele slechthorende te voldoen. We richten ons eerst op wat de hersenen nodig hebben om het geluid dat ze van de oren ontvangen te begrijpen. Met andere woorden, in plaats van ons te richten op geluid of de oren of uit te gaan van wat er technisch mogelijk is met hoortoestellen, denken we eerst aan de informatie die de hersenen gebruiken. En dat is niet voor iedereen gelijk.”
Met ontwikkelingen vanuit het concept BrainHearing worden de hersenen op de eerste plaats gezet. Bij het ontwerp van technieken in hoortoestellen richt Oticon zich op het ondersteunen van de hersenen bij het begrijpen van geluid dat ze ontvangen van de oren.
Taco Drok legt uit: “De hersenen moeten vier belangrijke functies uitvoeren om geluid te kunnen begrijpen en te gebruiken, namelijk oriënteren, herkennen, onderscheiden en focussen. Omdat de hersenen deze functies simultaan uitvoeren, is inzicht hierin en continue ondersteuning vanuit de hoortoestellen essentieel en niet eenvoudig”.
Deze slimme ondersteuning van de hersenen wordt mogelijk gemaakt door de nieuwe quad-core processor in de hoortoestellen van Oticon: de Inium. Hiermee wordt een zeer stabiele en snelle audiologische samenwerking tussen de hoortoestellen mogelijk gemaakt, die tegelijkertijd zeer efficiënt met de beschikbare stroom omgaat.
BrainHearing™ combineert vier audiologische processen die continu samenwerken
Inium creëert het platform voor samenwerking van vier verschillende concepten in de Oticon hoortoestellen, namelijk Spatial Sound, Speech Guard, Free Focus en YouMatic om zo de individuele persoon in staat te stellen:
• geluiden te organiseren en zichzelf te oriënteren in zijn/haar omgeving
• beter te horen in uitdagende luistersituaties
• spraak te verstaan boven andere geluiden, deel te nemen aan gesprekken en indien nodig,
de aandacht te verplaatsen
• te genieten van een verbeterde, rijkere luisterervaring volgens zijn/haar eigen
geluidsvoorkeuren en smaak.
Brainhearing laat beide oren samenwerken met de hersenen
Dankzij geavanceerde binaurale verwerking, maakt de op spraak gerichte Speech Guard techniek het mogelijk voor de individuele slechthorende om een duidelijk inzicht in de omgeving te krijgen en te behouden, waarbij de natuurlijke kenmerken van geluiden en ook spraak beter beschikbaar blijven.
Om zoveel mogelijk unieke kenmerken van het geluid te behouden werkt Speech Guard
samen met Spatial Sound, een concept gericht op ruimtelijk horen dat de hersenen ondersteunt bij het onderscheiden van stemmen en geluiden. Dit doet het systeem door de hoortoestellen draadloos met elkaar te laten communiceren en ze samen beslissingen te laten nemen over de geluidsbewerking.
Door juist veel belangrijke details van geluiden te behouden, ondersteunen deze concepten het vermogen van de hersenen om geluiden beter te herkennen en te bepalen waar geluiden vandaan komen. Het behoud van natuurlijke geluidsniveaus is
essentieel voor de hersenen om te oriënteren en ondersteunt het vermogen om geluiden te
onderscheiden. Veel hoortoestellen met traditionele compressietechnieken tasten de natuurlijke intensiteitsverschillen en fluctuaties aan waardoor er een vertekend geluidsbeeld ontstaat.
Free Focus ondersteunt de hersenen bij het focussen
De technieken Spatial Sound en Speech Guard worden aangevuld door de techniek Free Focus. Deze techniek ondersteunt de hersenen bij het focussen, waardoor ze
zich beter kunnen oriënteren en geluiden beter kunnen onderscheiden.
Taco Drok: “De verschillende niveaus van richtinggevoeligheid die door Free Focus geleverd
worden, geven de individuele persoon waardevolle assistentie bij het concentreren
op een stem in lawaai, terwijl ze zich bewust blijven van hun omgeving.”
In zeer uitdagende omgevingen levert Free Focus de vorm van richtinggevoeligheid die de cliënt het beste ondersteund om zo optimaal mogelijk te kunnen functioneren en het gesprek te volgen.
