Slechthorenden kunnen bij HoorProfs audiciens sinds kort een videoconsult krijgen van een audioloog. Tijdens dit videoconsult schuift de audioloog online aan bij het gesprek dat de slechthorende en de audicien voeren in de audicienswinkel. Zo krijgt de audioloog een veel beter zicht op de persoonlijke zorgvraag. Ook kan hij op afstand verbinding maken met de hoortoestellen van de cliënt en aanpassingen doen in de instellingen. De nieuwe dienst is een samenwerking tussen Stichting HoorProfs, het Hoortoestel Advies Centrum van klinisch fysicus-audioloog Thijs Thielemans en verzekeraar ONVZ.
Met de invoering van het videoconsult wil HoorProfs ervoor zorgen dat slechthorenden direct én goed geholpen worden.

Wachtlijst bij audiologisch centrum
Wie bij de verstrekking van een hoortoestel of ander hoorhulpmiddel de expertise van een audiologisch centrum nodig heeft, maakt een aardige kans daar op een wachtlijst terecht te komen. Met de invoering van het videoconsult willen de betrokken partijen ervoor zorgen dat slechthorenden direct én goed geholpen worden.
Behoefte aan innovatie op gebied audiologische zorgverlening
In Nederland zullen er dit jaar volgens de branchevereniging voor fabrikanten van hooroplossingen GAIN naar verwachting een recordaantal van ruim 330.000 hoortoestellen worden verkocht. De vraag naar hoorzorg is in de afgelopen jaren sterk toegenomen. Door de vergrijzing is het einde van deze toename voorlopig nog niet in zicht. Roland Zweers bestuurder bij Stichting HoorProfs daarover: “Zo’n enorme groei vraagt om innovatief denken en het doorbreken van traditionele manieren van behandelen. Audiciens aangesloten bij HoorProfs, audioloog Thijs Thielemans en verzekeraar ONVZ nemen hier nu het voortouw in.”

Samenwerking tussen audicien, KNO-artsen en audiologen
Bij stichting HoorProfs zijn ruim 100 zelfstandige audiciens aangesloten verspreid over het land. De aangesloten audiciens stellen kwaliteit en vakmanschap naar eigen zeggen centraal. Ook audiciens aangesloten bij HoorProfs werken nauw samen met KNO-artsen en klinisch fysicus-audiologen. Op deze manier kunnen audiciens aan de cliënt een veel beter gepersonaliseerde hooroplossing bieden. Een oplossing die afgestemd is op het gehoorverlies, de akoestische omstandigheden en iemands persoonlijke situatie. Om de zorg voor hun cliënten nog verder te verbeteren hebben HoorProfs en klinisch fysicus-audioloog Thijs Thielemans verbonden aan het Hoortoestel Advies Centrum (HAC), het videoconsult audiologie ontwikkeld.
Videoconsult audiologie via beveiligde internetverbinding
Bij het videoconsult schuift de audioloog via een beveiligde internetverbinding aan bij het gesprek dat plaatsvindt tussen slechthorende en de audicien in zijn of haar winkel. Zo krijgt de audioloog beter zicht op de persoonlijke zorgvraag. Desgewenst kan hij op afstand verbinding maken met de hoortoestellen van de cliënt en aanpassingen doorvoeren in de instellingen of meekijken bij de metingen daaraan.
Twee horen meer dan één
De audicien en audioloog werken hierbij ieder vanuit hun eigen expertise samen. Zo kunnen zij, samen met de cliënt, de meest geschikte combinatie van hoortoestel, oorstukje en instellingen kiezen. Ander voordeel: de cliënt hoeft zijn of haar hoorprobleem ook maar slechts één keer uit te leggen. Er wordt op deze manier in één moeite van diagnose naar oplossing gewerkt: direct een hoorbaar resultaat dus.
Geen wachtlijsten
Een afspraak voor een videoconsult kan door de audicien direct worden ingepland en kent geen wachtlijsten. Stichting HoorProfs vindt dat dit voordelen voor de cliënt biedt. Roland Zweers daarover: “We kunnen het revalidatieproces zo vlotter en sneller laten verlopen. Ook hebben onze cliënten op deze manier geen wachttijd bij en reistijd naar het audiologisch centrum. Dit kan op zijn beurt weer een positief effect hebben op de acceptatie van het hoortoestel. Het hele proces wordt immers als minder belastend gezien.”
Klantgerichte focus
Zorgverzekeraar ONVZ is de eerste zorgverzekeraar die deze innovatieve hoorzorg vergoedt voor zijn verzekerden. Ook heeft ONVZ aangegeven dat een verwijzing van de audicien van HoorProfs voldoende is om direct een videoconsult in te plannen. Het halen van een verwijsbriefje bij de huisarts voor een bezoek aan de audioloog is voor deze dienst niet langer nodig.
Roland Zweers: “Als toch blijkt dat er meer zorg nodig is tijdens het videoconsult, dan moeten audiciens aangesloten bij HoorProfs hun cliënten die bij ONVZ verzekerd zijn doorverwijzen voor een fysiek bezoek.”
Zweers vervolgt: “Het videoconsult audiologie kan zo bijdragen aan het wegwerken van de wachtlijsten bij audiologische centra én zorgt er ook nog eens voor dat de hoorzorg toegankelijker wordt. Zo kan iedereen snel en op het juiste niveau de zorg krijgen die hij of zij nodig heeft. ONVZ laat zien zo invulling te willen geven aan zijn ambitie om de beste zorg te bieden aan zijn verzekerden.”
Net voor publicatie vernamen we van Hoorprofs dat ook verzekeraar DSW de nieuw ontwikkelde dienst gaat ondersteunen voor hun verzekerden.