De Bernafon Zerena: hoortoestel speciaal voor muziek

2 oktober 2018
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Afgelopen zondag vond de Bernafon Zerena Music Experience plaats op het landgoed van Kasteel Amerongen. Tijdens het concert konden de aanwezige slechthorenden zelf het dynamische geluid van de Bernafon Zerena ervaren. HOorzaken was erbij en vroeg twee dragers van deze hoortoestellen naar hun ervaringen.

Bernafon Zerena Muziek

Zerena hoortoestellen speciaal voor muziek

Bernafon organiseerde het muziekevenement in Amerongen omdat het bedrijf ervan overtuigd is dat de Zerena hoortoestellen speciaal geschikt zijn voor muziek.
We vroegen Merlijn Vink hbo-audioloog bij Bernafon wat de Zerena daar juist zo geschikt voor maakt. Vink zegt daarover: “De Zerena heeft een groot dynamisch bereik en maakt daarbij gebruik van de unieke ‘ChannelFree technologie’. Hierdoor wordt het geluid zonder vervorming versterkt. Bij andere hoortoestellen wordt het geluid eerst opgeknipt in kleine stukjes, de zogeheten frequentiekanalen. De aangeboden versterking verschilt per frequentiekanaal en deze verspringing tussen de frequentiekanalen zorgt bij de geluidsbewerking ervoor dat het geluid minder natuurlijk wordt weergegeven. Dat heet in professionele termen ‘spectrale versmering’.”

hoortoestellen speciaal voor muziek

Fijnafstellen tijdens evenement

Guido’s Orchestra, bekend van onder meer Symphonica in Rosso, verzorgde de muziek tijdens het concert. Onder leiding van de orkestleider en violist Guido Dieteren en met zangeres en echtgenote Wendy Kokkelkoren werd muziek met een flinke dynamiek ten gehore gebracht, lopend van klassiek tot pop. Door de verschillende muziekstijlen konden de aanwezige slechthorenden die de Zerena droegen hun nieuwe hoortoestellen goed beoordelen. Ook bestond er de mogelijkheid om de hoortoestellen tijdens de pauze nog beter te laten afstellen.

Persoonlijke ervaringen

“Met mijn vorige hoortoestellen was muziek veel meer een brij”

We spraken tijdens het evenement met twee aanwezigen die de Bernafon Zerena hoortoestellen droegen en vroegen naar hun ervaringen. Allereerst spraken we met een client van Francois Nicolle Hoortoestellen uit Amsterdam. Mevrouw Bolomey verwoordde haar ervaringen met de toestellen als volgt: “Met mijn vorige hoortoestellen was muziek veel meer een brij. Nu zijn de verschillende instrumenten en stemmen veel meer los van elkaar”. Niet alleen bij het luisteren naar muziek bleek mevrouw Bolomey voordelen te ervaren. Ze zegt daarover: “Ik volg Franse les en daarbij zitten we in een grote groep waar er veel geroezemoes is. Ik kan ook de verschillende sprekers beter uit elkaar houden”. Ook liet zij weten dat het telefoneren met haar nieuwe hoortoestellen veel beter ging. Ilonka Nicolle werkzaam bij Francois Nicolle hoortoestellen: “De goede resultaten zijn vooral bijzonder omdat mevrouw Bolomey de hoortoestellen pas een week draagt!”.

client met speciale hoortoestellen voor muziek

Links Ilonka Nicolle werkzaam bij Francois Nicolle Hoortoestellen en rechts haar client mevrouw Bolomey, draagster van de Bernafon Zerena

“Ik loop weer luchtgitaar te spelen in huis, dat zegt voor mij dat ik weer echt kan genieten van muziek”

Een andere ervaring kwam van Roland Zweers zelf audicien en eigenaar van Zweers Hoortoestellen in Zevenbergen. Roland Zweers heeft een bijzondere passie voor muziek. Dat hij liefhebber van hifi-apparatuur is geworden is niet zo verwonderlijk. Zijn vader ontwierp vroeger in zijn werkzame leven geluidsinstallaties voor Philips. Door zijn werk in zijn jeugd als DJ heeft hij zelf een hoogtonig gehoorverlies opgelopen en helaas ook tinnitus. Door zijn gehoorverlies verwaterde zijn muziekhobby geruime tijd en werd deze ingenomen door zijn andere hobby: fotografie. Sinds hij de Zerena draagt heeft hij weer plezier in het luisteren naar muziek.

Roland Zweers en Merlijn Vink met speciale hoortoestellen voor muziek

Links audicien en drager van Bernafon Zerena hoortoestellen Roland Zweers en rechts Merlijn Vink audioloog bij Bernafon

Als audicien heeft Roland alle mogelijke merken hoortoestellen ter beschikking en test de nieuwste hoortoestellen zelf uit om te zien welk hoortoestel het best voor hem persoonlijk werkt. Hij draagt nu bij het luisteren naar muziek graag de Zerena van Bernafon. Hij zegt daarover: “Sinds ik de Zerena draag heb ik mijn muziekhobby weer opgepakt. Ik hoor de aanwezige details weer van de muziek en heb sindsdien ook weer zin te investeren in mijn installatie. De Zerena is de kers op de taart bij het luisteren naar mijn high-end geluidsinstallatie. Eerst klonk alles slecht, zelfs de beste luidsprekers”.
Als verwoed fan van David Bowie draaide hij vooral de oudere platen die hij vroeger veel beluisterde nog voordat hij gehoorschade opliep. Platen die later van zijn favoriete artiest uitkwamen, kocht hij wel maar konden hem niet bekoren. Nu ik de Zerena’s draag merk ik dat de platen erg goed zijn en snap mijn medefans weer echt.” Zweers geeft aan bij het luisteren naar muziek met de Zerena weer meer detail, diepgang en frisheid te horen. “Mogelijk kon ik de oudere platen wel waarderen omdat ik wist hoe ze hoorden te klinken en vulde ik de leemtes in de kwaliteit zo op”.
Zweers zegt afsluitend: “Weet je wat grappig is?! Ik loop weer luchtgitaar te spelen in huis, dat zegt voor mij dat ik weer echt kan genieten van muziek”.

 

Reacties (1)
  1. Verschillende uitvoeringen.
    Wat zijn de kwaliteits verschillen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Herstel van het gehoor met gentherapie bij erfelijke slechthorendheid weer stapje dichterbij

17 juli 2024 | Onderzoekers van het Mass Eye and Ear instituut hebben het gehoor bij muizen met een [...]

MED-EL en Starkey gaan samenwerken op het gebied van Bluetooth-connectiviteit

16 juli 2024 | MED-EL en Starkey kondigen aan samen te gaan werken. De samenwerking zal zich met name [...]

Emotioneel Gewaarzijn en Expressie Therapie bij behandeling tinnitus heeft potentie

15 juli 2024 | De toepassing van ‘Emotional Awareness and Expression Therapy (EAET)’ bij de behandeling van tinnitus heeft [...]

Musi-CI training najaar 2024: muzikale training voor mensen met een cochleair implantaat

9 juli 2024 | Vanaf september vinden er weer Musi-CI trainingen plaats voor mensen met een cochleair implantaat. De [...]