Youmatic voor individualisatie van de hoortoesteltechnieken
YouMatic is een techniek die helpt om de prestatie van de verschillende samenwerkende BrainHearing-technologieën in de hoortoestellen te optimaliseren. Dit gebeurt al naar gelang de unieke luisterbehoeften en persoonlijke geluidsvoorkeur van de slechthorende cliënt.
Youmatic helpt de cliënt een oordeel te geven over de werking van de ingezette technieken en doe deze het geluid voor de cliënt bewerken. Het gaat namelijk niet om het voorhanden hebben van een bepaalde techniek, maar hoe deze techniek de cliënt ondersteunt in het dagelijks leven of de toepassing voor de cliënt werkt of niet. “Met YouMatic zijn we beter in staat om aan te sluiten op de informatie waar het brein naar op zoek is. Een echte BrainHearing- ervaring dus”, aldus Taco Drok.
Nieuwe Brainhearing filosofie terug te vinden in nieuwste Oticon hoortoestellen
De nieuwe BrainHearing filosofie is terug te vinden in de nieuwste hoortoestellen van Oticon, de Alta, Nera en Ria, waarbij de geavanceerde Speech Guard techniek alleen te vinden is in de Alta serie.
De techniek is beschikbaar in de voor design meerdere malen bekroonde luidspreker in-het-oor hoortoestellen.
Kleinste in-het-oor hoortoestellen met draadloze techniek
Deze geavanceerde draadloze techniek heeft Oticon sinds kort ook beschikbaar in de zeer kleine zogeheten invisble-in-the-canal (IIC) hoortoestellen. Deze hoortoestellen verdwijnen zoals de naam al zegt volledig onzichtbaar in het oor. Tot voor kort was het niet mogelijk ook zulke zeer kleine hoortoestellen onderling draadloos te laten samenwerken. Volgens Taco Drok heeft Oticon als eerste dit mogelijk gemaakt. Ook zijn deze kleine hoortoestellen te koppelen met de Streamer Pro, zodat deze bediend kunnen worden met een app op de smartphone.
Oticon ConnectLine App maakt smartphone afstandbediening voor hoortoestellen
Door middel van de Oticon Connectline App kunnen slechthorenden met hun smartphone hun hoortoestellen bedienen. Lees hier meer over deze Oticon App.
Om de hoortoestellen te kunnen bedienen met de app is wel de tussenkomst van een zogeheten Streamer nodig. Bij Oticon gebeurt dit nog niet direct. Hiervoor is gekozen omdat Oticon uit wil gaan van een stabiele en betrouwbare verbinding en ook om te voorkomen dat altijd de allernieuwste smartphones of tablets nodig zijn om de hoortoestellen te bedienen. Een stabiele koppeling is volgens Oticon momenteel via een Streamer beter te realiseren dan via een rechtstreekse verbinding.
De app werkt met alle modellen hoortoestellen samen en in alle prijsklassen. Ook oudere hoortoestellen zijn met de app te bedienen. Taco Drok: “In alle nieuwe Oticon hoortoestellen is connectiviteit een standaard feature geworden.”
Nieuwe Streamer Pro voor bediening hoortoestellen, muziek luisteren en telefoneren
De nieuwe Oticon Streamer Pro laat de hoortoestellen functioneren als een draadloze headset en stuurt het geluid draadloos van de televisie, mobiele telefoon, computer, mp3-speler of andere apparaten (maximaal 8 apparaten) rechtstreeks naar de hoortoestellen van de slechthorende. Daarnaast functioneert de Streamer Pro ook als een afstandsbediening voor volumeregeling en het schakelen tussen hoortoestelprogramma’s.
Samenvattend
De nieuwe BrainHearing filosofie heeft een eigen insteek om hoortoesteltechnieken samen te laten werken. De werking van onze hersenen wordt daarbij door Oticon als leidraad genomen. Een filosofie die past bij de audiologische traditie van het bedrijf waarbij de mens en niet de techniek centraal staat.
De nieuwe invisble-in-the-canal (IIC) die leverbaar is in de productlijn Alta Pro, Nera Pro en RIA Pro is een mooie uitbreiding van de binauraal werkende hoortoestellen waarbij informatie op een intelligente manier gedeeld wordt.
Nieuwe technieken moeten zich natuurlijk altijd in de praktijk bewijzen waarbij het individuele gehoorverlies, wensen en omgevingsomstandigheden invloed zullen hebben op het uiteindelijke resultaat.