Siemens introduceert op EUHA beurs nieuwste hoorapparaten met binax technologie

19 oktober 2014
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 4 min

Het Duitse bedrijf Siemens heeft afgelopen week op de grootste hoorapparaten beurs van Europa, de EUHA, een nieuw hoorapparaat platform geïntroduceerd met de naam ‘binax’. Volgens Siemens kunnen slechthorenden die hoorapparaten met binax technologie dragen daar beter mee verstaan op recepties en verjaardagen dan normaalhorenden. Dit blijkt uit twee onafhankelijk studies die in het oktobernummer van het tijdschrift de Hearing Review zijn gepubliceerd.

Siemens binax technologie levert slechthorende beter verstaan van spraak dan goedhorende

Uit deze onderzoeken blijkt dat het verstaan van spraak gemeten met de zogeheten SRT-test in ruis met de nieuwe Siemens hoortoestellen wel 2.9 dB kan verbeteren ten opzichte van normaalhorenden. Dit houdt in dat slechthorenden met de hoorapparaten met ‘binax’ technologie in moeilijke situaties  25%  meer van de spraak kunnen verstaan dan normaalhorenden.

hoorapparaten-Siemens-binax_2

Binax platform verdere verbetering e2e technologie

Het binax platform van Siemens is een verdere verbetering van het ear-to-ear (e2e) draadloosplatform dat Siemens tien jaar geleden heeft geïntroduceerd. Een overzicht wat deze techniek inhoudt en hoe deze zich de afgelopen jaren ontwikkeld heeft kunt u lezen in het artikel ‘10 jaar Siemens e2e (Ear to Ear technologie)’ op deze website.

Door realtime audiostreaming wordt virtueel gebruik gemaakt van 8 microfoons

Bij de inmiddels derde generatie e2e draadloze technologie waarbij de hoorapparaten onderling samenwerken, worden audiosignalen nu realtime tussen de hoorapparaten uitgewisseld. Omdat ieder hoorapparaat twee microfoons heeft kan er zo gebruik worden gemaakt van vier microfoons. Ieder hoorapparaat afzonderlijk kan het geluid van deze vier microfoons bewerken, waardoor er virtueel gebruik kan worden gemaakt van 8 microfoons. Dit netwerk van microfoons levert een High Definition Sound Resolution (HDSR). Hiermee is een zeer goede directionaliteit te bewerkstelligen en is ook een goede lokalisatie mogelijk door het natuurlijke horen met twee oren zo goed als mogelijk te emuleren.

hoorapparaten siemens binax e2e 8 virtuele microfoons

Volledig automatische aanpassing met behoud natuurlijk horen

Zoals inmiddels gebruikelijk in de nieuwste generatie hoorapparaten met samenwerking tussen het linker en rechter hoorapparaat, worden de instellingen volledig automatisch aan de omgeving aangepast. Het natuurlijk horen wordt zo goed als mogelijk nagebootst. Hierdoor is een helderder, duidelijker en voller geluid mogelijk en in moeilijke situaties een zo optimaal mogelijk verstaan van spraak.

Stroomverbruik laag ondanks veeleisende techniek

Op de EUHA beurs was een demonstratie te zien waarbij de bezoekers uit de hoortoestellenbranche de hoortoestellen zowel in werking konden zien als horen op een zogeheten KEMAR hoofd. Bezoekers konden zowel het effect horen van de virtuele werking van de 8 microfoons op de drukke beursvloer en tegelijkertijd aanschouwen dat het stroomverbruik laag bleef ook al stond het toestel in de meest sterke directionele stand dat voor het stroomverbruik een veeleisende techniek is.
De variatie in stroomverbruik lag tussen 1.3 en 1.6 mA.

Narrow Directionality

Door gebruik te maken van de virtuele microfoontechniek kunnen de hoorapparaten van Siemens met binax technologie nog nauwkeuriger in zoomen op de spreker. Hierdoor kan de drager van deze hoorapparaten makkelijker spraak herkennen en verstaan. Doordat dit volautomatisch gebeurd en het toestel ook weer terugschakelt wanneer de omstandigheden minder veeleisend zijn, blijft met de Narrow Directionality techniek ook het ruimtelijk horen en lokaliseren behouden.

