Hoor goed en leef beter met high-tech oplossingen

26 maart 2019
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Gehoorverlies: een ingrijpende aandoening waarvan u mogelijk niet weet dat u het hebt

Het gehoor is een van de bijzonderste zintuigen waar de mens over beschikt. Het zorgt voor contact met andere mensen en helpt ons betrokken te blijven bij de wereld om ons heen. Als we dit belangrijke zintuig verliezen, gebeurt dat vaak sluipend. Het verschil is niet altijd zo duidelijk te merken als andere lichamelijke veranderingen en uitdagingen.

“Ik geloofde het eerst niet. Ik stond ervan versteld toen ik ontdekte dat ik hulp nodig had voor mijn gehoor. De belangrijkste verandering die ik bemerk, is dat alles nu veel helderder klinkt,” vertelt Andrea, gepassioneerd muzikante met een Livio AI hoortoestel.

(advertorial)

gehoorverlies wachten

Hoe definiëren we slechthorendheid?

mate van gehoorverlies

Volgens de internationale richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO):

 • Er is sprake van beperkende slechthorendheid bij gehoorverlies van meer dan 40 dB in het best horende oor van volwassenen, of meer dan 30 dB in het best horende oor van kinderen
 • Wanneer een persoon slechter hoort dan iemand met een gehoordrempel van 25 dB of beter in beide oren, zeggen we dat hij of zij aan gehoorverlies lijdt
 • Gehoorverlies kan licht, matig, zwaar of ernstig zijn. Het kan één of beide oren betreffen en leidt tot het moeilijk volgen van gesprekken of niet goed kunnen horen van luide geluiden.

Zeven tekenen van gehoorverlies

 • U vraagt anderen vaak iets te herhalen.
 • U zet het geluid van de televisie op een volume dat anderen luid vinden.
 • U kunt gesprekken op een drukke plek moeilijk volgen.
 • U heeft er moeite mee vrouwen- of kinderstemmen te horen.
 • U heeft het gevoel dat anderen mompelen bij het praten.
 • U vermijdt sociale situaties waar u vroeger veel plezier aan beleefde.
 • Anderen zeggen dat u niet goed hoort.

Beperkend gehoorverlies sterk in opkomst in Europa en over de hele wereld

Slechthorendheid vormt een groot probleem voor de gezondheid van Europeanen. Als het niet behandeld wordt, dreigt dit veel druk uit te oefenen op de Europese systemen voor gezondheid en sociale zekerheid. De toekomstverwachting is dat het aantal slechthorenden in 2030 tot 630 miljoen zal stijgen en in 2050 zelf boven de 900 miljoen komt.

toename aantal mensen met slechthorendheid

 • Volgens schattingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) lijden er wereldwijd ongeveer 466 miljoen mensen aan beperkend gehoorverlies (6,1% van we wereldbevolking).
 • Verder onderzoek van de EFHOH (Europese Federatie van Slechthorenden) wijst uit dat er in Europa 52 miljoen volwassenen wonen die aan gehoorverlies lijden. Net zoals de statistieken omtrent het wereldwijde aantal, groeit dit Europese aantal gestaag.
 • Bij ongeveer 20% van Europese vrouwen en 30% van de mannen zal tegen de leeftijd van 70 jaar sprake zijn van een bepaalde mate van gehoorverlies. Slechts 73% van hen zal een arts raadplegen en maar 50% wordt doorverwezen naar een hoorzorgspecialist.

Sociale impact van gehoorverlies

“Ik heb moeten zien hoe mijn vader, die in de negentig is geworden, op latere leeftijd vereenzaamde doordat hij niet inzag dat hij slechthorend was,” zegt John, die nu zelf Livio AI hoortoestellen van Starkey gebruikt.

Mensen met onbehandeld gehoorverlies vinden het vaak erg moeilijk deel te nemen aan sociale activiteiten waar zij altijd van genoten. Dat heeft ook invloed op de omgang met hun eigen familie.

Enkele veelvoorkomende problemen waar mensen met onbehandeld gehoorverlies mee te maken krijgen:

 • Isolement en terugtrekken.
 • Onoplettendheid.
 • Bluffen of doen alsof ze goed horen.
 • Afgeleid raken en gebrek aan concentratie.
 • Problemen op het werk welke kunnen leiden tot ongewild vroeg pension.
 • Problemen bij het deelnemen aan sociale activiteiten en het onderhouden van een actief sociaal leven.
 • Problemen bij het verstaan van, communiceren en contact onderhouden met familie, vrienden en kennissen.
 • Verlies van intimiteit binnen relaties.
 • Seksuele problemen.

Starkey Livio AI hoortoestellen: de meest geavanceerde hoortoestellen ter wereld

Starkey Hearing Technologies heeft onlangs haar vernieuwende reeks hightech hoortoestellen op de markt gebracht onder de naam Livio® AI. Dit is het eerste multifunctionele hoortoestel ter wereld met functies als valdetectie en alarmering, meten van hartslag, live vertaalfunctie, een ingebouwde virtuele assistent en de allerbeste geluidskwaliteit.

Starkey Livio AI

Het Livio AI hoortoestel ontving onlangs een prijs bij de CES Innovation Awards 2019, welke nieuwe technologische consumentenproducten belonen voor bijzondere prestaties op gebied van productontwerp en techniek. De hypermoderne technologie van Livio AI ontving de onderscheiding binnen de categorie Toegankelijkheid, waarin aandacht wordt besteed aan producten en diensten met innovatieve functies voor het verbeteren van toegankelijkheid voor senioren en personen die met een beperking leven.

“Starkey Hearing Technologies werkt volgens de visie Hoor goed, leef beter,” zegt Starkey President Brandon Sawalich. “Livio AI is het best klinkende hoortoestel dat we ooit ontwikkelden. Door deze innovatieve technologie te combineren met geïntegreerde sensoren en kunstmatige intelligentie, hebben we het hoortoestel omgetoverd tot een revolutionair, multifunctioneel apparaat. Doordat het mensen in staat stelt hun lichamelijke en mentale gezondheid te volgen, helpt het hen daadwerkelijk hun levenskwaliteit te verhogen.”

Starkey Livio AI hoortoestel

Lees ook:

https://www.hoorzaken.nl/livio-ai-starkey-hoortoestel-met-sensors/

Kijk voor meer informatie bij: Starkey, mail met info@kindhoren.nl of bel naar: 055 360 2111

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Herstel van het gehoor met gentherapie bij erfelijke slechthorendheid weer stapje dichterbij

17 juli 2024 | Onderzoekers van het Mass Eye and Ear instituut hebben het gehoor bij muizen met een [...]

MED-EL en Starkey gaan samenwerken op het gebied van Bluetooth-connectiviteit

16 juli 2024 | MED-EL en Starkey kondigen aan samen te gaan werken. De samenwerking zal zich met name [...]

Emotioneel Gewaarzijn en Expressie Therapie bij behandeling tinnitus heeft potentie

15 juli 2024 | De toepassing van ‘Emotional Awareness and Expression Therapy (EAET)’ bij de behandeling van tinnitus heeft [...]

Musi-CI training najaar 2024: muzikale training voor mensen met een cochleair implantaat

9 juli 2024 | Vanaf september vinden er weer Musi-CI trainingen plaats voor mensen met een cochleair implantaat. De [...]