Hoormij wil met ‘Week van het oorsuizen 2021’ tinnitus definitief op de kaart zetten

26 januari 2021
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Stichting Hoormij rolt in de Week van het Oorsuizen 2021 een bewustwordingscampagne uit voor tinnitus. In de week die loopt van 1 tot en met 7 februari wil de stichting tinnitus definitief op de kaart zetten in zowel woord, beeld én geluid. Hoormij doet dit met een serie foto’s en een aantal filmpjes.

week van het oorsuizen 2021

Het onzichtbare zichtbaar gemaakt

Fotograaf John Arkes, die zelf oorsuizen heeft, ging de uitdaging aan om het onzichtbare van tinnitus zichtbaar te maken. Hij maakte daarvoor een serie portretten van mensen met tinnitus. In totaal creëerde hij 15 aangrijpende portretten van gewone mensen tegen een grijze achtergrond. Op het eerste gezicht hebben de portretten een neutrale uitstraling.

Afbeeldingen eigen geluid

De afbeeldingen die zij voor zich houden maken echter duidelijk dat er meer aan de hand is. Het zijn afbeeldingen van hun eigen geluid. Er zijn krekels, triangels, slijpende zaagmachines en een ruisende zee te zien en bij één een heel blazersensemble. Een van de portretten toont een jong kind van slechts 10 jaar oud met in zijn handen een beeld van een demon. Het geluid dat hij hoort maakt hem namelijk bang.

week van het oorsuizen 2021
Beeld uit het het YouTube filmpje (zie onder): fotograaf John Arkes met een afbeelding van zijn geluid

Geluid van resonerend wijnglas

Fotograaf John Arkes die de portretten maakte, hoort zelf de héle dag het resonerende geluid van een wijnglas in zijn hoofd. En dat 24/7. Er lijkt voor hem geen ontsnappen aan.

Korte filmpjes brengen tinnitus tot leven

Geïnspireerd door het werk van John Arkes ging Hoormij nog een stap verder en bracht een aantal foto’s tot leven in filmpjes van 30 seconden (zie onderaan deze pagina). 
Aan de campagne werkten vijf mensen met tinnitus mee. De één kan er redelijk mee omgaan, terwijl de ander door een ware hel gaat. De deelnemers aan de campagne doen allemaal dezelfde oproep: tinnitus voortdurend onder de aandacht brengen en een oorzaak én medicijn vinden.

Utopie

Of er ooit één medicijn of medische behandeling gaat komen die voor iedereen werkt, is maar de vraag. Dat is waarschijnlijk een utopie: tinnitus kent namelijk zeer veel verschillende oorzaken, weliswaar met een overkoepelende oorzaak namelijk mentale overbelasting. De mate van de ondervonden hinder is vooral afhankelijk of de tinnitus beheersbaar is te krijgen door de patiënt. Gelukkig kan cognitieve gedragstherapie daar goed bij helpen.

Bekijk hieronder de filmpjes over tinnitus

Voor meer informatie:

Kijk op de website van Hoormij.NVVS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Ondersteuning slechthorende werknemers schiet te kort

26 februari 2021 | Gehoorproblemen kunnen het functioneren van een slechthorende werknemer aanzienlijk beïnvloeden, zo blijkt uit onderzoek. Zo [...]

Beter Horen start met vakprijs voor jonge KNO-artsen

25 februari 2021 | Audiciensbedrijf Beter Horen heeft een vakprijs in het leven geroepen voor publicaties door jonge KNO-artsen. [...]

Online informatiebijeenkomsten over cochleair implantaten georganiseerd door OPCI | 1e helft 2021

25 februari 2021 | Het onafhankelijk patiënten platform OPCI organiseert in de eerste helft van 2021 meerdere online informatiebijeenkomsten. [...]

Aankondiging: online informatiebijeenkomsten cochleair implantaten Oticon Medical | 1e half jaar 2021

23 februari 2021 | Oticon Medical kondigt een nieuwe reeks online bijeenkomsten aan voor de eerste helft van 2021. [...]