Hoortest kan autisme bij pasgeborenen aan het licht brengen

19 november 2020
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Onderzoekers van de Universiteit van Miami en de Harvard Medical School zijn een stap dichterbij om vroegtijdig autisme bij pasgeborenen aan het licht te brengen. Uit hun onderzoek blijkt dat de ABR-hoortest daar een goede kandidaat voor is. Dit is een test die in veel landen gebruikt wordt voor het screenen van het gehoor van pasgeboren baby’s. Een ABR-hoortest meet de reactie van de auditieve hersenstam, waarmee een indruk wordt gekregen hoe goed het binnenoor en de hersenen reageren op geluid.  
Het onderzoek dat in het tijdschrift Autism Research is gepubliceerd, kan een aanzet geven tot nieuw onderzoek en de weg effenen om beter en sneller autisme bij baby’s te onderkennen met behulp van een standaard gehoortest.

ABR-hoortest autisme Beraphone diatec
Gehooronderzoek met de MAICO BERAphone® met geïntegreerde electrodes.
Copyright foto MAICO – Diatec Diagnostics

Autisme en gehoor

Uit flink wat onderzoek is naar voren gekomen dat zowel het gehoor als andere zintuigelijke systemen van volwassenen en kinderen met autisme verschillen van hen zónder autisme.
Co-auteur Elizabeth Simpson, professor in de psychologie die onderzoek doet naar de sociaal cognitieve ontwikkeling van kinderen zegt daarover: “We zijn nog niet op het punt dat we tegen clinici zeggen de ABR-test te gebruiken als test om te bepalen of baby’s autisme hebben, maar we geven aan dat het onderzoek een veelbelovende richting is in hoe de ABR-test gebruikt kan worden als methode om autisme te detecteren na de geboorte.”

Het onderzoek naar autisme en gehoor

Voor hun studie analyseerden de onderzoekers een grote hoeveelheid gegevens van kinderen in Florida waarvan het gehoor gescreend was met een ABR-test. Bij deze test wordt een computeropname gemaakt van de activiteit van de auditieve zenuw bij de baby’s terwijl ze geluiden te horen krijgen. De op het hoofd aangebrachte elektrodes brengen deze activiteit in kaart. Het testgeluid is zeer mild en de test kan worden uitgevoerd terwijl de baby slaapt.

Pasgeborenen met autisme tonen tragere hersenreacties

Uiteindelijk zijn zo’n 140.000 opnamen van de in Florida geboren baby’s vergeleken met de gegevens van het onderwijsdepartement in deze staat dat kinderen met een ontwikkelingsstoornis registreert. Op deze manier ontdekten de onderzoekers dat pasgeborenen die op latere leeftijd de diagnose autisme kregen, tragere hersenreacties hadden op geluiden tijdens de ABR-tests.

“Het belang om autisme vroegtijdig te diagnosticeren tijdens de ontwikkeling van zuigelingen en kinderen, wanneer interventies de grootste impact kunnen hebben, kan niet genoeg worden benadrukt”, zegt Oren Midon, hoofdauteur van het artikel en onderzoeker bij de vakgroep Biomedische Informatica van de Harvard Medical School. “Elke aanvullend stukje gereedschap die diagnostische aanwijzingen kunnen verduidelijken zou van onschatbare waarde zijn in dat opzicht.”

Aanvullend onderzoek

Met aanvullend onderzoek, hopen de onderzoekers om extra informatie uit de ABR-screenings te halen. Hiermee kunnen clinici de ABR test in de toekomst mogelijk niet alleen gebruiken om het gehoor van pasgeborenen te testen en het risico op autisme in te schatten, maar ook om het risico te bepalen op andere ontwikkelingsproblemen zoals spraak- en taalstoornissen en ook wiegendood.

In Nederland geen ABR maar OAE-meting bij pasgeborenen

In Nederland wordt bij pasgeborenen standaard niet de ABR-test gebruikt maar de zogeheten OAE-meting. De OAE-meting zegt iets over de werking van het slakkenhuis, maar niets over de doorgifte van het signaal via de gehoorzenuw naar en de verwerking in de hersenen. Wanneer een OAE test ongunstig uitvalt wordt er natuurlijk wel verdere diagnostiek uitgevoerd waaronder ook een ABR-meting.

bera hoortest bij voreggeborenen

Bij prematuur geboren baby’s die op een zogeheten NICU afdeling liggen in het ziekenhuis wordt wél een op een ABR lijkende test gedaan, omdat deze baby’s juist een verhoogd risico lopen op een gehoorverlies dat zijn oorzaak heeft het centrale zenuwstelsel.

Bron: EurekAlert!

Met dank voor het gebruik van de Beraphone foto aan Diatec Diagnostics

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Abonnement op opties in hoortoestellen: betalen per maand

30 maart 2023 | Deze week besteedde het programma Radar aandacht aan opties in auto’s die steeds vaker als [...]

Informatiebijeenkomsten cochleair implantaten – april 2023

29 maart 2023 | Benieuwd wat een cochleair implantaat voor u of voor uw kind kan betekenen? Ook in [...]

Cochleair implantaat heeft negatief effect op waarneming prosodie in een vreemde taal

28 maart 2023 | Marita Everhardt deed de afgelopen jaren onderzoek naar het leren van een vreemde taal door [...]

Boek Gezien en Gehoord biedt inspiratie voor werknemer en werkgever

22 maart 2023 | Het recent verschenen boek Gezien en Gehoord biedt inspiratie voor mensen met een auditieve of [...]