Hoortestzuil draagt bij aan vroegtijdig onderkennen gehoorverlies

10 maart 2021
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Leverancier van audiometers Diatec levert een hoortestzuil met een ingebouwde tablet. Deze zuil van het merk Medrx is bijvoorbeeld in apotheken, drogisterijen, audicien- en optiekwinkels of in de wachtkamer bij de huisarts te plaatsen. Cliënten of patiënten kunnen tijdens het winkelen of wachten daarmee eenvoudig via een hoofdtelefoon een hoortest doen. De uitslag geeft aan of het verstandig is om het gehoor nader te laten onderzoeken. De zuil kan bijdragen aan de vroegtijdige onderkennen van gehoorproblemen en er zo voor zorgen dat cliënten met gehoorverlies bijtijds bij de KNO-arts, audiologisch centrum en audicien terecht komen.

hoortestzuil diatec medrx

Wereldgezondheidsorganisatie wijst op risico’s onbehandeld gehoorverlies

In afgelopen week uitgebrachte rapport ‘World Report on Hearing’ wijst de wereldgezondsheidsorganisatie op de risico’s van onbehandeld gehoorverlies en op het belang van het vroegtijdige onderkennen ervan. Ook pleit de organisatie op de inzet van gebruiksvriendelijke apparatuur die gehoorverlies vroegtijdig aan het licht kan brengen.
Nederland kent een uitstekend georganiseerde hoorzorg waarbij huisartsen, KNO-artsen, audiologische centra en audiciensbedrijven goed samenwerken en elkaar aanvullen bij het leveren van hoorzorg. Toch kloppen mensen met een verminderd gehoor daar pas laat mee aan bij deze zorgverleners. Daarmee stellen ze ook de aanschaf van een hoortoestel (te) lang uit.

Onbehandeld gehoorverlies

Onbehandeld gehoorverlies kan op meerdere terreinen een flink negatieve impact hebben. Zo staat het een goede communicatie in de weg, is het volgen van een studie er moeilijker door en kan het flinke problemen op het werk met zich meebrengen. Inmiddels is ook bekend dat het een nadelige invloed heeft op de mentale gezondheid. De luisterinspanning die gehoorverlies met zich meebrengt kan uitputtend zijn en vergroot de kans op een burn-out. Ook kan slechthorendheid tot depressieve klachten leiden en daarnaast blijkt er een relatie met cognitieve achteruitgang en dementie.
De delen van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor het verwerken van geluid en spraak gaan ook op den duur achteruit wanneer er niks aan het gehoorverlies gedaan wordt. De uitspraak ‘Wat rust dat roest’  geldt ook voor ons gehoor zo blijkt.

Hoortestzuil draagt bij een vroegtijdige onderkenning gehoorverlies

De hoortestzuil kan bijdragen aan de vroegtijdige onderkenning van gehoorverlies. De zuil heeft een ingebouwde tablet waarmee de cliënt via de gesloten hoofdtelefoon zelf een screeningstest van zijn gehoor kan uitvoeren. Dat kan tijdens het wachten of winkelen. Via de tablet krijgt de cliënt allereerst een instructie voor de hoortest.

Een audicienbedrijf kan de zuil bijvoorbeeld in de eigen winkel maar ook bij apotheken, drogisterijen, optiekzaken of bij de huisarts plaatsen. De uitslag die de cliënt krijgt, geeft aan of het verstandig is om het gehoor al dan niet nader te laten onderzoeken. De eigenaar van de zuil kan optioneel op afstand zien of en hoeveel mensen een gehoorverlies hebben. De geteste cliënt kan als hij dat wil een (eenmalige) mail krijgen voor een uitnodiging voor nader gehooronderzoek. Daarmee snijdt het mes aan twee kanten: slechthorenden zijn er op tijd bij iets aan hun gehoorverlies te doen en audiciens trekken er meer klanten door aan.
Inmiddels is de hoortestzuil al bij meerdere audiciensbedrijven in gebruik en de ervaringen zijn positief.

Hoortestzuil zelf gehoortesten

Bijdrage aan preventie gehoorschade

Het bedrijf of instantie die de zuil plaatst kan zelf bepalen welke boodschap de cliënt te zien krijgt na afronding van de test. Naast het laten zien van een audiogram kan de tablet bijvoorbeeld de volgende boodschappen tonen: “U gehoor is niet meer zo goed als verwacht, neem contact op met de audicien”, “Binnenkort wordt er contact met u opgenomen om de resultaten te bespreken” of “Uw gehoor is nog prima, wilt u dit zo houden bescherm uw gehoor dan bij hard lawaai of muziek”. Op deze manier kan de hoortestzuil van Medrx ook bijdragen aan preventie van gehoorverlies.

Neem voor meer informatie contact op met Diatec:
Telefoon: 020 545 57 86 of mail naar
info@diatec-diagnostics.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Informatiebijeenkomsten cochleair implantaten – oktober en november 2023

30 september 2023 | Benieuwd wat een cochleair implantaat voor u of voor uw kind kan betekenen? Ook in [...]

Test beste hoortoestellen voor muziek

25 september 2023 | Wat zijn de beste hoortoestellen voor muziek? Om dat te bepalen testte de Amerikaanse website [...]

Van Boxtel hoorwinkels fietst mee voor Alzheimer Nederland

22 september 2023 | Op zaterdag 23 september fietst Van Boxtel hoorwinkels met hun team mee met de HerinneringenRit [...]

Starkey Evolv AI 2400 CIC: zeer klein en discreet te dragen hoortoestel mét Bluetooth

21 september 2023 | Hele kleine hoortoestellen die volledig in de gehoorgang zijn te dragen bestaan alweer geruime tijd. [...]