Hoortoestel, bril en gebit kunnen in Bravis bedbox mee naar de operatiekamer

20 april 2021
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Een operatie is veelal een ingrijpende gebeurtenis waar je als patiënt tegen op kunt zien. Het wordt extra vervelend als je hoortoestel, bril of gebitsprothese achter moet blijven op het nachtkastje op de afdeling. Het Bravis ziekenhuis heeft daar een oplossing voor bedacht. Patiënten kunnen hun hulpmiddelen in de Bravis Bedbox meenemen naar de operatieafdeling. Vlak voor de ingreep worden zij af- of uitgedaan. Na na de operatie op de recovery worden ze gelijk weer in- of opgedaan. Een simpele oplossing die erg fijn is voor de patiënt.

bedbox bravis hoortoestel bril gebit operatie
Recovery-verpleegkundigeMiranda van Gils toont de Bravis Bedbox. 

Idee op recovery afdeling ontstaan

Het idee voor de Bravis Bedbox is op de recovery-afdeling ontstaan. “Tijdens een rustig moment in de zomer zaten we te bedenken wat we konden verbeteren aan het proces op de OK”, vertelt recovery-verpleegkundige Miranda van Gils. “Tot nu toe moesten brillen, gebitsprotheses en gehoorapparaten achterblijven op de afdeling. Voor en na een operatie verblijven patiënten best lang op de operatieafdeling. Al die tijd moeten zij het zonder hulpmiddel stellen, tenminste als dit van toepassing is. Je hebt mensen die zonder bril vrijwel niets zien of zonder gehoorapparaat nauwelijks iets kunnen horen. Dat maakt de communicatie ontzettend lastig, zeker bij het doornemen van een vragenlijst of bij het aanspreken van iemand die uit een narcose komt.”

Goed horen en zien

Als mensen wakker zijn, vragen ze als eerste om hun hoortoestel, bril of gebit. Ook is het belangrijk dat ze tot het laatst toe goed kunt horen en zien en zich ook niet hoeven te generen. Dat laatste doen mensen zich wel vaak als ze hun gebitsprotese niet kunnen dragen.  “We zagen dames die uit schaamte hun halve gezicht verborgen onder de lakens”, aldus Miranda.

Drukkerij

Recovery-verpleegkundige Miranda kwam na een lange speurtocht met hulp van de afdeling Inkoop uit bij de Roosendaalse drukkerij Altorffer. Die heeft een kartonnen box gemaakt die na gebruik weggegooid kan worden. In de doos passen een hoortoestel, een bril en wegwerp-gebitsbakje. De oren van de box zijn stevig genoeg om de box te kunnen dragen zodat de spullen niet beschadigd kunnen raken.
Op het moment dat een patiënt nu op de operatieafdeling komt met een hoortoestel in, bril op of het gebit in, wordt er meteen een Bravis Bedbox aan het bed gehangen. Vlak voor de operatie worden de hulpmiddelen in deze bewaardoos gestopt.

Succes

In januari is het ziekenhuis met vestigingen in Bergen op Zoom en Roosendaal gestart met het testen van de box. Dat was zo’n succes dat na een maand is besloten om de doos te blijven gebruiken. “De eerste duizend exemplaren zijn nu bijna op”, meldt Miranda. “De box voldoet zeker aan een behoefte. De patiënten vinden het heel fijn.”

Navolging

Hoe onhandig het is om geen hoorapparaat en bril vlak voor een operatie voorhanden te hebben, beschreef Marja de Kinderen in een artikel op deze website. Vlak voor haar cochleair implantaat operatie moest zij deze op haar kamer achterlaten. Marja schrijft daarover: “Tja, en toen kwamen de vragen naar naam, geboortedatum en waarvoor ik kwam. Dat ging het bij mij niet worden, zo zonder hoorapparaat. Mijn temperatuur was te hoog en de thermometer werd me voorgehouden. Die kon ik niet aflezen zonder bril. Na een half uurtje kwamen er twee anesthesisten. Opnieuw begon het spel van vragen naar mijn naam en geboortedatum en waarvoor ik kwam. Ik kon het niet goed verstaan.” Het is te hopen dat andere ziekenhuizen dit mooie initiatief snel overnemen.

Bron: Bravis Ziekenhuis

Reacties (3)
  1. Hoe/waar te koop? Dank vr antw.

  2. Kan ik zo’n box zelf aanschaffen?

  3. In het Ommelander ziekenhuis en in het UMCG mocht ik mijn smartphone met daarop spraakapp meenemen de OK in. Zelfs met hoortoestellen of CI hoor ik namelijk niks meer. Ook voor de chirurgen een compleet nieuwe ervaring en welkome eye opener. Heb het ook gedeeld op dit platform, hoop dat anderen er mee geholpen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Het verhaal van Frances: lees hier over haar ervaringen met haar Cochleair Implantaat

18 april 2024 | Het is oktober 2012 als ik sinds lange tijd weer de wachtkamer van de KNO [...]

Fluoroscopie biedt meerwaarde bij plaatsing cochleair implantaat

15 april 2024 | Duitse onderzoekers zien voordelen van de inzet van een fluoroscopisch beeldvormingssysteem bij het implanteren van [...]

Bernafon Encanta nieuwe hoortoestelfamilie uit de koker van Demant  

14 april 2024 | Demant het moederbedrijf van Oticon en Bernafon lanceerde afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Utrecht [...]

Realistische reclames zijn een utopie, ook voor hoortoestellen | Column

11 april 2024 | De roep om realistische reclames voor hoortoestellen komt met enige regelmaat voorbij op sociale media. [...]