[su_youtube url=”http://youtu.be/jRJYng3RjXU”]

Spatial Speech Focus voor richten op dominante spraak en onderdrukking stoorlawaai

De Siemens hoorapparaten met binax technologie richten zich op de dominante spraak in de omgeving terwijl storend omgevingslawaai wordt onderdrukt. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer de slechthorende in een auto zit. Deze Spatial Speech Focus techniek wordt automatisch ingezet en heeft geen negatieve invloed op het ruimtelijk horen.

[su_youtube url=”http://youtu.be/NtRiAFU7uO4″]

eWindScreen binaural voor beter verstaan in windige situaties

Wanneer er wind op de microfoons staat heeft dit flinke invloed op het verstaan van spraak. De Siemens hoorapparaten met binax technologie zorgen er in die omstandigheid ervoor dat de spraak aan de kant van het hoorapparaat waar het minste last is van de wind overgestuurd wordt naar de andere zijde om zo het spraakverstaan ook in deze veeleisende situatie wordt verbeterd en wordt alleen ingeregeld in de frequentiebanden waar wind storend is. Deze Siemens techniek heet eWindScreen binaural.

[su_youtube url=”http://youtu.be/taKyfZ5oB1I”]

TouchControl app voor directe bediening van hoorapparaten met smartphone

De nieuwe Siemens hoorapparaten zijn te bedienen met een smartphone (iPhone IOS of Android). Met de speciale touchControl App wordt iedere smartphone omgetoverd in een afstandsbediening voor de hoorapparaten. De aansturing van de toestellen kan direct gebeuren zonder tussenkomst van een zogeheten streamer. De touchControl App is gratis te downloaden van de App Store™ en Google Play™ omgeving. Met de App kunnen gebruikers van de hoorapparaten met binax technologie het volume en klankkleur regelen en naar speciale luisterprogramma’s overschakelen.

siemens hoorapparaten app

Nieuwe afstandsbediening easyTek

Voor de slechthorenden zonder smartphone heeft Siemens de vernieuwde easyTek afstandsbediening. Deze afstandbediening kan echter ook gebruikt worden om samen te laten werken met smartphones, zodat de gebruiker met een druk op de knop zijn telefoon kan opnemen die hij losjes in zijn broekzak of tas kan laten zitten.

Hoorapparaten met nieuwe binax techniek verkrijgbaar vanaf november

De nieuwe binax technologie van Siemens is allereerst verkrijgbaar in de types Pure, Carat, en Ace ™ luidspreker-in-oor toestellen en zal vanaf november beschikbaar zijn.

hoorapparaat Ace binax siemenshoorapparaat siemens Carat binax_ivhoorapparaat siemens Pure-binax_iv

Nieuwe hoorapparaten Siemens uittesten waard

Siemens heeft met de binax technologie weer een flinke stap vooruit gezet in de ontwikkeling van haar e2e technologie. De nieuwe binax technologie is de moeite waard voor slechthorenden om uit te testen. Nieuwe technieken moeten zich natuurlijk altijd in de praktijk bewijzen waarbij het individuele gehoorverlies, wensen en omgevingsomstandigheden invloed zullen hebben op het uiteindelijke resultaat.

Reacties (1)
  1. De Binax technologie ziet er veelbelovend uit. Blijkt dit echter ook in de praktijk? Wie heeft er inmiddels ervaring opgedaan en ervaart inderdaad opzienbarende hoorwinst? Ik ben ook benieuwd naar ervaringen van mensen die wellicht eerder een ander hoorapparaat hadden en dus objectief kunnen vergelijken, want het blijft een feit dat alle fabrikanten lovend zijn over hun eigen toestellen. De tevredenheid van de persoon met een gehoorverlies is een betere maatstaf. Ik ben benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Bebird oorcamera voor inspectie en schoonmaken van het oor. Is het veilig? | Review

20 mei 2024 | Via diverse webshops zijn meerdere types van de Bebird oorcamera te verkrijgen. De Bebird is [...]

Widex SmartRIC: nieuwe L-vormig vormgeving zorgt voor beter verstaan | Review

17 mei 2024 | Deze week introduceerde Widex op haar hoofdkantoor in Denemarken het nieuwe Widex Smart RIC hoortoestel [...]

Sony verbetert toegankelijkheid voor mensen met een beperking, ook voor slechthorenden

16 mei 2024 | Sony presenteerde vandaag in Hoofddorp op de Global Accessibility Awareness Day verschillende producten en functies [...]

Musi-CI muziekmiddag voor mensen met een cochleair implantaat

10 mei 2024 | Op 25 mei 2024 vindt er een Musi-CI muziekmiddag plaats voor mensen met een cochleair [...]